O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΕΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ κ. MICHAEL AKTINSON

1484397525
1484397525

Τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη επισκέφθηκε σήμερα το πρωί στο ΥΜΑΘ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτιστικών υποθέσεων  της Νότιας Αυστραλίας κ. Michael Atkinson,  στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο κ. Καλαφάτης αφού καλωσόρισε τον κ. Atkinson στη Θεσσαλονίκη, συζήτησε μαζί του για την περαιτέρω συνεργασία της Βόρειας Ελλάδας   με τη Νότια Αυστραλία, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν   τους Έλληνες Ομογενείς. Στη συνάντηση παρίστατο και ο Πρόεδρος της  Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γιώργος Παρχαρίδης.               

Μετά το πέρας της συνάντησης  ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:

 «Είχαμε την ευκαιρία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Νότιας Αυστραλίας κ. Atkinson να κάνουμε μια συζήτηση, σχετικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Συζητήσαμε επίσης και με τον κ. Παρχαρίδη, τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, για ζητήματα που επίσης αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό και εδώ, και στις πόλεις της Αυστραλίας. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ένας φιλέλληνας να επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Ένας φίλος των Ποντίων όλου του κόσμου, με αγώνες στο δικό του κοινοβούλιο, για τα θέματα του ποντιακού ελληνισμού και ειδικότερα για τη γενοκτονία των ποντίων, θέματα για τα οποία έχει δώσει μάχες.

Τον υποδεχόμαστε και του ευχόμαστε καλή διαμονή. Εγκαινιάζουμε μια συνεργασία,  ανοίγοντας ακόμη μια πόρτα επικοινωνίας για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας και ιδιαίτερα μεταξύ της Νότιας Αυστραλίας της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλονίκης».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων  της Νότιας Αυστραλίας κ. Michael Atkinson, αφού ευχαρίστησε τον κ. Καλαφάτη για τη συνεργασία τους τόνισε:

«Σε ότι αφορά την ελληνική κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας είναι απαραίτητο να διατηρήσει τη γλώσσα και την κουλτούρα της. Έχουμε πάρει αποφάσεις που ενδιαφέρουν την Ελλάδα,  περιλαμβανομένης και της δίκαιης αναγνώρισης των όσων συνέβησαν στην Ανατολία, μεταξύ των ετών 1915-1925. Θα έπρεπε επίσης να αναγνωρίσουμε την πολυπολιτισμικότητα των πληθυσμών που υπήρχαν στην Ανατολία, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και βεβαίως οι Έλληνες όπως οι Πόντιοι. Θα μιλήσω σχετικά, σήμερα το βράδυ στην πλατεία Αγ. Σοφίας.

Συζητήσαμε επίσης για  την πρόοδο του μεγάλου πληθυσμού Ελλήνων που ζουν στην Αυστραλία, πολλοί από τους οποίους θητεύουν σε υψηλά αξιώματα, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτικών και των δικαστικών».

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γιώργος Παρχαρίδης δήλωσε:

«Ευχαριστώ τον υπουργό κ.  Michael Atkinson διότι κατάφερε να αναγνωριστεί η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ομόφωνα, από τη βουλή της Νότιας Αυστραλίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γεγονός για εμάς, γιατί είναι το πρώτο ξένο κοινοβούλιο που αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Ποντίων. Επίσης τον ευχαριστώ πολύ που έχει έρθει στην Ελλάδα, εδώ στη Θεσσαλονίκη να μιλήσει για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι πολύ φιλέλληνας, στηρίζει πάρα πολύ τους Έλληνες της Αυστραλίας και μας υποστηρίζει και στο θέμα της Μακεδονίας».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ YΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ THN ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2009
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 21 ΜΑΪΟΥ 2009