Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ κ. DANIEL V. SPECKHARD

1484397654
1484397654

 Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Daniel V. Spechard, που επισκέφθηκε το ΥΜΑΘ συνοδευόμενος από το Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Hoyt Brian Yee.

 Στη διάρκεια της συνάντησης, διάρκειας 45 λεπτών, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, αναδείχθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης και της Β.Ελλάδας συνολικά στις κατευθύνσεις της ενέργειας, του τουρισμού και των νέων τεχνολογιών, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η περιοχή στους επενδυτές που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Ν.Α. Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, καθώς και η προσήλωση στη συνεργασία για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, όπως η λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα και το trafficking.

 Μετά το πέρας της συζήτησης ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:

 «Με την επίσκεψη του κ. Πρέσβη είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την έλευση επενδυτών και τη δημιουργία επενδύσεων στη Β. Ελλάδα. Έγινε μια συζήτηση για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, τα μεγάλα projects αναπτυξιακού χαρακτήρα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις δυνατότητες συνεργασίας σε αναπτυξιακά θέματα. Εστιάσαμε σε δύο τομείς όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στον τουρισμό και στην ενέργεια, χωρίς να αποκλείονται άλλοι τομείς, ενώ υπογραμμίσαμε το ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Μέρος της συζήτησης αποτέλεσαν και ζητήματα εκτός όσων έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η καλή συνεννόηση, η διάθεση να αντιμετωπίσουμε από κοινού προβλήματα αλλά και “στοιχήματα” ήταν εμφανής. Συμφωνήσαμε να υπάρξει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας για να μπορέσουμε στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τις νέες προκλήσεις που αποτελούν νέες μεταβλητές στο πλαίσιο ενός σύγχρονου διεθνούς περιβάλλοντος, προκλήσεις περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές, όπου υπάρχει δυνατότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.»

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Daniel V. Speckhard, δήλωσε:

«Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό για τη σημερινή φιλοξενία. Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση κατά την οποία είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω την προθυμία και τον ενθουσιασμό της νέας Κυβέρνησης των ΗΠΑ προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και το ενδιαφέρον μας για την κοινή μας προσπάθεια, με στόχο να προωθήσουμε επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή και η Θεσσαλονίκη έχουν το προνόμιο να συνιστούν πύλη προς τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και η Ελλάδα έχει το επιπλέον πλεονέκτημα να μεταλαμπαδεύει στην ευρύτερη περιοχή και στον υπόλοιπο κόσμο στοιχεία που έχουν σχέση με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Μιλήσαμε για θέματα που θα μπορούσαν να κάνουν την Ελλάδα και τη Βόρεια Ελλάδα ένα ακόμα πιο ελκυστικό τόπο για ξένους επενδυτές. Συζητήσαμε επίσης και κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, ακριβώς λόγω της μοναδικής θέσης, όπως η παράνομη μετανάστευση, η εμπορία ανθρώπων, τα ναρκωτικά και άλλες απειλές που έχουν πλέον διεθνή χαρακτήρα. Όπως είπε και ο κ. Υπουργός είμαστε διαθέσιμοι να δουλέψουμε από κοινού για την αντιμετώπισή τους. Υπογράμμισα τη δέσμευσή μας στην περιοχή, σ` αυτή την υπέροχη πόλη και στη συμμαχία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα ασφάλειας στην Ελλάδα και για το θέμα της κατάργησης της βίζας των Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Daniel V. Speckhard πρόσθεσε:

 «Έχω συζητήσει με αρκετούς στην Ελλάδα, και έχω διαπιστώσει πως πρώτα η ίδιοι οι Έλληνες προβληματίζονται για το θέμα της εγκληματικότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να συνεχίσει η ευρύτερη περιοχή να αποτελεί έναν ελκυστικό πόλο έλξης επενδύσεων. Είναι επίσης σημαντικό και για την τουριστική βιομηχανία, αφού υπάρχει έντονος ανταγωνισμός σ` αυτόν τον τομέα. Όσον αφορά τη βίζα, έχω συζητήσει την τελευταία εβδομάδα με εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Αθήνα και η πρόθεσή μας είναι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μέσα στο καλοκαίρι.»

 Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, συμπλήρωσε:
 
 «Τα ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι σε κορυφαία θέση στην κυβερνητική ατζέντα. Αποτέλεσαν τμήμα της συζήτησής μας, υπό την έννοια της εκ μέρους μου ενημέρωσης του κ. Πρέσβη, ότι στην Ελλάδα και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ακόμα πιο αποτελεσματική δράση στα ζητήματα αυτά. Όσον αφορά το θέμα της βίζας, είναι ένα θέμα που τελεί υπό διαρκή συζήτηση και εξέταση από τις δύο πλευρές εδώ και μήνες και βρίσκεται σε εξέλιξη όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Πρέσβης.»

Προηγούμενο άρθροΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 30.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ