Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ “ΙΘΑΚΗ” -ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-

1484397592
1484397592

Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης επισκέφθηκε σήμερα τη θεραπευτική Κοινότητα «ΙΘΑΚΗ» του ΚΕΘΕΑ στη Σίνδο. Τον κ. Υπουργό υποδέχτηκαν ο Υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος «ΚΕΘΕΑ-Ιθάκη» κ. Βασίλης Καλαμπαλίκης, ο Διευθυντής του Λιθογραφείου του ΚΕΘΕΑ «Σχήμα και Χρώμα» κ. Γιώργος Καραβελάκης  και μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας.

Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης ενημερώθηκε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του ΚΕΘΕΑ και της «ΙΘΑΚΗΣ» το πρόγραμμα της οποίας παρακολουθούν αυτή την περίοδο 67 νέοι και νέες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε με θέμα τις δυνατότητες συμβολής του ΥΜΑΘ στην ενίσχυση του έργου του ΚΕΘΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα, αποφασίστηκε η έναρξη συνεργασίας για την προώθηση κοινών δράσεων, τόσο στον τομέα της ενημέρωσης του κοινού για τον ρόλο του ΚΕΘΕΑ, όσο και στην ανάδειξη της παραγωγικής δραστηριότητας της «Ιθάκης» που συμβάλει στη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης των μελών της.

Ήδη το Λιθογραφείο «Σχήμα και Χρώμα» της Θεραπευτικής Κοινότητας, ανέλαβε την παραγωγή μέρους του υλικού που θα αξιοποιηθεί στην ενημέρωση των πολιτών για το έργο που παράγει και τις πολιτικές που προωθεί το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Αναφερόμενος στους σκοπούς της επίσκεψης, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:

«Είχα την χαρά και την τιμή να επισκεφτώ το χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας και να δω από κοντά τη δουλειά που γίνεται σε όλα το επίπεδα. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ στην «Ιθάκη» από το ΚΕΘΕΑ, είναι εξαιρετικές. Συναντηθήκαμε σήμερα με σκοπό να βρούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε το ταλέντο, το μεράκι, το φιλότιμο και την εργασία που παράγουν τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας. Θα συνεχίσουμε την επαφή μας  με τα παιδιά της «Ιθάκης». Θα συναντηθούμε μέσα στον Μάιο για να δούμε πιο ολοκληρωμένα με ποιο τρόπο θα μπορούσε το Υπουργείο Μακεδονίας  Θράκης να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, όχι υπό την μορφή  απλώς της υλικής παροχής, αλλά σε επίπεδο πραγματικής συνεργασίας με πολλαπλά οφέλη. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο όλοι όσοι ασχολούνται με το παραγωγικό αντικείμενο του ΚΕΘΕΑ να έρθουν να δουν την δουλειά που γίνεται, είτε αφορά τις βιολογικές καλλιέργειες και τα προϊόντα τους, είτε αφόρα τα εκτυπωτικά εργαστήρια, είτε αφόρα τα είδη κεραμικής. Γίνεται εξαιρετική δουλειά που αξίζει πραγματικά ένα μπράβο και μια ουσιαστική και έμπρακτη συμπαράσταση.»

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το ΥΜΑΘ να βοηθήσει το ΚΕΘΕΑ στον τομέα της επανένταξης των νέων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα απεξάρτησης, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε:

«Το θέμα της επανένταξης ως θεματικό πεδίο, υπάγεται σε άλλο υπουργείο. Αυτό δεν  σημαίνει βεβαίως ότι δεν μπορούμε να έχουμε διαύλους επικοινωνίας, ώστε να λειτουργήσει το ΥΜΑΘ ως καλός αγωγός προτάσεων. Πέραν τούτου μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε πεδία δράσης σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο στο οικονομικό που είναι ένας βασικός παράγων, αλλά στο δημιουργικό στο συντονιστικό, στο ενημερωτικό, γιατί νομίζω ότι τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, πρέπει να τα βλέπουμε με μια σφαιρική άποψη και βοηθούν την επικοινωνία να γίνει καλύτερη.»

Ο Υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος «ΚΕΘΕΑ-Ιθάκη» κ. Βασίλης Καλαμπαλίκης, από την πλευρά του, δήλωσε:

«Ευχαριστούμε τον υπουργό για την επίσκεψη του εδώ. Είναι τιμή για εμάς και χαρά δεν είναι η πρώτη φόρα, αυτό θέλω να το τονίσω, όχι για λόγους ευγενείας, είναι κοντά μας τα τελευταία χρόνια με παρά πολλούς τρόπους και τον ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που αφορούν το ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, ζητήματα ανάπτυξης νέων δομών, ανοιχτά προγράμματα, υπό ένταξη προγράμματα, θεραπείας προγράμματα, σε περιοχές που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όπως είναι στην Κοζάνη, όπως είναι η «Κιβωτός» ένα κομμάτι του ΚΕΘΕΑ στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή. Εκεί χρειάζεται ανάπτυξη για να μπορεί περισσότερος κόσμος να αξιοποιεί αυτές τις υπηρεσίες που τις χρειάζεται. Υπάρχουν θέματα χρηματοδότησης, προσλήψεων, τα οποία είναι λίγο μετέωρα αύτη τη στιγμή. Θα τα συζητήσουμε πιστεύουμε πως ο κ. Υπουργός μπορεί με τον θεσμικό του ρολό να παρέμβει σε τέτοια προβλήματα.»

Ο Διευθυντής του Λιθογραφείου του ΚΕΘΕΑ–Ιθάκη «Σχήμα και Χρώμα» κ. Γιώργος Καραβελάκης, τόνισε:

«Βάσει έρευνας που έγινε πρόσφατα, το 70% των μελών των οποίων αποφοιτούν παραμένουν “καθαρά” για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την αποφοίτηση τους. Αυτό είναι το τελευταίο στατιστικό στοιχείο ως προς την αποτελεσματικότητα των “στεγνών”  προγραμμάτων που εφαρμόζει το ΚΕΘΕΑ. Πέραν τούτου, θέλω να προσθέσω, ότι με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώσαμε ότι ο κ. Υπουργός, θέλει να είναι πρεσβευτής της δουλειάς που γίνεται στις παραγωγικές μονάδες της ΙΘΑΚΗΣ και στις θεραπευτικές δομές του προγράμματος. Ήδη διαπιστώσαμε πως μόλις πρόεκυψε μια πρώτη ανάγκη ανάθεσης κάποιου έργου που αφόρα το λιθογραφείο έγινε συζήτηση σήμερα και θα προχωρήσουμε σε συνεργασία. Το κυριότερο όμως είναι η στάση που τηρεί ο κ. Υπουργός. Είναι πλέον μια καλή μαρτύρια για εμάς προς τα έξω και μια υποστήριξη, την οποία την έχουμε ανάγκη.»

Προηγούμενο άρθροO YΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ.ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ‘ΙΘΑΚΗ’ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ
Επόμενο άρθροΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ