ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤV100 και της ΕΚΠΟΜΠΗΣ “ΓΗ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΜΑΣ”ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ZOOTECHNIA

ypes press002
ypes press002
Κύριε Υπουργέ
 Κύριε Ευρωβουλευτή
 Κύριε Γενικέ Γραμματέα
 Κυρίες μου, (προς τις συντονίστριες δημοσιογράφους)
 Κυρίες και Κύριοι

 Με δεδομένο το γεγονός ότι είναι παρόντες οι καθ` ύλη αρμόδιοι να αναφερθούν στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, δεν θα μακρηγορήσω.

Θα εκμεταλλευθώ αυτή την ευκαιρία, για να αναφερθώ σε μια μόνο πτυχή του μέλλοντος αυτού και να διατυπώσω τη βαθιά μου πεποίθηση, ότι η Γεωργία και η Κτηνοτροφία, αποτελούν για τη Μακεδονία και τη Θράκη, ένα σημαντικό κεφάλαιο, που μπορεί να αποτελέσει βάση ανάπτυξης για την ύπαιθρο.

 Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα, έχει την ευκαιρία να διατηρήσει ακέραια την αναπτυξιακή προοπτική της, στη βάση της υπεραξίας που μπορεί να δημιουργήσει η επένδυση στην Καινοτομία.

 Και αυτή η επένδυση, περιλαμβάνει και την Γεωργία και την Κτηνοτροφία.

 Η Γνώση, η Έρευνα, η Επιστημονική ανακάλυψη και σύνθεση δεδομένων, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο του αγρότη.

Ιδιαίτερα δε του Νέου Αγρότη, που καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που ανατέλλουν, με τρόπο που θα εξασφαλίζει την προοπτική του σε βάθος δεκαετιών.

 Ως Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, διαδραματίζουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σ` αυτή την επένδυση της χώρας στην Καινοτομία με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, σε υλοποίηση ενός στόχου, που τέθηκε οραματικά αλλά και με συγκεκριμένο σχέδιο, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

 Η Ζώνη Καινοτομίας, που θα φιλοξενήσει και τις καινοτόμες δραστηριότητες που μπορούν να στηρίξουν τον αγρότη, είναι ένα εγχείρημα που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του.

 Ωστόσο, ένας λειτουργικός πυρήνας καινοτόμων δραστηριοτήτων υπάρχει ήδη στη Θεσσαλονίκη. Εντός του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ήδη λειτουργεί Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας, με αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να βοηθήσει την εισαγωγή της καινοτομίας στην αγροτική διαδικασία.

 Οι χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η καινοτόμα χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εισαγωγή σύγχρονων μορφών αξιοποίησης της γης και του ζωϊκού κεφαλαίου, αλλά και των παραγόμενων προϊόντων, μπορούν να προσδώσουν στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να σταθούν ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στην εσωτερική αγορά.

 Στο ευρύτερο πεδίο των πολιτικών που μπορούν να εφαρμοστούν για την εξασφάλιση ενός καλύτερου και αποδοτικότερου μέλλοντος, με δεδομένες τις υποχρεώσεις της Πολιτείας, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η εδραίωση μιας νοοτροπίας που θα υπηρετεί την κοινωνική συνοχή.

 Η συνοχή αυτή θα επιτρέψει τη σύνθεση των δυνάμεων, ώστε αυτή με τη σειρά της, να φέρει το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, που θα επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της, αναχαιτίζοντας σε μεγάλο βαθμό, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία.

  Πέραν όσων οφείλει να κάνει προς την κατεύθυνση αυτή η Πολιτεία, η κοινωνική συνοχή επιτυγχάνεται όταν οι κοινωνικές ομάδες, που έχουν κοινά συμφέροντα και κοινό πεδίο δράσης, συναντιούνται και συνεργάζονται, συνδυάζοντας τις συνιστώσες δυνάμεις τους, σε μια συνισταμένη με πολλαπλάσια αποτελέσματα.

 Πολιτεία, αγροτικές ενώσεις, συνεταιρισμοί, γεωτεχνικοί, γεωπόνοι, κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, φορείς όπως το ΕΘΙΑΓΕ, ο ΕΛΓΑ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, ο ΟΠΕΠΚΕΠΕ και όλοι όσοι εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, μπορούμε όλοι μαζί, να κάνουμε τη διαφορά.

 Συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας, αλλά και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ανάγκες ο ένας του άλλου, χωρίς συντεχνιακά στεγανά, μπορούμε να αποδώσουμε τα μέγιστα, στην παραγωγή των προϊόντων ποιοτικής υπεραξίας που απαιτούν οι ανταγωνιστικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη νέα εποχή.

 Εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα, μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, που είναι άλλωστε και το κορυφαίο ζητούμενο όλων μας.

 Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, θα είναι παρόν στην προσπάθεια αυτή. Στο βαθμό που το επιτρέπουν τα πολιτικά και θεσμικά «εργαλεία» που διαθέτει, έχουμε στόχο, να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, όπου κριθεί η αναγκαία η παρέμβασή μας, στο χώρο και στα πεδία ευθύνης μας.

 Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ
Επόμενο άρθροΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΜΑΘ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ