ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ :Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ 27

ypes press002
ypes press002
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής
Κυρίες και Κύριοι

 Εκτιμώ πως δεν κινδυνεύουμε να θεωρηθούμε αλαζόνες έναντι των λοιπών Ευρωπαίων που έχουν συνεισφέρει σ` αυτή την έκθεση, αν εκφράσουμε την πεποίθηση πως οι Έλληνες έχουμε ίσως λίγο μεγαλύτερη οικειότητα με την πολιτική σάτιρα και τη γελοιογραφία.

 Κι αυτό διότι αποτελούν συστατικό της φυλής μας και της μακραίωνης ιστορίας μας… Με γνωστότερο εκφραστή τον Αριστοφάνη στην πολιτική σάτιρα. Με ζωγράφους της αρχαίας Ελλάδας που γελοιογραφούσαν την επικαιρότητα, ακόμα και την περίοδο των Πελοποννησιακών Πολέμων.

 Το σίγουρο είναι πως το χιούμορ έχει βαθιές ρίζες σ` αυτό το λαό. Τον συντρόφευσε στις πιο δύσκολες καμπές της ιστορίας του. Και συνεχίζει να τον συντροφεύει, αμβλύνοντας με τις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου, τους προβληματισμούς της καθημερινότητας.

 Δικαίως λοιπόν, η Βουλή των Ελλήνων αγκάλιασε την σατιρική έκφραση της γελοιογραφίας σ` αυτή την έκθεση, αφού η εύθυμη πολιτική κριτική και η σατιρική αντιμετώπιση των πολιτικών εξελίξεων, αποτελούσε πάντα και εξακολουθεί να αποτελεί, βασικό συστατικό της Δημοκρατίας, στη συνείδηση τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και των Ελλήνων πολιτικών.

 Είναι δε απολαυστικό το οξύμωρο σχήμα που συνιστά η εικόνα ενός πολιτικού, που χαμογελά με την πλέον αυστηρή και εύστοχη κριτική που μπορεί να υφίσταται.

 Διότι πραγματικά, μια γελοιογραφία, μπορεί να συνοψίσει και την πιο αυστηρή κριτική, με τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό, από οποιοδήποτε μακροσκελές κείμενο.

 Θα μου επιτρέψετε δε να επισημάνω, ότι ο αξιότιμος Πρόεδρος της Βουλής, ο πολύπειρος Δημήτρης Σιούφας, είναι ο πλέον κατάλληλος για να εγκαινιάσει την έκθεση αυτή.

Διότι είναι ένας πολιτικός που ξέρει όχι μόνο να αντιμετωπίζει τη σάτιρα με χαμόγελο, αλλά και να αντλεί το χαμόγελο των άλλων ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές, διδάσκοντας την αξία του χιούμορ και την ουσιαστική πολιτική σοβαρότητα, έναντι της αγέλαστης και συχνά υποκριτικής σοβαροφάνειας.

 Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ
Επόμενο άρθροΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΜΑΘ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ