ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ 1,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑ-Θ ΣΤΟ ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ

1484398208
1484398208

       Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού – Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομίας κ. Πάρης Σαββαΐδης, υπέγραψαν σήμερα, Ημέρα της Ευρώπης, στο ΥΜΑΘ, τη νέα προγραμματική σύμβασης πενταετούς συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ.

         Το ΥΜΑΘ αναλαμβάνει την υποστήριξη του έργου του φορέα εξασφαλίζοντας και τη στέγαση των δραστηριοτήτων του και του Μουσείου Χαρτών, ενώ με τη σειρά του, το ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ αναλαμβάνει έργο άτυπου συμβούλου του ΥΜΑΘ για θέματα αρμοδιότητάς του, καθώς και την πραγματοποίηση συγκεκριμένων δράσεων καινοτομικού χαρακτήρα, για τη δημιουργία υποδομών και την υποστήριξη και προώθηση προγραμματικών, αναπτυξιακών και επικοινωνιακών σκοπών του ΥΜΑΘ.

         Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, δήλωσε

         «Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με την προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού και Εθνικού Κέντρου Χαρτών, για πέντε χρόνια, με το ποσό των 240.000 ευρώ ετησίως, για να υλοποιήσει τους στόχους του, για την ψηφιακή χαρτογράφηση και προβολή των νομών της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Το ιστορικό, πολιτιστικό και χαρτογραφικό απόθεμα που διαθέτει το ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ, αποτελεί ένα εθνικό κεφάλαιο και έχουμε υποχρέωση να το αναδείξουμε. Ήδη, ένα νεοκλασικό κτίριο εντός του στρατοπέδου Κόδρα, το οποίο παραχωρήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στο ΥΜΑ-Θ, το παραχωρήσαμε με τη σειρά μας στο ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ, προκειμένου να ανακαινιστεί και να στεγάσει εκεί ο φορέας τις δραστηριότητές του.»

         Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ κ. Πάρης Σαββαϊδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

         «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κύριε Υπουργέ, για την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου του παλιού διοικητηρίου του στρατοπέδου Κόδρα, όπου θα στεγάσουμε το Μουσείο Χαρτών της Εθνικής Χαρτοθήκης. Η απόφασή σας αυτή δίνει, μετά από 11 χρόνια, μια προοπτική υλοποίησης ενός μεγάλου έργου για τον Πολιτισμό, τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Η στέγαση της Εθνικής Χαρτοθήκης και η δημιουργία Μουσείου Χαρτών, σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες διάχυσης των πληροφοριών για τα ευρωπαϊκά θέματα και τον πολιτισμό, θα αποτελέσει ένα κορυφαίο επίτευγμα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Ήδη, έχουμε δρομολογήσει τις μελέτες αποκατάστασης και επισκευής του κτιρίου και υποβάλλουμε πρόταση για τη χρηματοδότηση της επισκευής, καθώς και την προμήθεια σύγχρονου εκθεσιακού και μηχανογραφικού εξοπλισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΕΚΕΠΠ – ΕΚΕΧΧΑΚ άλλωστε, ήδη είναι ενεργό. Σήμερα, 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, το ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ διανέμει πληροφοριακό υλικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πλατεία Αριστοτέλους, σε συνεργασία με το Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στο εγγύς μέλλον οργανώνει σειρά εκθέσεων και εκδόσεων, με πλούσιο χαρτογραφικό υλικό ιστορικής αξίας. Παράλληλα προχωρά ο σχεδιασμός σύγχρονων χαρτών, διαφόρων νομών της Βόρειας Ελλάδας, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, κ.α.»

Προηγούμενο άρθροΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ‘ΡΕΥΣΤΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ’ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ
Επόμενο άρθροΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 400.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ –ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ