Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ”

ypes press002
ypes press002

Που συνδιοργανώνουν η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και ο Δήμος Ορεστιάδας

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το βράδυ της Παρασκευής 6 Μαΐου 2005, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με θέμα «Παράδοση και Νεοτερικότητα», που συνδιοργανώνουν η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και ο Δήμος Ορεστιάδας.

Πρόκειται για το 5ο συνέδριο της Ένωσης, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαΐου 2005 και, όπως ανέφερε ο κ. Τσιαρτσιώνης, «μπορεί να χαρακτηρισθεί εφαλτήριο, για την αναβάθμιση των πολιτιστικών διαδρομών μας. Μπορεί να χαρακτηρισθεί, επίσης, αφετηρία σκέψης και περισυλλογής, για τη διάσωση και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας», ενώ παράλληλα, «συμβάλλει στη δικτύωση των φορέων του Πολιτισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, χαρακτήρισε την Ορεστιάδα «τόπο με τις έντονες πολιτιστικές και πολιτισμικές επιδράσεις» και υπογράμμισε πως «οι πλούσιες Θρακικές πολιτιστικές παραδόσεις, ο δυναμισμός και η επιθυμία των κατοίκων να διατηρήσουν και να καταστήσουν ευρέως γνωστή την πατροπαράδοτη πολιτιστική κληρονομιά, διατηρούν ζωντανή την εικόνα της τοπικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που, ναι μεν διατηρεί την ιστορία της, αλλά εξελίσσεται, δημιουργεί, προχωρά μπροστά».
 
Ακόμα, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε: «Επιδίωξή μας είναι να θέσουμε και πάλι την περιφέρεια σε αναπτυξιακή τροχιά. Στην κατεύθυνση αυτή: Γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο τομέας του Πολιτισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη. Γνωρίζουμε, επίσης, πόσο σκληρός είναι ο αγώνας που δίνετε καθημερινά, όλοι εσείς, για να επιβιώσει η ελληνική παράδοση, στην πίεση που δέχεται από τα σύγχρονα πολιτιστικά προϊόντα» και υπογράμμισε πως «προτεραιότητες όλων μας πρέπει να είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Το οφείλουμε στους προγόνους μας, αλλά κυρίως το χρωστάμε στη νέα γενιά».

***************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑ-Θ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ»

«Αγαπητή πρόεδρε κ. Φανή Μπαχαρίδου, Εκλεκτοί παριστάμενοι, Κυρίες και κύριοι, Βρίσκομαι απόψε στην ευχάριστη θέση, να κηρύσσω την έναρξη του συνεδρίου, με θέμα «Παράδοση και νεωτερικότητα στον 21ο αιώνα», το οποίο συνδιοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου με τον δήμο Ορεστιάδας.
Πρόκειται για το πέμπτο συνέδριο της Ένωσης, το οποίο φέτος πραγματοποιείται στην Ορεστιάδα. Στη βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας. Στο «σταυροδρόμι» δύο κόσμων: Ανατολής και Δύσης. Στο σημείο που ξεκινά ή τελειώνει Ελλάδα και «ανοίγουν» τα σύνορα της Ευρώπης! Στον τόπο με τις έντονες πολιτιστικές και πολιτισμικές επιδράσεις. Oι πλούσιες Θρακικές πολιτιστικές παραδόσεις, ο δυναμισμός και η επιθυμία των κατοίκων να διατηρήσουν και να καταστήσουν ευρέως γνωστή την πατροπαράδοτη πολιτιστική κληρονομιά, διατηρούν ζωντανή την εικόνα της τοπικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που, ναι μεν διατηρεί την ιστορία της, αλλά εξελίσσεται, δημιουργεί, προχωρά μπροστά.
Η Παράδοση ανήκει στο παρελθόν υπό την έννοια ότι όλα αυτά που τη συγκροτούν είναι δημιούργημα των τότε συγκεκριμένων κοινωνικών συνθηκών. Οι καιροί άλλαξαν. Οι εξελίξεις τρέχουν. Νέα δεδομένα  μας κατακλύζουν και νέοι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά μας. Η παράδοση δεν αντιστρατεύεται στην πρόοδο και στην εξέλιξη. Αποτελεί όμως τη βάση για νέες δημιουργίες στη νέα εποχή.
Το 5ο συνέδριο της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου μπορεί να χαρακτηρισθεί εφαλτήριο, για την αναβάθμιση των πολιτιστικών διαδρομών μας. Μπορεί να χαρακτηρισθεί επίσης αφετηρία σκέψης και περισυλλογής, για τη διάσωση και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Είναι γεγονός πως, στην εποχή μας, είναι απαραίτητη η εξύψωση του πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου των πολιτών, μέσα από κάθε μορφής πολιτιστικές δραστηριότητες. Το συνέδριο αυτό τονώνει την ομαδική  συνοχή  και ενδυναμώνει την πολιτιστική  συνείδηση. Συμβάλλει στη δικτύωση των φορέων του Πολιτισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παρακινεί τους νεότερους για ενεργότερη συμμετοχή και δράση, προκειμένου  να εξασφαλισθεί η πολυπόθητη συνέχεια της Ελληνικής λαϊκής Παράδοσης.
Κυρίες και Κύριοι, Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής, όσο και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ενισχύουν και στηρίζουν κάθε πολιτιστική προσπάθεια. Προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της υπαίθρου. Η διάχυση της προόδου σε κάθε γωνιά της χώρας. Η αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους όλες τις ευκαιρίες που αναδεικνύουν τον τόπο τους. Επιδίωξή μας είναι να θέσουμε και πάλι την περιφέρεια σε αναπτυξιακή τροχιά. Στην κατεύθυνση αυτή: Γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο τομέας του Πολιτισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη. Γνωρίζουμε, επίσης, πόσο σκληρός είναι ο αγώνας που δίνετε καθημερινά, όλοι εσείς, για να επιβιώσει η ελληνική παράδοση, στην πίεση που δέχεται από τα σύγχρονα πολιτιστικά προϊόντα.
Προτεραιότητες όλων μας πρέπει να είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Το οφείλουμε στους προγόνους μας, αλλά κυρίως το χρωστάμε στη νέα γενιά. Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους ανθρώπους, που φυλάσσουν αξίες και αρχές, που αγωνίζονται για το καλύτερο, που δημιουργούν και οραματίζονται μια καλύτερη πατρίδα. Συγχαρητήρια, επίσης, στους διοργανωτές αυτής της πρωτοβουλίας, δηλαδή στην Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και στο δήμο Ορεστιάδας. Εύχομαι η εκδήλωση να στεφθεί, ακόμα μια φορά, με επιτυχία. Σας ευχαριστώ πολύ».

Προηγούμενο άρθροΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ Ε.Υ.Α.Θ Α.Ε. ΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 32ΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ