ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ENSI”

ypes press002
ypes press002

Για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας στην Ευρώπη

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης συμμετέχει ως εθνικός εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ENSI».

Διοργανωτής εταίρος από ελληνικής πλευράς είναι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στον εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει η Ανατολική Αναπτυξιακή Εταιρεία, Σύμπραξη δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα έχει στόχο τη συνεργασία των εταίρων για την ανάπτυξη μοντέλων τοπικών, περιφερειακών και διεθνών δραστηριοτήτων προκειμένου να καταπολεμηθούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού μειονεκτούντων ατόμων. 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης ως βασικοί εταίροι, η Ένωση Caritas της Επισκοπής Linz (Αυστρία), η Ομοσπονδία των εθελοντών του Αγ. Βικέντιου (Γαλλία), η Ένωση Caritas της Επιτροπής Κολωνίας (Γερμανία), η Οργάνωση Υποστήριξης Μεταναστών Steunpunt Minderheden Overijssel (Ολλανδία), η Οργάνωση Υποστήριξης Φορέων Εθελοντών Clinks York (Μ. Βρετανία) και η Εθελοντική Οργάνωση Υποστήριξης Άνεργων Γυναικών SKP (Πολωνία).

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2005, με βασικό θέμα την αγορά εργασίας και την ανεργία των νέων. Κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνάντησης θα γίνει αναφορά στα κρατικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, στην κριτική θεώρηση του θέματος από οργανώσεις υποστήριξης νέων και θα παρουσιαστεί το ελληνικό σχέδιο δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση.

Τα βασικά βήματα που θα πραγματοποιηθούν από κάθε έναν από τους εταίρους, στην εν λόγω συνάντηση, είναι:

– Η ανάλυση του εκάστοτε εθνικού σχεδίου δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση

– Η έρευνα σχετικά με τον τρόπο που θα διαβιβάζονται οι στόχοι του εθνικού σχεδίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

– Η τεκμηρίωση και περαιτέρω ανάπτυξη των καλών παραδειγμάτων πολιτικής συμμετοχής μειονεκτούντων ατόμων

– Η περίληψη όλων των αποτελεσμάτων στα εκπαιδευτικά εργαλεία ή σε ένα εγχειρίδιο για τα κοινωνικοπολιτικά δραστήρια άτομα

Η 5η διεθνής συνάντηση των διοργανωτών και των εθνικών εταίρων  πραγματοποιήθηκε, την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου 2005, στην Λυών της Γαλλίας. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ως διοργανωτής εταίρος εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή διευθυντή του παραρτήματος Βορείου Ελλάδος, κ. Οδυσσέα Αθανασιάδη, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης εκπροσώπησε ο Σύμβουλος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Βασίλης Τσανίδης, και την Ανατολική Αναπτυξιακή η κα. Μαρία Ιωάννου.

Το πρόγραμμα ENSI προέκυψε και ενισχύθηκε στο πλαίσιο ενός τετραετούς ευρωπαϊκού προγράμματος του 2002. Στις πρωτοβουλίες του αναφέρεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γίνει η «πάλη» ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό ένα από τα κεντρικά στοιχεία στον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος μπορείτε να μεταβείτε στη διεύθυνση:
 
http://europa.eu.int/comm/employment_social

Προηγούμενο άρθροΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΓια τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Ομογένειας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο