Ο Γ.Γ. ΥΜΑ-Θ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΝΙΚΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ypes press002
ypes press002

Ώρα Έναρξης: 17.30

Χαιρετισμό στο συνέδριο για τα 25 χρόνια εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στην Ελλάδα, που διοργανώνουν το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και η Ελληνική Ένωση Ευρωπαϊκού Δικαίου, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, καθηγητής Λουκάς Ανανίκας.

Ο κ. Ανανίκας αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης ελήφθη η απόφαση για την υιοθέτησή του.

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των πολιτών, ενσωματώνει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και προχωρά στην υλοποίηση ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, με αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σοβαρής εγκληματικότητας και την αναγνώριση μεταξύ κρατών μελών των διαφόρων αστικών δικαίων. Παράλληλα, προικίζει την Ευρώπη με σταθερούς, δημοκρατικούς και αποτελεσματικούς θεσμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ανανίκα.

«Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο για τα 25 χρόνια εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου από τα ελληνικά δικαστήρια.
Είκοσι πέντε χρόνια πέρασαν από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Είκοσι πέντε χρόνια έγκαιρης ενσωμάτωσης και ορθής εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στην εσωτερική έννομη τάξη, χάρη στην ιδιαίτερη συμβολή του έλληνα δικαστή.

Ήδη από το 1980, ο Έλληνας δικαστής είχε κληθεί να επεξεργαστεί τα προεδρικά διατάγματα για την εναρμόνιση  του εθνικού με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και να αποφανθεί για το εάν μία διάταξη του ελληνικού δικαίου, που είναι ασυμβίβαστη με το κοινοτικό, είναι νόμιμη, και να προχωρήσει έτσι σε προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τα πρώτα χρόνια βέβαια, οι εθνικοί μας δικαστές ήταν διστακτικοί, σήμερα όμως, είκοσι πέντε χρόνια μετά, αντιμετωπίζουν με σύνεση και συνέπεια το κοινοτικό δίκαιο, ως εθνικοί και συνάμα κοινοτικοί δικαστές.

Από την απόφαση με αριθμό 7909/1982 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που για πρώτη φορά επικαλέστηκε αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και συγκεκριμένα τις αποφάσεις στις υποθέσεις Van Duyn και Ratti, τα ελληνικά δικαστήρια επιτυχώς θεμελιώνουν την κρίση τους στις προηγούμενες αποφάσεις του ΔΕΚ και προχωρούν στην έκδοση των οριστικών αποφάσεων. Οι προδικαστικές παραπομπές από τα ελληνικά δικαστήρια, κυρίως τα πολιτικά,  συνεχώς αυξάνονται.  Οι εθνικοί δικαστές, μετά κυρίως τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, τόσο λόγω της μερικής κοινοτικοποίησης του τρίτου πυλώνα και της αρχής της επικουρικότητας όσο και  λόγω του φόρτου εργασίας των κοινοτικών οργάνων, αποκτούν νέες αρμοδιότητες. Εφαρμόζονται λοιπόν με συνέπεια από τα ελληνικά δικαστήρια  νομολογιακές αρχές που έθεσε κατά καιρούς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα αυτή της σύμφωνης ερμηνείας του εθνικού δικαίου με το κοινοτικό δίκαιο καθώς και του αμέσου αποτελέσματος των κοινοτικών κανόνων στην εθνική νομοθεσία.

Η παρουσία μου στο συγκεκριμένο συνέδριο δε θα μπορούσε να μην συνδυαστεί με μια αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς στην πόλη της Θεσσαλονίκης τέθηκαν οι βάσεις για την υιοθέτησή του. Με το Σύνταγμα αυτό, η Ευρώπη κάνει το οριστικό βήμα προς την πολιτική ένωση, την ένωση των πολιτών και την ένωση των κρατών μελών. Το Σύνταγμα κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των πολιτών, ενσωματώνει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και προχωρά στην υλοποίηση ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης με αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σοβαρής εγκληματικότητας και την αναγνώριση μεταξύ κρατών μελών των διαφόρων αστικών δικαίων. Παράλληλα προικίζει την Ευρώπη με σταθερούς, δημοκρατικούς και αποτελεσματικούς θεσμούς.        

Τα βήματα προόδου του έλληνα δικαστή στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου είναι εντυπωσιακά. Λαμβάνοντας υπόψη όμως το γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον θα ενταχθούν στην Ε.Ε γειτονικά μας κράτη της ΝΑ Ευρώπης  οι προκλήσεις για τον έλληνα δικαστή θα είναι πραγματικά έντονες, καθώς θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς σχετικά με τη διαδικασία ενσωμάτωσης του κοινοτικού δικαίου στις εθνικές νομοθεσίες από πλευράς δικαστών των χωρών αυτών.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την άψογη αυτή πραγματικά διοργάνωση και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου».

Προηγούμενο άρθρο“Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ”
Επόμενο άρθροΟ Γ.Γ. TΟΥ ΥΜΑ-Θ, ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΝΙΚΑΣ, ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ