Ο ΥΜΑ-Θ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ypes press002
ypes press002

Στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη

ΕΜΠΑΡΓΚΟ 21:30

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης παρέθεσε δείπνο στο κυβερνείο, το βράδυ της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου 2004, στο πλαίσιο της Συνόδου των γενικών γραμματέων των Περιφερειών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΥΜΑ-Θ καλωσόρισε τους γενικούς γραμματείς των 13 Περιφερειών της χώρας και χαρακτηρίζοντας τη σύνοδο «σημαντικό γεγονός», επισήμανε πως «για δύο ημέρες στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στην ανεργία που αντιμετωπίζει όλη η χώρα, αλλά ιδιαίτερα, όπως ανέφερε, «η Δυτική Μακεδονία, όπου το ποσοστό αγγίζει το 16,1% και η Θεσσαλονίκη με ποσοστό υψηλότερο από το εθνικό μέσο όρο, αλλά και από το μέσο όρο των αστικών περιοχών της χώρας, με το 11,6%».

Αμέσως μετά, έθεσε επί τάπητος κι άλλα καίρια ζητήματα που αφορούν στις περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων, μακριά από την Αθήνα, και τόνισε πως «η στροφή της πολιτικής προς την ελληνική περιφέρεια εκδηλώνεται έμπρακτα και με το νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίζεται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πριμοδοτούνται κατά το στάδιο αξιολόγησης οι επενδύσεις που εγκαθίστανται σε μειονεκτικές περιοχές».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε ακόμη: «Κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι οι ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις για κάθε περιφέρεια της πατρίδας μας, ανάλογα με τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, τις ευκαιρίες που μπορεί να της προσφέρει η νέα εποχή. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν μπορεί, ούτε να σχεδιαστούν μακριά από τις τοπικές κοινωνίες ούτε να εφαρμοστούν χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και τη δική σας» και διευκρίνισε ότι «με την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελλάδα μπήκε σε μια νέα περίοδο διαφάνειας στη λειτουργία του Δημοσίου, κοινωνικής ευαισθησίας στην άσκηση της πολιτικής, και αναβάθμισης της ποιότητας της Δημοκρατίας».

Στο δείπνο παρακάθησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ) κ. Αθανάσιος Νάκος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣΔΔΑ κ. Αθανάσιος Βεζυργιάννης, ο γ.γ. του ΥΜΑ-Θ κ. Λουκάς Ανανίκας, οι γενικοί γραμματείς των 13 Περιφερειών της χώρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης θα παραστεί, αύριο Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004, στις 11:00 π.μ., στις εργασίες της Συνόδου, όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με θέμα «Η Δημόσια Διοίκηση κοντά στον πολίτη, ο ρόλος των Περιφερειών». Οι εργασίες θα λάβουν χώρα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ 

“Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας, στην καρδιά της Μακεδονίας.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία σας εδώ, αυτό το διήμερο, για τη διεξαγωγή της 5ης Συνόδου των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών. Και πώς να μην είναι, άλλωστε, σημαντικό αυτό το γεγονός, όταν για δύο ημέρες στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας.

Βρίσκεστε σε μία περιοχή που, δυστυχώς,  διαθέτει πολλές «αρνητικές» πρωτιές. Μαστίζεται από χρόνια ανεργία, με τη μεγαλύτερη στη Δυτική Μακεδονία που αγγίζει το 16,1% και στη Θεσσαλονίκη με 11,6%, ποσοστό υψηλότερο από το εθνικό μέσο όρο, αλλά και από το μέσο όρο των αστικών περιοχών της χώρας. Τα μεγέθη της ανεργίας στο γυναικείο πληθυσμό είναι εξίσου αποκαρδιωτικά.

Ο ρυθμός των επενδύσεων παραμένει στάσιμος έως πτωτικός. Τα μεγάλα έργα που θα έδιναν πνοή στην περιοχή δεν ξεκίνησαν όλα αυτά τα χρόνια. Η αποβιομηχάνιση στη Βόρεια Ελλάδα προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η Μακεδονία και Θράκη, «διψούν» για ανάπτυξη και τη δικαιούνται, γιατί διαθέτουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως «επιταχυντές» της προόδου.

Απόφασή μας είναι να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα τη δυνατότητα να αποκτήσουν το ρόλο που δικαιούνται. Η πόλη πρέπει να ανακτήσει τον ιστορικό (πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό ρόλο της) στην ευρύτερη περιοχή.  Να γίνει διεθνές κέντρο ανάπτυξης των επιστημών, της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, του εμπορίου.  Κέντρο για τη Ν.Α. Ευρώπη, αλλά και πύλη εισόδου της Μέσης Ανατολής και της Ασίας στην Ευρώπη. Να γίνει η Βόρεια Ελλάδα καρδιά της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου. Να γίνει η Θεσσαλονίκη Μητρόπολη της Ν.Α. Ευρώπης. Ενώνουμε τις προσπάθειές μας για την εφαρμογή συγκροτημένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Βορειοελλαδικού Χώρου, 13 καθοριστικών παρεμβάσεων. 

Είναι γεγονός ότι η Χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα.

  •  Οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες είναι έντονες. 
  •  Η ανεργία είναι σε μεγάλα ύψη. 
  •  Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. 
  •  Η γραφειοκρατία και η διαφθορά κατάντησαν μάστιγα για την κοινωνία, φραγμός για την ανάπτυξη και πρόβλημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας. 
  •  Τα κρυφά χρέη και τα δημόσια ελλείμματα οδήγησαν σε σοβαρό δημοσιονομικό ζήτημα, η απόκρυψη του οποίου επιφύλασσε νέα αναγκαστική παρέμβαση της Eurostat και ανεξέλεγκτες συνέπειες σε βάρος της Οικονομίας και ολόκληρης της κοινωνίας.

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την περιφερειακή σύγκλιση, τη στήριξη των περιοχών που δεν βρήκαν ακόμη τους ρυθμούς που θέλουν, που μπορούν και δικαιούνται.

Για τη ΝΔ, για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η περιφερειακή ανάπτυξη είναι η «αιχμή του δόρατος» της νέας διακυβέρνησης. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
Κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι οι Ολοκληρωμένες Αναπτυξιακές Παρεμβάσεις για κάθε Περιφέρεια της Πατρίδας μας, ανάλογα με τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, τις ευκαιρίες που μπορεί να της προσφέρει η Νέα Εποχή. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν μπορεί, ούτε να σχεδιαστούν μακριά από τις τοπικές κοινωνίες, ούτε να εφαρμοστούν χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών αλλά και τη δική σας.

Με την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελλάδα μπήκε σε μια νέα περίοδο διαφάνειας στη λειτουργία του Δημοσίου, κοινωνικής ευαισθησίας στην άσκηση της πολιτικής, και αναβάθμισης της ποιότητας της Δημοκρατίας.

Τον περασμένο Μάρτιο (τρία χρόνια μετά την έναρξη του Γ’ ΚΠΣ) η απορρόφηση κοινοτικών πόρων ήταν αποκαρδιωτική. Για αυτό ακριβώς το σκοπό, αναθεωρήσαμε τα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ και προχωρήσαμε σε ανακατανομή κονδυλίων.

  •  Ενισχύσαμε τις δράσεις από τις οποίες επωφελούνται ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η Περιφέρεια. 
  •  Εντάξαμε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘’Ανταγωνιστικότητα’’ (με 80 εκ. ευρώ) και τις εμπορικές επιχειρήσεις. 
  •  Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογική αναβάθμιση και την εισαγωγή καινοτομιών.
  •  Ενισχύουμε την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών και τον οικολογικό προσανατολισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  •  Υποστηρίζουμε την επιχειρηματική δράση ειδικών ομάδων του πληθυσμού (των νέων, των γυναικών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες). 
  •  Το τελευταίο 8μηνο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εντάξεις προγραμμάτων νέων επιχειρήσεων και γυναικείας επιχειρηματικότητας στο ΕΠΑΝ. 
  •  Στις αμέσως επόμενες ημέρες, εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση για τη χρηματοδότηση (με ποσό έως και 10 χιλ. ευρώ) μικρών επιχειρήσεων, (που μπορεί να φτάνουν και τις 3.000 σε κάθε περιφέρεια της Χώρας) για εξοπλισμό πληροφορικής και μηχανοργάνωσης.

Η στροφή της πολιτικής προς την Ελληνική Περιφέρεια εκδηλώνεται έμπρακτα και με το νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίζεται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πριμοδοτούνται, κατά το στάδιο αξιολόγησης, οι επενδύσεις που εγκαθίστανται σε μειονεκτικές περιοχές.

Ανταποκρινόμαστε με ευθύνη και ρεαλισμό στα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα. Κάναμε και κάνουμε αποφασιστικά βήματα σ’ ένα συνεχές  άνοιγμα στην κοινωνία. Ακούσαμε και ακούμε τους πολίτες. Αναπτύξαμε και αναπτύσσουμε νέα δίκτυα επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και σύνθεσης ιδεών. Επενδύουμε στη συμμετοχή του πολίτη, την εθνική συνεννόηση, την αλήθεια που διαμορφώνει σχέσεις εμπιστοσύνης.

Αυτή είναι η νέα αντίληψη.  Αυτή είναι η δύναμη μας. Η δύναμη της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη, σας εύχομαι καλή διαμονή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και επιτυχία στις εργασίες  της 5ης Συνόδου σας”.

Προηγούμενο άρθροΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ