ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘Η ΑΠΟΨΗ’

ypes press002
ypes press002

Την 7η Μαρτίου 2004, υπογράψαμε ένα «συμβόλαιο τιμής» με τους πολίτες. Δέσμευσή μας είναι η διάχυση της ανάπτυξης σε όλη την περιφέρεια. Το μέλλον αυτού του τόπου είναι η περιφέρεια

Υπάρχει η αυτονόητη και αντικειμενική παραδοχή, πλέον, ότι τα δεδομένα πρέπει να αλλάξουν στη Μακεδονία και Θράκη. Η περιοχή πρέπει να προχωρήσει μπροστά με γρήγορους ρυθμούς. Οι συγκυρίες είναι ελπιδοφόρες όσο ποτέ. 

Προκειμένου το ΥΜΑΘ να ανταποκριθεί στον πραγματικό στόχο της αποστολής του (που είναι ο προγραμματισμός, η προετοιμασία, η υποστήριξη και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου στη Μακεδονία και Θράκη), προχωράμε με ταχείς ρυθμούς στην αλλαγή της δομής του, δημιουργώντας ένα πραγματικά ευέλικτο υπουργείο, οργανωτικά και διοικητικά. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμική ρύθμιση που θα προβλέπει τη δημιουργία 18 διευθύνσεων σε πλήρη σύνδεση και αντιστοιχία με τα υπουργεία.

Κεντρικός στόχος είναι να ασκηθούν αποτελεσματικά οι συναρμοδιότητες του ΥΜΑΘ, αλλά και να υπάρξει πραγματική κυβερνητική και διοικητική αποκέντρωση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία φορέων και πολιτών που αναγκάζονται να μετακινούνται στην πρωτεύουσα.

Προχωρούμε στην ηλεκτρονική διαδικτύωση της Β. Ελλάδας, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Στόχος είναι να αναβαθμίσουμε το συντονιστικό μας ρόλο, δια μέσου μίας ηλεκτρονικής τράπεζας δεδομένων, που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς στο γεωγραφικό μας χώρο (στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας) και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Κύριο μέλημά μας είναι να μετατραπεί η Βόρεια Ελλάδα, σε ενεργειακό, εμπορευματικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής  Μεσογείου. Αυτή η προοπτική είναι ρεαλιστική και τα αναπτυξιακά οφέλη που θα προκύψουν, τεράστια. Η γεωγραφική θέση της Βόρειας Ελλάδας προσδιορίζει καθοριστικά τους αναπτυξιακούς της άξονες.
 
Για αυτό τον σκοπό, επικεντρώνουμε τις πολιτικές μας:

1. στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών. Ήδη, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους στη Θεσσαλονίκη.

2. στην αύξηση της επιχειρηματικότητας, με την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο επιχειρηματικής και εξαγωγικής δράσης στα Βαλκάνια.

3. στην ενίσχυση του προφίλ της Βόρειας Ελλάδας, ως κύριας διόδου πρόσβασης για τους ξένους επενδυτές στη Ν.Α. Ευρώπη.

4. στην αλλαγή του τουριστικού προφίλ της Μακεδονίας και Θράκης, με την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού σε 12μηνη βάση.

5. στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, με νέες τεχνικές  καλλιέργειας, στοχευμένες στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (όπως βιολογικά προϊόντα), αναδεικνύοντας διεθνώς τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής.

6. στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και δημιουργίας διμερών και πολυμερών σχέσεων  με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

7. στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του  Γ´ Κ.Π.Σ. και την  προετοιμασία για το Δ´ Κ.Π.Σ.

8. στη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας τις σημαντικές ευκαιρίες που θα προκύψουν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και επιχειρηματικής δράσης.

Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΕΠΙΧΕΙΡΩ’ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ ΚΑΙ ΤΗΝ EXPO 2008
Επόμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ‘ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ’ ΓΙΑ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ