Συνέντευξη ΥΜΑ-Θ Νίκου Τσιαρτσιώνη στην εφημερίδα “ΚΕΡΔΟΣ” και στη δημοσιογράφο Τριάδα Μπράτσιου

1485306133
1485306133

ΕΡ. Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στην ανάπτυξη της περιοχής;

ΑΠ.Το ΥΜΑΘ βρίσκεται στην καρδιά της περιφέρειας και ο ρόλος του είναι να συντονίζει όλο το φάσμα του κυβερνητικού έργου. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί για την Ελλάδα τη “ραχοκοκαλιά” της οικονομικής ανάπτυξης, ήταν και είναι το “οξυγόνο” της χώρας.

Συνεπώς, το ΥΜΑΘ μπορεί να μετατραπεί σε “στρατηγείο” της ανάπτυξης για την περιοχή. Η ίδια η δυναμική της περιοχής το απαιτεί και το επιβάλλει. Δεν τίθεται θέμα διεκδίκησης περισσότερων αρμοδιοτήτων, τις οποίες ούτως ή άλλως έχει. Αυτό που απαιτείται είναι η ενίσχυση της δομής αυτών των αρμοδιοτήτων, με έναν πιο “γενναίο” προϋπολογισμό και με μία μεγαλύτερη ταχύτητα στις πολιτικές δράσεις του υπουργείου.

ΕΡ. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την ανάπτυξη της Β. Ελλάδας;

ΑΠ. Κύριο μέλημα της νέας διακυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, είναι: ανάπτυξη, ευημερία και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες, απελευθέρωση και αξιοποίηση της δυναμικής που “κρύβουν” μέσα τους όλοι οι Έλληνες, χωρίς προκαταλήψεις και διαχωριστικές γραμμές.

Με βάση αυτή τη λογική, όραμά μας είναι να υλοποιήσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές που θα αποδείξουν στους πολίτες της Μακεδονίας και Θράκης ότι η Πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό τους και μεριμνά για αυτούς.

Πρέπει να προτάξουμε άμεσα:

– Την έναρξη ή και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, χώροι στάθμευσης, θαλάσσια συγκοινωνία κ.α.), αναδεικνύοντας την πόλη σε πραγματική “Μητρόπολη των Βαλκανίων”.

– Τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008.

– Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές, με γενναία κίνητρα.

– Την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα .

– Την οργάνωση του 12μηνου τουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού, αξιοποιώντας το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της κάθε περιοχής.

– Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις χώρες της Βαλκανικής και της ΝΑ Ευρώπης.

ΕΡ. Το ΥΜΑ-Θ τι σχεδιάζει για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στη Β. Ελλάδα και της συνεργασίας με τα Βαλκάνια;

ΑΠ. Θα εφαρμόσουμε μία νέα πολιτική που θα χαρακτηρίζεται από όραμα και ρεαλισμό. Βασικοί άξονες θα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η σταθερότητα.

– Στη Βόρεια Ελλάδα χρειάζονται ισχυρά κίνητρα για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν π.χ. στη βάση του “παραγωγικού αντισταθμίσματος”. “Ναι” στην επιχειρηματική επέκταση στα Βαλκάνια, υπό τον όρο της διατήρησης ή της δημιουργίας ισοδύναμου αποτελέσματος στην παραγωγή και την απασχόληση στο σημερινό τόπο εγκατάστασης.

– Η προώθηση του παραδοσιακού και εναλλακτικού 12μηνου τουρισμού και του αγροτουρισμού, μπορεί να απελευθερώσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να συμβάλει στην οικονομική άνθηση της περιοχής.

– Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και μίας νέας οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

ΕΡ. Ποια θα είναι η συμβολή σας στο αίτημα των φορέων για άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΟΑΒ;

ΑΠ. Η σταθερoποίηση της εσωτερικής κατάστασης και η πορεία προς τη δημοκρατική ομαλότητα όλων των χωρών της Βαλκανικής είναι πρώτιστο ενδιαφέρον δικό μας.

Όσον αφορά το ΕΣΟΑΒ, όπως γνωρίζετε, μέχρι σήμερα δεν ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις που είχαμε ως χώρα.

Η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στις κυβερνήσεις αυτών των χωρών και πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις, αν θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, αλλά και ουσιαστικής οικονομικής συνεργασίας.

Σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠΟΙΟ και ΥΠΕΞ, θα ενεργοποιήσουμε σύντομα ευέλικτο σχέδιο διμερών διακρατικών συνεργασιών, στο οποίο θα ενταχθεί και το ΕΣΟΑΒ.

ΕΡ. Σε ποια φάση βρίσκεται το όλο εγχείρημα διεκδίκησης της EXPO 2008;

ΑΠ. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ζήτησα και έλαβα τη συναίνεση αλλά και τη συστραύτευση όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ο στόχος είναι να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο.

Θα δουλέψουμε με συνέπεια, αναλαμβάνοντας, έστω και σε αυτή την ύστατη ώρα, συντονισμένες προσπάθειες για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής, ελπίζοντας πως θα προλάβουμε μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες.

Αμέσως μετά την αξιολόγηση, θα εντείνουμε το διπλωματικό αγώνα μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε θα διεξαχθεί και η τελική ψηφοφορία από τις 92 χώρες που μετέχουν στο ΒΙΕ.

Για τη Θεσσαλονίκη η EXPO 2008 αποτελεί την πρόκληση για μία νέα σελίδα ανάπτυξης στην περιοχή.

ΕΡ. Σε περίπτωση που η Θεσσαλονίκη δεν αναλάβει τη διοργάνωση της EXPO, θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπονται για την πόλη;

ΑΠ. Είναι λάθος να συνδέεται η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης αποκλειστικά με την EXPO 2008. Η πόλη έχει ανάγκη από μεγάλα έργα υποδομής, με ή χωρίς την EXPO.

Βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι να μπει άμεσα η Θεσσαλονίκη σε “τροχιά ανάπτυξης”. Έργα χρειάζεται η πόλη και θα γίνουν οπωσδήποτε.

ΕΡ. Πως θα αμβλυνθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες;

ΑΠ. Οι τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, πρέπει να συγκροτηθούν σε δίκτυο, όπου τα στρατηγικά μειονεκτήματα της μίας να αντισταθμίζονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της άλλης.

Μέσα από το “δίκτυο” όλες οι περιφέρειες θα αποκτήσουν το αναγκαίο οικονομικό μέγεθος, στο σύγχρονο διεθνή ανταγωνισμό.

Η στρατηγική αυτή είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, καθώς οι νέες κοινοτικές πολιτικές, θα είναι στοχευμένες και θα δίνουν έμφαση στην ανταγωνιστικότητα των Περιφερειών.

Επιδίωξή μας είναι να υλοποιήσουμε την προσδοκία του Βορειοελλαδίτη που δεν είναι άλλη, από το να καταστεί η περιοχή ο αναπτυξιακός πόλος μίας μεγάλης ενδοχώρας που συμπεριλαμβάνει τη ΝΑ Ευρώπη και, γιατί όχι, την Παρευξείνεια Ζώνη.


Προηγούμενο άρθροΚοινή Συνέντευξη Τύπου των Μελών της Ελεγκτικής Επιτροπής του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων ΒΙΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας Διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΜΑ-Θ ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 4/5/2004