Κοινή Συνέντευξη Τύπου των Μελών της Ελεγκτικής Επιτροπής του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων ΒΙΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας Διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008

1485306133
1485306133

Μιλώντας ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΧΡΟ και Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, τόνισε:

“Ολοκληρώσαμε πριν από λίγο το σύνολο των συνεδριάσεων, κατά τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε σε βάθος την ελληνική πρόταση, την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής για την ΕΧΡΟ του 2008. Όλα έγιναν με τον καλύτερο τρόπο και, έχοντας την ευθύνη αυτής της προσπάθειας όλες αυτές τις ημέρες, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, ξεκινώντας από τον Υπουργό και όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας και όλους όσοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του φακέλου, σε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, από τον πρώτο έως τον τελευταίο. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους όσοι συνέβαλαν στις μεταφράσεις, γιατί είχαν ένα τεράστιο έργο να κάνουν, κοπιαστικό, σε δεκαπεντάωρη καθημερινή βάση. Και βέβαια, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την Πρόεδρο, κα Σιλβαίν για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι συνεδριάσεις, για όλες εκείνες τις θετικές παρατηρήσεις που συμβάλλουν από δω και πέρα, στην καλύτερη ακόμη διαμόρφωση της πρότασής μας. Μην ξεχνάτε ότι όλα θα τελειώσουν το Δεκέμβριο με την τελική ψηφοφορία και γι´ αυτό τους ευχαριστώ όλους ιδιαίτερα, γιατί ο καθένας έχει να προσθέσει κάτι και βεβαίως, ιδιαίτερα, πρέπει να ευχαριστήσω την κα Μίσα, την εμπορική ακόλουθό μας στο Παρίσι και εκπρόσωπό μας στο ΒΙΕ. Για να οργανώσουμε τη συζήτηση, θα δώσουμε το λόγο στον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Νίκο Τσιαρτσιώνη, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και στη συνέχεια στην κα Σιλβαίν. Βεβαίως, θα δώσουμε το λόγο και στα μέλη των δύο Επιτροπών.

Τσιαρτσιώνης: “Ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας ακολουθήσατε στη δύσκολη πορεία αυτής της εβδομάδας. Θέλω ευθύς αμέσως να ευχαριστήσω και τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, αλλά και τα μέλη της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης. Και θέλω να εξάρω αμέσως την πολιτική διάσταση που έλαβε χώρα, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας αυτής και η οποία αφορούσε την επιβεβαίωση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας σε όλο της το μήκος και το πλάτος ότι τελικώς, η διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008, είναι μια διεκδίκηση που αφορά την Ελλάδα, αφορά όλη την πατρίδα και είναι πλέον και έγινε ένας εθνικός στόχος, μια ώθηση. Επίσης, θέλω να εξάρω ως σημαντικό γεγονός την επιβεβαίωση ότι και η κάλυψη είναι δική μας από ελληνικής πλευράς και θα περάσω ευθύς αμέσως ότι, στη διάρκεια της αξιολόγησης και της εξέτασης του φακέλου, θέλω να επισημάνω ότι πολλές φορές βρεθήκαμε να συνδιαμορφώνουμε με τους αξιολογητές και να διαμορφώνουμε από κοινού την πρόταση σε ό,τι αφορά αρκετά σημεία, τα οποία θα μπορούσαμε έτσι να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα και το πετύχαμε, χωρίς να αποδυναμώνω ή να θέλω να αποδυναμώσω το ρόλο των αξιολογητών – εξεταστών, γι’ αυτό ήταν και η παρουσία τους εδώ και έτσι συμπεριφέρθηκαν παράλληλα και με ένα αγκάλιασμα αυτής της προσπάθειας από την πλευρά τη δική σας, να επισημάνουμε και τις αδύνατες πλευρές και τα αδύνατα σημεία, έτσι ώστε στο τέλος, πραγματικά, να παράξουμε μαζί μία αναδιαρθρωμένη πρόταση, η οποία θα τελειοποιηθεί και σε πολλά της σημεία. Γι’ αυτό, τους ευχαριστώ για τη δική τους συνεισφορά. Θέλω, τέλος, να ενημερώσω ότι αυτή τη συνεργασία, αυτό το επίπεδο κατανόησης, θα ακολουθήσουμε και στα επόμενα βήματα και στην πορεία της διεκδίκησης, αλλά, κυρίως, στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος”.

Κάρμεν Σιλβαίν, η Καναδή Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης

“Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να ξεκινήσω, λέγοντας ότι αυτή η Εξεταστική Επιτροπή ήρθε στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη για να μάθει. Η εντολή μας από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΒΙΕ, ήταν να έλθουμε εδώ, προκειμένου να αξιολογήσουμε το πρόγραμμά σας για την ΕΧΡΟ 2008, για να μπορέσουμε να δούμε, εάν ανταποκρίνεστε στα κριτήρια και στους όρους που θέτει το ΒΙΕ, για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν η δυνατότητα και η καλή ποιότητα για να πετύχετε. Δεν θα παρουσιάσουμε κάποια συμπεράσματα εδώ σήμερα, γιατί η εντολή μας είναι, πρώτ’ απ’ όλα να παρουσιάσουμε την έκθεσή μας στην Εκτελεστική Επιτροπή και στα 12 μέλη που την απαρτίζουν, πριν γίνει γνωστή η έκθεση αυτή στο ευρύ κοινό. Διότι, πρέπει πρώτα η Ε.Ε. να εγκρίνει το πρόγραμμα, πριν από τη Γ. Συνέλευση, η οποία θα συσταθεί στα τέλη του Ιουνίου (23. 6.), ενώ, η Ε.Ε. στις αρχές Μαΐου. Πέρα απ’ αυτό, νομίζω ότι οι οργανωτές εδώ διοργάνωσαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για μας και μπορέσαμε να θέσουμε όλα τα ερωτήματα από πλευράς ΒΙΕ και να παρατηρήσουμε όλα τα κύρια στοιχεία: το θέμα, το site, το χώρο, την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, τον αναμενόμενο αριθμό επισκεπτών και τη βάση αυτών των εκτιμήσεων, το βαθμό της υποστήριξης από πλευράς βιομηχανίας, καθώς επίσης και τη δυνατότητα που υπάρχει να προσελκύσουμε διεθνή συμμετοχή και διεθνές ενδιαφέρον.

Επίσης, μπορέσαμε να κάνουμε και κάποια πράγματα που μας βοήθησαν να νιώσουμε την πόλη αυτή και τη χώρα. Για παράδειγμα, είδαμε κάποιες τουριστικές δραστηριότητες, χθες πετάξαμε πάνω από τη Χαλκιδική και μπορέσαμε να δούμε τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Επίσης, επισκεφθήκαμε τη Βεργίνα και θαυμάσαμε πραγματικά τη γενναιόδωρη φιλοξενία. Όλα αυτά μας βοήθησαν να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόγραμμα. Το πρόγραμμά σας αυτό πρέπει να κάνει την πόλη σας να νιώθει περήφανη, γιατί καταφέρατε να δείξετε ότι πράγματι, υπάρχει πολύ όραμα γι’ αυτήν, όσον αφορά το μέλλον και το μέλλον της Ελλάδας. Μπορώ να σας πω ότι υπήρχε πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα, πολύ καλή γνώση του αντικειμένου, εμπειρία και τεχνογνωσία από πλευράς ειδικών επιστημόνων, που συνέταξαν το φάκελο της υποψηφιότητας. Βέβαια, ο διαγωνισμός δεν έχει τελειώσει, οι διεθνείς εκθέσεις έγιναν πάρα πολύ δημοφιλείς. Στον προηγούμενο διαγωνισμό, είχαμε 5 υποψήφιες χώρες για το 2010 και γι’ αυτήν τη συγκεκριμένη ΕΧΡΟ, της αναγνωρισμένης κατηγορίας, έχουμε 3 υποψήφιες πόλεις. Όλη η πολύ καλή εργασία, που έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι θετική, αυτό ως συμβουλή, αλλά συνεχίστε να εργάζεστε προς την ίδια κατεύθυνση, προσπαθώντας να προωθήσετε διεθνώς το πρόγραμμά σας στα πλαίσια του ΒΙΕ, με έμφαση στα συγκεκριμένα σημεία της πρότασής σας, έτσι ώστε να καταστήσετε σαφή την αξία του στα μέλη του ΒΙΕ, γιατί, το Δεκέμβριο του 2004, τα μεμονωμένα μέλη του ΒΙΕ που εκπροσωπούν τη χώρα τους, εκείνα που θα δώσουν την ψήφο τους για το πού θα γίνει η ΕΧΡΟ του 2008. Εποίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους οργανωτές και τους οικοδεσπότες μας, το ΥΜΑ-Θ, το δήμαρχο, Β. Παπαγεωργόπουλο, το Νομάρχη κ. Ψωμιάδη, τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ κ. Μπακατσέλο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Helexpo, κ. Μιχαηλίδη και όλους όσοι συνέταξαν την πρόταση διεκδίκησης, καθώς και τους εργαζόμενους του ΕΒΕΘ, που δούλεψαν πολύ σκληρά όλες τις ημέρες αυτές.

Τώρα, θα ήθελα να καλέσω τα μέλη της Εξεταστικής μας Επιτροπής να πάρουν το λόγο, όπως, φυσικά, και ο κ. Λοσερτάλες”.

Το μέλος της Επιτροπής που εκπροσωπεί την Αργεντινή, δήλωσε:

“θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ σ’ αυτά που είπε η κα. Σιλβαίν, το πόσο ευγνώμονες είμαστε για τη θερμή υποδοχή που είχαμε και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από τις ελληνικές αρχές. Όλες αυτές οι συναντήσεις που είχαμε ήταν πολύ εποικοδομητικές και μας έδωσαν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα και εν τω βάθει τις διάφορες πτυχές του προγράμματός σας. Και, όπως έχει ήδη ειπωθεί, διαπιστώσαμε ότι έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο έργο, υψηλής ποιότητας από τεχνική άποψη, το οποίο όμως πρέπει να συνεχιστεί. Θεωρώ ότι βρίσκεστε σε καλή θέση και θα πρέπει να συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια”.

Το μέλος της Επιτροπής που εκπροσωπεί την Κίνα, δήλωσε:

“Αυτό είναι το δικό μου ταξίδι στην πόλη και στην όμορφη χώρα σας. Χαιρετίζω λοιπόν εσάς, την Ελλάδα που προσέφερε τόσο πολλά στον πολιτισμό όλου του κόσμου. Μέχρι στιγμής, η προσπάθεια διεκδίκησής σας είναι πολύ καλή, αλλά θα ήθελα να κάνω κάποια προσωπικά σχόλια, όχι εκ μέρους όλης της Εξεταστικής Επιτροπής. Πρώτ’ απ’ όλα, νομίζω ότι έχετε επιλέξει ένα πολύ μοναδικό και αξιοπρεπές θέμα. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, πιστεύω ότι, το ίδιο το θέμα από μόνο του, είναι μοναδικό, για την ανθρωποκεντρική του διάσταση και την έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη του κόσμου. Δεύτερον, είναι επίκαιρο και αφορά όλους μας και, τρίτο, έχει βέβαια, έχει μια πλατιά κάλυψη διαφόρων υποθεμάτων. Πιστεύω επίσης ότι έχετε ένα καλό σχέδιο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος και για την προώθησή του. Κάτι άλλο που θα ήθελα να τονίσω είναι ο ενθουσιασμός και η μεγάλη υποστήριξη που έχει το πρόγραμμά σας από το λαό σας, από όλη τη χώρα, κάτι που διαπιστώσαμε στην Αθήνα και φυσικά και εδώ στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το πρωί, συναντήσαμε νέους ανθρώπους της πόλης και η συνάντηση αυτή μου έκανε την πιο μεγάλη εντύπωση, όσον αφορά την υποστήριξη, γιατί αυτοί οι νέοι είναι το μέλλον μας και θα είναι και οι μελλοντικοί οικοδεσπότες αυτής της εκδήλωσης, εάν η όμορφη πόλη σας θα οργανώσει την ΕΧΡΟ τελικά. Τις καλύτερες ευχές μου σε όλους σας”.

Το μέλος της Επιτροπής που εκπροσωπεί την Τσεχία, δήλωσε:

“Δεν είναι εύκολο να προσθέσω κάτι καινούργιο σε ό,τι ήδη έχει λεχθεί, θα ήθελα όμως και εγώ να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία που μας πρόσφεραν όλοι οι Έλληνες εκπρόσωποι. Η εντύπωσή μας είναι ότι όλη η κοινωνία της Θεσσαλονίκης είναι θετική προς τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ του 2008. Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθούμε κάποια ιστορικά μνημεία, καθώς επίσης και έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την καλή προετοιμασία της ΕΧΡΟ, γιατί ήταν η πρώτη μας επίσκεψη στην όμορφη πόλη σας και οι εντυπώσεις μας είναι πολύ θετικές. Σας εύχομαι καλή επιτυχία”.

Το μέλος της Επιτροπής που εκπροσωπεί το Μαρόκο, δήλωσε:

“Κα Πρόεδρε, πιστεύω και εγώ όσα είπαν οι συνάδελφοι, αλλά με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω τις τοπικές αρχές για την υποδοχή που μας επιφύλαξαν και να τονίσω ότι εντυπωσιαστήκαμε από την προσπάθεια μιας ολόκληρης περιοχής και ενός έθνους για μια πραγματικά εξαιρετική υποψηφιότητα. Εντυπωσιάστηκα προσωπικά από τον επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα της προετοιμασίας, την ποιότητα των υπηρεσιών και των ανθρώπων που δουλεύουν με αυταπάρνηση για να προωθήσουν την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής και να καταστήσουν την πόλη άξια να οργανώσει μια καλή πραγματικά Έκθεση. Να πω ότι αυτό θα είναι μια πραγματικότητα και όχι ένα όνειρο. Καλή τύχη στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα”.

Το μέλος της Επιτροπής που εκπροσωπεί τις Φιλιππίνες, δήλωσε:

“Όπως γνωρίζετε, εδώ για να διαπιστώσουμε τη βιωσιμότητα της πρότασής σας να διοργανώσετε την ΕΧΡΟ 2008. Επιτρέψτε μου να περιγράψω τις συναντήσεις μας με τους εκπροσώπους των αρχών σας ως εντατικές και παραγωγικές. Προσωπικά, πιστεύω ότι έχετε μία ισχυρή υποψηφιότητα και, εάν κερδίσετε, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να καλωσορίσετε όλο τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη”.

Από την πλευρά του ο Γ. Γ. του ΒΙΕ κ. Βισέντε Λοσερτάλες δήλωσε:

“Θα ήθελα, πρώτα απ’ όλα, να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική προετοιμασία αυτής της επίσκεψης, για όλη την προσοχή που τύχαμε κατά τη διάρκεια των καλών συναντήσεων, συσκέψεων. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι πάντοτε, πίσω από όλες αυτές τις προετοιμασίες, υπάρχει πάρα μα πάρα πολλή δουλειά. Εδώ και πάνω από δύο χρόνια, εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε μία πρόταση καλής ποιότητας για να οργανώσουμε αυτές τις συσκέψεις. Θέλω να γίνει αυτό γνωστό από τα ΜΜΕ. Με την ανεξαρτησία του Οργανισμού μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και εμείς, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι οι οργανωτές με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, έκαναν το έργο τους”.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων και απαντήσεις από τα μέλη των Επιτροπών.

Σε ερώτηση, ποια στοιχεία από αυτά που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θεωρούνται ως ενδιαφέροντα και σημαντικά για την υποψηφιότητα, ενδεχομένως όσον αφορά οικονομικά ή θεσμικά ζητήματα”, κα Σιλβαίν απάντησε:

“Άλλα επιπρόσθετα δυνατά σημεία της υποψηφιότητάς σας είναι ο χώρος του ΕΧΡΟsite, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός που είναι κατά τη γνώμη μας υψηλής ποιότητας και δημιουργεί ένα περιβάλλον για την Έκθεση που θα επιτρέπει μια πολύ καλή διάδραση μεταξύ των μεμονωμένα συμμετεχουσών χωρών, καθώς επίσης και τους διεθνείς επισκέπτες, έτσι ώστε να έχουν την καλύτερη εμπειρία από την επίσκεψή τους. Ένα άλλο θετικό σημείο που ενδυναμώνει την ικανότητα της Θεσσαλονίκης, είναι η δυνατότητά της να προσελκύσει υψηλό αριθμό επισκεπτών από την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο. Υπήρχαν επίσης κάποια καινοτόμα σημεία στο πρόγραμμα που σχετίζονται με το θέμα, για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν, όχι μόνο σε εθνικά περίπτερα, αλλά και σε θεματικά που ενδιαφέρουν τις χώρες αυτές. Βλέπουμε, λοιπόν, μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση απ’ ό,τι στο παρελθόν. Επίσης, είναι πολύ ενδιαφέρων ο τρόπος που ενημερώνονται οι νέοι στο Κέντρο Ενημέρωσης για την ΕΧΡΟ και αυτό γίνεται εγκαίρως και είναι πάρα πολύ καλό, γιατί μία διεθνής ΕΧΡΟ προκαλεί διάφορες επιδράσεις, μία από τις οποίες είναι το πώς επηρεάζει τους νέους, γιατί μπορούν να μάθουν πάρα πολλά πράγματα για διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς πολλών λαών”.

Σε ερώτηση “εάν έχουν διαπιστωθεί κάποιες αδυναμίες στην υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης”, η κα Σιλβαίν τόνισε:

“Υπάρχουν 14 θέματα που είναι εξαντλητικά. Θα πρέπει να αναλυθούν σε βάθος και να απαντηθούν πολύ καλά για να μπορέσουμε να μείνουμε ικανοποιημένοι”

Σε ερώτηση “εάν θα υπάρξει επεξεργασία των στοιχείων κι αν παρατηρήθηκαν ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα που έχουν ξεχωρίσει σχετικά με την υποψηφιότητα”, η κα Σιλβαίν τόνισε:

“Φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος και το προσχέδιο της έκθεσής μας, της αναφοράς μας, που θα δώσουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή. Άρα, δεν θα συνεχίσουμε το έργο μας πάνω σ αυτή την αναφορά, εκτός κι αν υπάρχουν πολλά σημαντικά καίρια σημεία, σημεία – κλειδιά που οι οργανωτές θα ήθελαν να μας υποβάλουν, αν και δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, τα πλεονεκτήματα που προανέφερα, ήταν πρώτα απ’ όλα είναι το θέμα για τη γεωργία, το οποίο σίγουρα κερδίζει και κεντρίζει το ενδιαφέρον διεθνώς κι έτσι μπορεί να προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχουσών χωρών. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι ότι, για να είναι μια ΕΧΡΟ επιτυχημένη, θα πρέπει να προσελκύσει πολλές χώρες που θα επενδύσουν πολλά χρήματα για να βρίσκονται εδώ για ένα τρίμηνο και να έχουν μια ποιοτική παρουσίαση. Άλλο ένα πλεονέκτημα και ισχυρό σημείο είναι ότι η γεωργία είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει και τις αναπτυγμένες, αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η γεωργία δίνει στις τελευταίες τις δυνατότητες να έχουν μια παρουσίαση υψηλού επιπέδου, έτσι ώστε θα θελήσουν να συμμετέχουν στο περιβάλλον της ΕΧΡΟ. Η Ελλάδα θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σύντομα και σίγουρα αυτό θα επηρεάσει την εικόνα της χώρας σας διεθνώς. Οι λόγοι για τους οποίους οι διοργανωτές της Θεσσαλονίκης θέλουν να έχουν την ΕΧΡΟ εδώ, είναι γιατί θέλουν να προσδώσουν ένα διεθνές προφίλ και διεθνή φυσιογνωμία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και είπαν επίσης ότι θέλουν να εργαστούν γι αυτήν, έτσι ώστε η περιοχή αυτή να μπορέσει να παίξει ένα μεγαλύτερο διεθνή ρόλο, καθώς οι βαλκανικές χώρες θα γίνουν πλήρη μέλη της Ε. Ε. Άρα, λοιπόν, η διοργάνωση της ΕΧΡΟ που επέλεξαν, είναι η κατάλληλη εκδήλωση που θα μπορούσε να προωθήσει την πόλη αυτή και να αναδείξει το ρόλο που θέλουν. Επίσης, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η ελληνική πρόταση ήταν σωστά δομημένη”.

Σε ερώτηση, “εάν υπάρχει διαδικασία επεξεργασίας μετά τον Αύγουστο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή όλα σταματάν εδώ”, καθώς επίσης και αν εξαρτάται η επιτυχία της Θεσσαλονίκης από το αν συμβεί κάτι καλό ή κακό στους Ο. Α., δηλαδή υπάρχει η διαδικασία, όπου θα συζητηθεί το θέμα ξανά στα πλαίσια του ΒΙΕ”, η Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής τόνισε:

“Η Εκτελεστική Επιτροπή θα συναντηθεί στις 31 Μαίου και αυτή είναι η τελευταία φάση της διαδικασίας αυτής. Εάν συζητήσουμε σ’ αυτήν ότι αυτή η διεκδίκηση είναι βιώσιμη, δηλαδή συμφωνήσει η Ε. Ε. γι’ αυτό, τότε θα συστήσει τη διεκδίκηση στη Γεν. Συνέλευση έως τον Ιούνιο και στη συνέχεια, μέχρι το Δεκέμβριο, η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει τις χώρες – μέλη του ΒΙΕ ότι η δική της πρόταση είναι η καλύτερη σε σχέση με τις άλλες δύο υποψήφιες πόλεις. Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, θα υπάρξει κάποια επανεξέταση της διεκδίκησης, μόνο εάν συμβεί κάτι κρίσιμο και ζωτικής σημασίας που θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή δεν σχετίζονται πλέον με το τι συμβαίνει στην υποψήφια πόλη, αλλά δεν προβλέπω κάτι τέτοιο απ’ αυτά που διαπιστώνω”.

Σε ερώτηση “ποιο θεωρεί το κρισιμότερο από δω και πέρα διάστημα για τη λήψη της απόφασης των κρατών – μελών του ΒΙΕ ενόψει της ψηφοφορίας του προσεχούς Δεκεμβρίου”, ο Γ. Γ. του ΒΙΕ τόνισε:

“Από την εμπειρία μου, η πιο ζωτική στιγμή είναι μετά τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, αρχές Νοεμβρίου. Μετά συνήθως όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός χωρών αναποφάσιστων, που ακόμη το σκέφτεται και σκέφτεται την ψηφοφορία και εκεί είναι το τελευταίο “σπριντ” που θα πρέπει να κάνετε για να μπορέσετε να κερδίσετε κάποιους αναποφάσιστους. Αλλά σίγουρα η κρίσιμη στιγμή είναι από τη Γενική Συνέλευση στα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. Απ´ ό,τι γνωρίζουμε, θα πρέπει, πρώτα απ´ όλα, εμείς να υποβάλλουμε μία αναφορά για το αν συστήνουμε αυτή την πρόταση στη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια, μετά τη Γενική Συνέλευση οι επόμενοι τρεις μήνες είναι ζωτικής σημασίας, από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο περίπου”.

Σε ερώτηση, “εάν από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας συμπίπτει η αξιολόγηση της Ε. Ε. με την τελική απόφαση της Γ. Σ. του ΒΙΕ”, η κ. Σιλβαίν απάντησε :

“Η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής βασίζεται μόνο στη βιωσιμότητα του προγράμματος. Από κει και πέρα, η Εκτελεστική Επιτροπή προτείνει στη Γενική Συνέλευση να αποδεχθεί με ψηφοφορία έναν αριθμό προγραμμάτων. Ο ρόλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ολοκληρώνεται και τελειώνει εκεί. Από εκείνη τη στιγμή και στη συνέχεια, ο λόγος είναι στη Γενική Συνέλευση. Δηλαδή, σε όλα τα 91 κράτη-μέλη του ΒΙΕ. Και είναι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με μυστική ψήφο που δίνει το τελικό αποτέλεσμα.

Σε ερώτηση, “εάν η Γ. Σ. υιοθετεί τις προτάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής” η Πρόεδρος της Ε. Ε. τόνισε: Η ερώτησή σας είναι εάν η Εκτελεστική Επιτροπή υιοθετεί τις προτάσεις έτσι ώστε μα πούμε ότι υπάρχει μία πρώτη καλύτερη, δεύτερη καλύτερη, τρίτη καλύτερη πρόταση, εμείς δεν το κάνουμε αυτό. Εμείς απλά λέμε: “Αυτός είναι ο πήχης”, είτε είστε πάνω από αυτόν ή κάτω απ´ αυτόν τον πήχη. Εμείς απλά συστήνουμε μία πρόταση ή δεν τη συστήνουμε. Εάν η Εκτελεστική Επιτροπή συστήσει μία υποψηφιότητα ή μία πρόταση στη Γενική Συνέλευση, η Γ. Σ. την υιοθετεί, δεν υπάρχει ιεράρχηση από την Εκτελεστική Επιτροπή. Ο πήχης δε εξαρτάται από το εάν η πρόταση είναι βιώσιμη. Εάν πούμε εμείς στην έκθεσή μας ότι η υποψηφιότητα αυτή είναι βιώσιμη, τότε είναι πάνω από τον πήχη. Φυσικά, οι χώρες βλέπουν στην αναφορά μας διάφορα στοιχεία του προγράμματος που τους ενδιαφέρουν ή όχι. Για παράδειγμα, το θέμα της γεωργίας μπορεί να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για μία χώρα της οποίας η οικονομία βασίζεται στη γεωργία κατά 95%. Άρα, λοιπόν, οι χώρες βλέπουν ξεχωριστά τα συγκεκριμένα σημεία στην αναφορά μας που θα τους επηρεάσουν θετικά στην ψηφοφορία υπέρ της χώρας αυτής.

Σε άλλη σχετική με τις άλλες υποψηφιότητες ερώτηση, η κ. Σιλβαίν είπε:

“Όσον αφορά τις άλλες υποψηφιότητες, πήγαμε μόνο σε μία από αυτές και όχι και στις δύο και δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία να καταθέσουμε την έκθεση και την αναφορά μας στην Εκτελεστική Επιτροπή. Άρα, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε καμία από αυτές τις υποψηφιότητες ούτε βέβαια αυτή την υποψήφια πόλη που επισκεφθήκαμε. Άρα δεν μπορώ να κάνω αυτό που μου ζητάτε τώρα”.

Ερώτηση: Θα ήθελα να ρωτήσω την Επιτροπή αυτή είναι μία υποψηφιότητα που θα τη συστήνατε και θα την προτείνατε;

Απάντηση: Δεν μπόρεσα να απαντήσω αυτό το ερώτημα στην Τεργέστη και δεν μπορώ να το κάνω και εδώ. Δεν μπορούμε να πούμε εάν συστήνουμε μία υποψηφιότητα έως ότου καταθέσουμε την αναφορά μας στην Εκτελεστική Επιτροπή. Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι θα υπάρχει πολύ έντονος διαγωνισμός και συναγωνισμός μεταξύ των τριών υποψηφίων πόλεων.

Ερώτηση: Παίζουν ρόλο οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας κι άλλων χωρών;

Απάντηση: Δεν είναι κάτι που θα συμπεριλαμβάναμε στην έκθεσή μας, στην αναφορά μας, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών. Είναι ένα θέμα που θα το εξετάσουν οι μεμονωμένες χώρες, όταν θα αποφασίζουν εάν θα ψηφίσουν την περιοχή μιας πόλης και χώρας. Όσον αφορά την εξεταστική διαδικασία, εξέτασαν πραγματικά τα μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά θέματα που εξετάσαμε. Αλλά δεν εξετάσαμε καθόλου τις διμερείς σχέσεις και θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Μπακατσέλος: Αν έχουμε καλύψει τις ερωτήσεις θα ήθελα να δώσω το λόγο στα μέλη της ελληνικής Εκτελεστικής Επιτροπής.

Γ. Γ. Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Τσιότρας:

“Πριν από μία εβδομάδα πίστευα ότι η διεκδίκηση της ΕΧΡΟ ήτανε ένας στόχος, ένα όραμα της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είμαι πεπεισμένος ότι η διεκδίκηση της ΕΧΡΟ είναι ένας στόχος, ένα όραμα για την Ελλάδα. Και γιατί το λέω αυτό: Αυτό είναι το συμπέρασμα που αποκομίσαμε, όχι μόνο τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, αλλά και οι ίδιοι οι αξιολογητές με τις συναντήσεις που είχαμε με όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεσμεύτηκε, αλλά έδειξε πάθος για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ. Αυτό και μένει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι η υπόθεση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο γεγονός και ιδιαίτερα έχει σχηματιστεί σε όλη την Επιτροπή αυτή η εντύπωση ότι η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα στηρίζουν τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ. Ένα δεύτερο σημείο που θα ήθελα να παρατηρήσω είναι τα οφέλη που θα έχει η πόλη μας όχι τα βραχυ-μεσοπρόθεσμα, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την ΕΧΡΟ και ιδιαίτερα από τον τουρισμό. Είναι κάτι που ειπώθηκε και κατά τη διάρκεια των συσκέψεων ότι ναι μεν η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, ωστόσο, παγκοσμίως ως όνομα δεν είναι γνωστή. Όμως, ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης είναι γνωστές παντού στον κόσμο. Προβάλλοντας, λοιπόν, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Αριστοτέλη και τη Θεσσαλονίκη, νομίζω ότι είναι κατανοητό το όφελος που θα υπάρξει για την πόλη μας κατά τη διάρκεια αυτής της διεκδίκησης. Ευχαριστώ.

Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης

“Εκ μέρους του Νομού και του λαού της Θεσσαλονίκης, δεν θα μείνω στις ευχαριστίες προς τα μέλη της Επιτροπής, γιατί πιστεύω ότι η αξιοπρέπειά τους, η σοβαρότητά τους, η αγνότητά τους, μας εντυπωσίασαν όλους. Ιδιαίτερα το λαό μας, μέσα από τα δικά σας ΜΜΕ, ώστε εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι άξιοι εκπρόσωποι του ΒΙΕ. Όσοι παρακολουθούν τις δικές μου δηλώσεις από τότε που συμμετέχω στην Εκτελεστική Επιτροπή, θα παρατηρήσατε ότι είμαι πολύ αισιόδοξος, συνεχίζω να είμαι και από σήμερα θα είμαι ακόμα πιο αισιόδοξος. Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι, χρωστάμε στη Μητέρα Γη. Ελάτε, λοιπόν, εσείς και εμείς, εμείς και εσείς, να αξιοποιήσουμε αυτό το χρέος. Βοηθήστε μας να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε. Δεν είναι υπόθεση μόνο των πολιτικών, είναι υπόθεση των πολιτών, είναι υπόθεση εθνική και μόνο ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι των Μέσων Ενημέρωσης, τους οποίους για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε, μέχρι αυτή τη στιγμή, εμείς η Εκτελεστική Επιτροπή και με την προηγούμενη και με την τωρινή κυβέρνηση, παίζαμε στην Α´ Εθνική. Από αύριο παίζουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο διπλωματικό γήπεδο και νομίζω ότι μπορούμε στον τελικό του Δεκεμβρίου να είμαστε οι νικητές”.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος:

“Αισθάνομαι βαθιά την υποχρέωση να ευχαριστήσω τους υψηλούς προσκεκλημένους μας για τα καλά και ευγενικά λόγια τα οποία απηύθυναν προς τους Θεσσαλονικείς, τα καλά και ευγενικά λόγια που είπαν για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Θέλω να τους πω ότι πάντοτε, από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης, θα υπάρχει μία πρόσκληση προς το πρόσωπό τους, είτε κερδίσουμε τη μεγάλη διοργάνωση είτε δεν την κερδίσουμε. Και βεβαίως, να υπενθυμίσω ότι αύριο το πρωί, απηύθυνα μία πρόσκληση, η οποία έγινε αποδεκτή και στο κεντρικό πάρκο της πόλεώς μας, κάτω στην παραλία, εκατό-διακόσια μέτρα από τον Λευκό Πύργο, θα φυτέψουμε από ένα δέντρο ο καθένας από τα μέλη της Επιτροπής. Ένα δέντρο το οποίο ακριβώς θα συμβολίζει αυτούς τους δεσμούς, τους οποίους σφυρηλατήσαμε με ιδιαίτερη επιτυχία τις τελευταίες ημέρες. Εγώ από πλευράς Επιτροπής είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος.

Πιστεύω ότι αναδείξαμε το θέμα, τοποθετήσαμε τη δική μας πρόταση σε σωστή βάση, αναδείξαμε τα πλεονεκτήματα της πόλεώς μας, αναδείξαμε την πρωτοτυπία του θέματος και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς. Αναδείξαμε την ενότητα της πόλης, αλλά και την εθνική θα έλεγα ενότητα και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι στην Αθήνα, αλλά και αυτές τις ημέρες εδώ κατεδείχθη η πολιτική βούληση, η ξεκάθαρη πολιτική βούληση να στηριχθεί αυτή η εθνική προσπάθεια που θα δώσει πάρα πολλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Και απ’ αυτήν την πλευρά, με κάνει και εμένα ως Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα ευτυχή, διότι νομίζω ότι είναι οφθαλμοφανή τα καλά, τα οποία θα προκύψουν για την πόλη, αν κερδίσουμε τη μεγάλη αυτή διοργάνωση. Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να υποσχεθώ, στους υψηλούς μας προσκεκλημένους, είναι ότι ως Δήμος Θεσσαλονίκης, θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε ενόψει του 2008″.

Εντεταλμένος Σύμβουλος της HELEXPO Μ. Μιχαηλίδης:

“Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιτροπής του ΒΙΕ, για την πολύ καλή συνεργασία τους, αλλά και για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφερε η εμπειρία τους, στην αξιολόγηση των προτάσεων που έχουμε κάνει, των σχεδίων μας και των προτεραιοτήτων που θέσαμε.

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Γενικέ Γραμματέα, αγαπητά μέλη του ΒΙΕ, σας ευχαριστούμε από βάθους καρδίας”.

Γεν. Γραμματέας Υπ. Μακεδονίας – Θράκης, κ. Λουκάς Ανανίκας:

“Εγώ δεν θα μιλήσω ως Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, αλλά ως ακαδημαϊκός, καθηγητής Γεωπονίας, για να τονίσω το αγκάλιασμα που έκανε η Ακαδημαϊκή Κοινότητα στο όλο εγχείρημα. Ιδιαίτερα επειδή το θέμα σχετίζεται με τη Γεωπονία, Γεωργία, Διατροφή και με τη Δασολογία και φυσικό περιβάλλον, η προσπάθεια θα γίνει και έχει αγκαλιαστεί τόσο πολύ από όλα τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επιτύχει αυτό το εγχείρημα. Σας ευχαριστώ πολύ”

Ελληνίδα εκπρόσωπος στο ΒΙΕ, κα Μίσσα:

“Πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω την Επιτροπή και τους συναδέλφους μου από το Παρίσι, οι οποίοι εργάστηκαν για όλη την εξέταση υποψηφιότητας, με άριστους όρους. Μας βοήθησαν ιδιαίτερα στο να καταλάβουμε σε ποια σημεία είχαμε αδυναμίες στο φάκελο. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων, με τον οποίο έχω άμεση συνεργασία. Η βοήθειά του για μένα προσωπικά είναι πολυτιμότατη, όπως και την κυρία Λεοντή, (;) η οποία είναι συνεργάτης του από το γραφείο. Χωρίς τη δική τους συμπαράσταση δεν θα μπορούσα να είχα προσφέρει ότι λίγα έχω προσφέρει, γιατί βασικά εκμεταλλεύομαι την εμπειρία τους. Θα ήθελα, επίσης να ευχαριστήσω όλη την ελληνική Εκτελεστική Γραμματεία και ιδιαίτερα τον κ. Μπακατσέλο που είχα μαζί του όλο αυτό το διάστημα μια άριστη συνεργασία και με τη βοήθειά του μπόρεσα να κάνω ότι έκανα στο Παρίσι. Εγώ είμαι εκεί, χρειάζομαι τη βοήθεια όλων σας, όπως τη χρειάζεται και η ελληνική υποψηφιότητα και είμαστε στη διάθεσή σας για ότι χρειάζεστε. Ευχαριστώ”.

Μπακατσέλος, Εκτελεστικός Γραμματέας EXPO

Θα ήθελα τώρα να δώσω το λόγο στην κ. Πρόεδρο και στον κ. Υπουργό για να κλείσουν αυτή τη διαδικασία.

Πρόεδρος Ε.Ε. του ΒΙΕ, Κάρμεν Συλβαίν:

“Ευχαριστώ πολύ κ. Μπακατσέλο, θα ήθελα να πω πόσο ευγνώμονες είμαστε γα το θερμό καλωσόρισμα, για τα δώρα που μας προσφέρατε και θα ‘θελα να ευχαριστήσω την κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Μπορώ να σας πω ότι οπουδήποτε κι αν πήγαμε υπήρχε ένα πραγματικό ενδιαφέρον των πολιτών αυτής της πόλης που έμαθαν πολλά τελευταία για την ΕΧΡΟ, για παράδειγμα τα νέα παιδιά που συναντήσαμε στο Κέντρο της ΕΧΡΟ σήμερα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Μπακατσέλο που έκανε επιτυχημένη την υπόθεση της ΕΧΡΟ. Έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο με πολλή επαγγελματικό τρόπο υποστηριζόμενος βέβαια από τα άλλα μέλη της Επιτροπής που βρίσκονται σ αυτό το τραπέζι. Σας ευχαριστώ για όλα αυτά αναγνωρίζουμε τον ενθουσιασμό σας και ελπίζουμε να συνεχίσετε έτσι. Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε έτσι. Ευχαριστώ

Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης:

Και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας και να εξάρω το βαθμό της συνεργασίας και της αξιοπιστίας με τον οποίο εργαστήκατε όλες αυτές τις μέρες. Για τη συνέχεια του εγχειρήματος, να καλέσω όλους με την προτροπή ότι πραγματικά ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Αυτό προβλήθηκε, ιδιαίτερα το τελευταίο 10ήμερο και τελειώνοντας, να ευχαριστήσω και να προσκαλέσω βεβαίως τα μέλη της Επιτροπής οποιαδήποτε ημερομηνία να έλθουν για να ολοκληρώσουν τη φευγαλέα ματιά που έριξαν στον τόπο μας και στα μέρη που εκείνοι θα επιλέξουν. Να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους που δούλεψαν πίσω απ’ αυτά, τους ανθρώπους δηλαδή που ετοίμασαν το φάκελο και όσους ενεπλάκησαν σε αυτή την προσπάθεια και να ευχηθώ κι άλλες τέτοιες συνεργασίες με επιτυχή έκβαση στην τελική του Δεκεμβρίου.

Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ”


Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη ΥΜΑ-Θ κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος της Κυριακής” και στο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Μητράκη
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη ΥΜΑ-Θ Νίκου Τσιαρτσιώνη στην εφημερίδα “ΚΕΡΔΟΣ” και στη δημοσιογράφο Τριάδα Μπράτσιου