ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ypes press002
ypes press002

Παρουσιάστηκε στο Παρίσι η ελληνική υποψηφιότητα για την ΕΧΡΟ 2008 στη Θεσσαλονίκη

Παρουσιάστηκε, σήμερα, Τρίτη 3.6.2003, στο Παρίσι, στη Γενική Συνέλευση του Γραφείου Παγκόσμιων Εκθέσεων (ΒΙΕ) η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την ΕΧΡΟ 2008 μαζί με τις υποψηφιότητες των ανταγωνίστριων πόλεων Σαραγόσα και Τεργέστη.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΣΕΔ Δημήτρης Μπακατσέλος, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πρέσβης Αλέξανδρος Μηλιαρέσης, ο διπλωματικός σύμβουλος του ΥΜΑ-Θ για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 Πρέσβης επί τιμή Κωνσταντίνος Ζέπος καθώς και μέλη της Ομάδας Μελετητών που καταρτίζουν το φάκελο υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης.

Πριν την παρουσίαση υποψηφιότητας, ο ΥΜΑ-Θ Γιώργος Πασχαλίδης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των μελών του ΒΙΕ και των αποστολών των άλλων πόλεων, ενώ είχε προηγηθεί, χθες, Δευτέρα 2.6.03, η δεξίωση στην Ισπανική Πρεσβεία για την υποψηφιότητα της Σαραγόσας και ακολουθεί η δεξίωση της Ιταλικής αποστολής για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Τεργέστης.

Η ελληνική παρουσίαση ξεκίνησε με στίχους του Όμηρου που σχετίζονται με το θέμα της ΕΧΡΟ “Μητέρα Γη – Ανθρώπινα Δίκτυα Γνώσης, Γεωργίας, Διατροφής”. Στην παρουσίαση μίλησαν ο Υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης και η Ειρήνη Παπά. Παρουσιάστηκαν βίντεο με μηνύματα του Βασίλη Βασιλικού, της Τζένης Δριβάλα και του Ζακ Λακαριέ. Επίσης, παρουσιάστηκε βίντεο που τεκμηριώνει την ιστορική σχέση της περιοχής της Θεσσαλονίκης με το θέμα, την δεσπόζουσα θέση της στη Ν.Α Ευρώπη, το σύνολο των διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και των σημαντικών διοργανώσεων που έχουν λάβει χώρα σ’ αυτήν, τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και το θεσμικό σύστημα διεκδίκησης για την υποστήριξη της υποψηφιότητας.

Η παρουσίαση της Ελληνικής υποψηφιότητας ολοκληρώθηκε με τον Έλληνα δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα που έδωσε ραντεβού στα μέλη του ΒΙΕ και στις ξένες αντιπροσωπίες των άλλων χωρών την πρωτομαγιά του 2008 στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΥΜΑ-Θ Γιώργος Πασχαλίδης στη διάρκεια της παρουσίασης ανέφερε τα εξής:

“Ο Όμηρος ύμνησε τη Μητέρα Γη 28 αιώνες πριν. Στο πέρασμα των αιώνων ο Άνθρωπος στη σχέση του με τη Φύση πολλές φορές ξεπέρασε το μέτρο και άγγιξε την ύβρη, τραυματίζοντας τη Γη και το περιβάλλον. Αξιοποιώντας τη γνώση θέλουμε να επουλώσουμε τα τραύματα, να σεβαστούμε τους καρπούς της Γης που μπορούν να θρέψουν όλους τους λαούς του πλανήτη. Η Ελλάδα που γέννησε τον Όμηρο διεκδικεί την διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2008 στη Θεσσαλονίκη με θέμα τα “Ανθρώπινα Δίκτυα της Γνώσης, της Γεωργίας, της Διατροφής” τοποθετώντας τη “Μητέρα Γη και τον Άνθρωπο” στο κέντρο της θεματολογίας. Μιλώντας το Δεκέμβριο του 2002 στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ είχα τονίσει πως η Ελληνική Κυβέρνηση εγγυάται την υποστήριξη και την αξιοπιστία του εγχειρήματος της ΕΧΡΟ 2008 με στήριγμα μια πλατιά κοινωνική, διακομματική, διαχρονική συναίνεση.

Η Θεσσαλονίκη, με βάση την ιστορική διαδρομή 23 αιώνων ως σταυροδρόμι πολιτισμών στο χώρο και στο χρόνο και ως κόμβος πολλών διεθνών δικτύων και πρωτοβουλιών με έντονη τη βαλκανική, ευρωπαϊκή και μεσογειακή διάσταση, επιδιώκει με την EXPO 2008 να εκφράσει συνολικά την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας την στρατηγική της θέση και τοποθετώντας την στην ευρωπαϊκή καρδιά των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, η ΕΧΡΟ θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου 2008 – Ημέρα της Φύσης και όλων των Ανθρώπων, της Γεωργίας και όλων των εργαζομένων και θα λήξει στις 31 Ιουλίου.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα τηρήσει αυστηρά τη Σύμβαση του ΒΙΕ, θα συμπεριφερθεί δίκαια προς όλους τους συμμετέχοντες στην ΕΧΡΟ 2008 και θα ανταποκριθεί στους κανονισμούς του ΒΙΕ ώστε να υποστηριχθεί η συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η Ελλάδα επιθυμεί να διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη το 2008, μια EXPO σύγχρονη, ελκυστική και φιλόξενη για όλες τις χώρες του κόσμου συμβάλλοντας στην κοινή υπόθεση της ισόρροπης ανάπτυξης του πλανήτη, της δημιουργικής συνύπαρξης όλων των πολιτισμών, της διεθνούς συνεργασίας”.

Προηγούμενο άρθροΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (19-21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003)
Επόμενο άρθροΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ Η Ε.Γ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΈΚΘΕΣΗΣ ΕΧΡΟ 2008