Άρθρο του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”

paraskhnio

“Η Δυτική Μακεδονία δεν είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας της Ευρώπης”

Του Στάθη Κωνσταντινίδη

Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης

Σχεδιάζοντας το φετινό Balkan Forum, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην ενέργεια, θέσαμε πέντε στόχους:

→ Να φωτίσουμε διαστάσεις αυτού του σύνθετου ζητήματος. Ποιές είναι οι τάσεις, ποιές τεχνολογίες προηγούνται στις εξελίξεις, ποιές πολιτικές υιοθετούνται σε επίπεδο Ε.Ε., ποιός είναι ο αντίκτυπος της ενεργειακής μετάβασης στην καθημερινότητα πολιτών, παραγωγών κιι επιχειρήσεων.

→ Να συμβαδίσει ο θεσμός με τον περιφερειακό χαρακτήρα και ρόλο του Υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτός Θεσσαλονίκης.

→ Να δώσουμε στη διοργάνωση και εκθεσιακή, εκτός από συνεδριακή, διάσταση.

→ Να επιδιώξουμε τη διεύρυνση και αναβάθμιση του θεσμού μέσα από συμπράξεις, γι΄ αυτό -αξιοποιώντας τον ηγετικό ρόλο της στην εξωστρέφεια- προτείναμε στη ΔΕΘ-Helexpo τη συνδιοργάνωση, ενώ εντάξαμε στο οργανωτικό σχήμα και τοπικούς φορείς, όπως το ΕΒΕ Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Cluster Βιοοικονομίας κλπ

→ Να στηρίξουμε μια περιοχή της πατρίδας μας που καλείται να αντιπαρέλθει τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, αξιοποιώντας τα εργαλεία που συνοδεύουν το σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι στόχοι που θέσαμε ικανοποιήθηκαν στο έπακρο. Μέσα από 58 εισηγήσεις και τοποθετήσεις, παρουσιάστηκαν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, καταγράφηκαν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, διατυπώθηκαν προβληματισμοί και ενστάσεις. Έγιναν συζητήσεις επιπέδου και ουσίας, που επί 3 ημέρες κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κόσμου. Παράλληλα, όμως, αναδείχθηκαν και οι πτυχές του Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών σε απολιγνιτοποίηση. Με την παρουσία 7 Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών Προξένων των ΗΠΑ, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και εκπροσώπων προξενικών αρχών άλλων χωρών, καθώς και μελών της ακαδημαϊκής, επιστημονικής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, των Επιμελητηρίων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Π.Ε. Κοζάνης έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πολλά κεντρικά και περιφερειακά μέσα αναφέρθηκαν εκτενώς στις εργασίες του συνεδρίου. Επιπλέον, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και πράσινα μέσα μετακίνησης .

Έτσι, το Balkan Energy Forum αποτέλεσε πεδίο διαλόγου για τις εξελίξεις στη Δυτική Μακεδονία, η οποία θέλει να επανασυστηθεί με ένα πλουραλιστικό και αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης.

Στη διαδικασία αυτή, η ενημέρωση των πολιτών για τα ειδικότερα ζητήματα που συνθέτουν τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών και των προγραμμάτων που συνοδεύουν την υπόθεση.

Για τη χώρα συνολικά αλλά και για την περιοχή, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Από το ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ και στο ΕΣΠΑ 2021-2027, έχουν ήδη τρέξει προγράμματα για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, δύο προγράμματα για τουριστικά καταλύματα και για τη γενική επιχειρηματικότητα, και έπονται πολλά ακόμα. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 280.000.000 ευρώ, που δημιουργούν περίπου 1.200 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση στην ανταγωνιστικότητα, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η ενεργειακή αναβάθμιση πανεπιστημιακών κτιρίων σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά. Στο μεταξύ, το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προχωράει, με τις προσκλήσεις να ανέρχονται στα 723,59 εκατ. ευρώ και τις εντάξεις στα 229,9 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι η δική μας ενεργειακή και αναπτυξιακή μετάβαση είναι μέρος μόνο μιας συνολικής και τεράστιας αλλαγής, η οποία συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να τρέψουμε, λοιπόν, την αγωνία σε ευκαιρία, χρειαζόμαστε τη γνώση. Γι΄ αυτό θεωρώ σημαντική τη διοργάνωση του  Balkan Energy Forum και κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία, που μας κάνει κοινωνούς των εξελίξεων και των δυνατοτήτων να πάμε τον τόπο μας μπροστά.

 

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, στον Fm 100 και την εκπομπή 100%, με τους δημοσιογράφους Βαγγέλη Στολάκη και την Έφη Τσαμπάζη
Επόμενο άρθροΟ Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, στην ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΒΕ, του ΕΒΕΘ και της HDB, για την παρουσίαση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας