“Υπάρχει σχέδιο και υλοποιείται ημέρα με την ημέρα. Φιλοδοξία μου είναι να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη των πολιτών και του Πρωθυπουργού” Συνέντευξη του ΥΜΑΘ, Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εφημερίδα “Η εβδομαδιαία” και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Καραγεωργίου

Evdomadiaia

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ” KAI ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

(13-04-2024)

“Υπάρχει σχέδιο και υλοποιείται ημέρα με την ημέρα. Φιλοδοξία μου είναι να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη των πολιτών και του Πρωθυπουργού”

 Κύριε υφυπουργέ, πριν από λίγες ημέρες έλαβε χώρα το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που συνέπεσε με τα 50 χρόνια του κόμματος. Αν περιγράφατε με λίγα λόγια τη συνεισφορά της παράταξης από την Μεταπολίτευση και έπειτα τι θα λέγατε;

“Θα έλεγα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη με την  πιο δημιουργική παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι η παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία, ισχυροποίησε τους δημοκρατικούς θεσμούς, οδήγησε την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη και έδωσε στη χώρα ευρωπαϊκό προσανατολισμό επιτυγχάνοντας την ένταξή της στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Είναι το κόμμα των δικαιωμένων επιλογών, που έκλεισε τις πολιτικές πληγές του ταραχώδους παρελθόντος, εκφράστηκε ενωτικά στην ελληνική κοινωνία, χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς. Στο οικονομικό σκέλος στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, την ατομική πρωτοβουλία και την συμπεριληπτική ανάπτυξη. Ο πολιτικός φορέας της πατριωτικής ευθύνης, που με ξεκάθαρο γεωπολιτικό προσανατολισμό υπερασπίζεται με συνέπεια τα εθνικά συμφέροντα. Μία παράταξη που ανανεώνεται σε ιδέες και στελέχη και συμβαδίζει με την κοινωνική εξέλιξη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που στα χρόνια της Μεταπολίτευσης έμεινε αυτόνομη, ισχυρή και κυβερνώσα. Πενήντα χρόνια μετά, το όραμα του ιδρυτή μας, Κωνσταντίνου Καραμανλή εμπνέει, εμπλουτίζεται, κινητοποιεί και εκφράζει την πλειοψηφία των συμπολιτών μας”.

Παρά την αδιαμφισβήτητη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας οι μετρήσεις έχουν δείξει μια σημαντική φθορά για το κόμμα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει; Τι σας λένε οι πολίτες;

“Δεν μου αρέσει να δογματίζω ούτε να ωραιοποιώ. Ζούμε σε εποχές μεγάλων ταχυτήτων και αλλαγών. Δεν παραβλέπω το αίσθημα ή το μήνυμα που θέλει κάποιος να εκπέμψει. Ας γίνεται όμως αυτό στη βάση επιχειρημάτων. Η πολιτική έχει στοιχείο της την κριτική, όμως σε ό,τι διαφωνούμε πρέπει να έχουμε αντιπρόταση, για να έχει νόημα η διαφωνία μας. Ένα στέλεχος, ακούγοντας την επιγραμματική αναδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο, στα όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, μου είπε ότι αν κάποιος τα υποσχόταν αυτά το 2019 θα τον περνούσαμε για τρελό και τώρα τα θεωρούμε δεδομένα. Έχουμε καταλάβει την τεράστια αλλαγή που έχει συντελεστεί από τότε μέχρι σήμερα; Μπορούσε κάποιος να τα κάνει καλύτερα; Μπορεί κάποιος βάσιμα και με σχέδιο να υποσχεθεί ότι θα βελτιώσει τις ζωές των συμπολιτών μας; Αυτό είναι πολιτική, εδώ να αναμετρηθούμε και φυσικά η ψήφος των πολιτών είναι που θα αποφασίσει. Είναι φυσικό και ανθρώπινο ο καθένας να διεκδικεί το καλύτερο, όμως ο κόσμος έχει μέτρο σύγκρισης.

Τεσσεράμισι χρόνια πριν, η εθνική μας οικονομία ήταν εγκλωβισμένη στην υπερφορολόγηση, υστερούσε σε ανάπτυξη, είχε αφύλαχτα σύνορα, υψηλά ποσοστά ανεργίας, βρισκόταν σε διεθνή ανυποληψία. Σήμερα, διαθέτει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καλά φυλασσόμενα σύνορα, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, δυναμική διπλωματία. Καταργήσαμε περίπου 50 φόρους, η ανεργία έχει μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά, προσελκύουμε σημαντικές επενδύσεις, ανακαινίζουμε νοσοκομεία μας, αναβαθμίζουμε την παιδεία, ενισχύσαμε τις εξαγωγές, αυξήσαμε το μέσο μισθό κατά 20%, όπως επίσης τις αποδοχές 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε τέσσερις φορές, κι από την 1η Απριλίου διαμορφώθηκε στα 830 ευρώ από 650 ευρώ που τον παραλάβαμε.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν εύκολο ή αναμενόμενο. Δίχως καμία αμφιβολία, τα πράγματα γίνονται καλύτερα, αφού ημέρα με την ημέρα η Ελλάδα πορεύεται σταθερά, τολμηρά, μπροστά. Με μεταρρυθμίσεις που ξεριζώνουν νοοτροπίες του χθες, βελτιώνουν την καθημερινότητα μας σε όλα τα πεδία, αλλά και στοχευμένες κινήσεις που στηρίζουν το εισόδημα.  Κι ας μην ξεχνάμε, ότι γύρω μας μαίνονται πόλεμοι και κρίσεις κι όπως αποδείχθηκε, υπάρχει το καλύτερο, υπάρχει και το χειρότερο. Την κριτική θέλω να την βλέπω καλοπροαίρετα ως λόγο αυτοβελτίωσης και όχι ως μέσο αυτοκαταστροφής. Πιστεύω σε μία καθαρή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και στις επερχόμενες εκλογές, η οποία θα επιβεβαιώσει τον ισχυρό ρόλο μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη συνέχιση της ανάπτυξης και προόδου στη χώρα μας”.

Δύο μήνες ακριβώς πριν την Ευρωκάλπη ποιο είναι το διακύβευμα; Η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι ένα;

“Με την ψήφο μας, στις ευρωεκλογές, καλούμαστε να αποφασίσουμε εάν θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να κινείται στο δρόμο της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης των μισθών. Εάν θέλουμε την πατρίδα μας ισχυρή, θωρακισμένη και υπερήφανη.  Εάν θέλουμε την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει.

Συνεπώς, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στο 15ο Συνέδριο, ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός μήνας όχι μόνο για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη, αλλά και για τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Γι΄αυτό, οι επικείμενες ευρωεκλογές προσφέρονται για δυναμική συμμετοχή και όχι για αποχή, αδράνεια, αδιαφορία ή χαλαρή ψήφο. Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν πρέπει να επιτρέπει δεύτερη ανάγνωση. Κάθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει με ισχυρή πλειοψηφία να διεκδικεί δυναμικά ακόμα περισσότερους πόρους για την Ελλάδα. Δεν είναι καιρός για πειραματισμούς, ιδίως τώρα που ο λαϊκισμός αντεπιτίθεται με εξωφρενικά σενάρια συνωμοσίας, λεκτικούς ακροβατισμούς δίχως αρχή, μέση και τέλος.

Συνοψίζοντας, η χαλαρή ψήφος απειλεί τη χώρα με πισωγύρισμα. Ζούμε σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου οι απειλές πολλαπλασιάζονται, και η μόνη επιλογή ασφάλειας και σταθερότητας είναι να κρατά το τιμόνι της χώρας μια αποδεδειγμένα ισχυρή κυβέρνηση”.

Υπάρχει κάποιο προσωπικό σας «στοίχημα» που έχετε θέσει στο  Μακεδονίας – Θράκης; Υπάρχει κάποιος εμβληματικός στόχος;

Υπάρχει σχέδιο και υλοποιείται ημέρα με την ημέρα. Φιλοδοξία μου είναι ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη των πολιτών και του κυρίου Πρωθυπουργού. Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη Μακεδονία και τη Θράκη και ως εκ τούτου η ευθύνη μας είναι αυξημένη. Στο κυβερνητικό σχέδιο με ορίζοντα το 2030, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν πρωτεύοντα ρόλο, με πολλά και σημαντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Η επόπτευσή τους, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στα περιφερειακά όργανα της Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία και της Ανασυγκρότησης της Θράκης, αποτελούν κρίσιμα πεδία που μου ανέθεσε ο κύριος Πρωθυπουργός σε αυτήν την κομβική περίοδο για τον τόπο μας.

Επιπρόσθετα, έχω στενή, διαρκή και σταθερή συνεργασία με όλες τις δημοτικές αρχές, αφού στόχος μας είναι να αγκαλιάσουμε κάθε περιφερειακή ενότητα, κάθε δήμο, κάθε φορέα της Μακεδονίας και της Θράκης, κάνοντας πράξη την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή είναι η στόχευσή μου και σε αυτήν την κατεύθυνση εργάζομαι”.

Προηγούμενο άρθρο(Video) Χαιρετισμός του ΥΜΑΘ, Στάθη Κωνσταντινίδη, στην 1η Logistics & Transports Thessaloniki Expo
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του ΥΜΑΘ, Στάθη Κωνσταντινίδη, στο 2ο Επιχειρηματικό Forum της Καστοριάς