Χαιρετισμός του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στις εκδηλώσεις της ελληνογαλλικής κοινότητας στο Μονπελιέ για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

0a6ae037-fc42-4fb0-afc4-17b6292c9dad

0a6ae037-fc42-4fb0-afc4-17b6292c9dad

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι αρχών,

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Στην όμορφη αυτή μεσογειακή πόλη, απόδημοι συμπατριώτες και φιλέλληνες, συνθέτετε κι επιβεβαιώνετε την οικουμενική διάσταση του ελληνισμού.

Γι’ αυτό αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Μονπελιέ, για την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821 και τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Άλλωστε, ο απόδημος Ελληνισμός ήταν πάντα ενεργά παρών στις μεγάλες στιγμές του Έθνους μας, με καθοριστική συμβολή στην προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, αλλά και στον πολυετή αγώνα που ακολούθησε για την ανεξαρτησία.

Εδώ, εξάλλου, στην περίφημη ιατρική σχολή του Μονπελιέ, σπούδασε ο       Αδαμάντιος Κοραής

Έζησε τα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης, τα οποία τον συγκίνησαν, τον ενέπνευσαν και τον έκαναν να πιστέψει ότι η πατρίδα θα μπορούσε να απελευθερωθεί, εφόσον το Γένος μορφωνόταν αρκετά. Έτσι, αφοσιώθηκε με ζήλο στην αφύπνιση του Ελληνισμού.

Παράλληλα, η άνθηση του φιλελληνισμού, που ως ρεύμα εκδηλώθηκε με μεγάλη ένταση στη Γαλλία τον 18ο και τον 19ο αιώνα, τροφοδότησε τον εθνικό αγώνα για την ανεξαρτησία, αλλά και τις προσπάθειες σύστασης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, με κορυφαίες προσωπικότητες.

Κι ακόμα περισσότερο, αφού με την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, στο πεδίο της μάχης προσέτρεξαν εθελοντικά εκατοντάδες Γάλλοι στρατιωτικοί για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων.

Από τους πρώτους ήταν ο συνταγματάρχης Joseph Baleste, που στη συνέχεια ορίστηκε από τον Δημήτριο Υψηλάντη επικεφαλής του πρώτου μικρού σώματος του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, μέχρι που βρήκε τραγικό θάνατο από τους Τούρκους, πολεμώντας ηρωικά για την Ελλάδα.

Επίσης, ο συνταγματάρχης Olivier Voutier που ανέλαβε τη διοίκηση του Σώματος Πυροβολικού και το 1822 ο βαρόνος Κάρολος Φαβιέρος, που μέχρι το 1825 ηγήθηκε του τακτικού Ελληνικού Στρατού.

Οι Έλληνες δεν λησμονούμε την πολύτιμη συνδρομή της φίλης Γαλλίας, που το 1830 αναγνώρισε την εθνική μας ανεξαρτησία, και τιμούμε την προσφορά της με την ανέγερση μνημείων στην Αργολίδα και το Μεσολόγγι, ως υπενθύμιση της θυσίας και των Γάλλων εθελοντών.

Άλλωστε, την Ελλάδα και τη Γαλλία διαπερνούν κοινές αξίες και τις συνδέουν η πίστη στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, έννοιες που ενσωματώθηκαν στα πρώτα συνταγματικά κείμενα της νεαρής Ελληνικής Δημοκρατίας

Οι ίδιες αυτές αρχές ήταν που οδήγησαν τον Απρίλιο του 1967 πολλούς συμπατριώτες μας να διαφύγουν στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, κατά την περίοδο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, συντονίζοντας από εδώ την αντίσταση κατά της δικτατορίας.

Κι ήταν το προεδρικό αεροπλάνο της Γαλλίας του προέδρου Ζισκάρ Ντε Σταίν, που έφερε πίσω στην Ελλάδα τον θεμελιωτή της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1974, κι έτσι  φέτος να συμπληρώνουμε 50 χρόνια Μεταπολίτευσης, 50 χρόνια ουσιαστικής και ποιοτικής δημοκρατίας, που μας βρίσκουν ενεργό και πρωταγωνιστικό μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Ο κοινός μας βηματισμός οφείλεται λοιπόν στις ιστορικές ρίζες των δύο λαών, που σήμερα εμπλουτίζονται και βαθαίνουν, καθώς οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ σε αγαστή συνεργασία οικοδομούμε το ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο.

Οι διακρατικές μας συμβάσεις για την αμοιβαία αμυντική συνδρομή και την στρατηγική εταιρική μας σχέση, ενισχύουν τις πολυάριθμες συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, αλλά και σε πληθώρα τομέων όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η έρευνα, η ενέργεια και ο τουρισμός.

Αξιότιμοι, κυρίες και κύριοι,

Διακόσια τρία χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, η φετινή επέτειος συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο μνήμη, αναστοχασμός, οραματισμός.

Θυμόμαστε, αναλογιζόμαστε, τιμούμε, σχεδιάζουμε.

Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας να καταθέσω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους απόδημους Έλληνες που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές τους έθνους.

Κι ένα εξίσου ειλικρινές “ευχαριστώ” στους Γάλλους, συμμάχους και φιλέλληνες, για τη συνεχή στήριξη και την απλόχερη αγάπη με την οποία αγκαλιάζετε την ελληνική κοινότητα.

Εκφράζοντας αισθήματα φιλίας και εκτίμησης του ελληνικού λαού, σας διαβεβαιώνω ότι το ένδοξο κοινό παρελθόν μας θα συνεχίσει και στο μέλλον να  εμπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης και γι΄αυτό θα είναι στέρεο, φωτεινό και δημιουργικό.

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΜΑΘ Στάθης Κωνσταντινίδης στις εκδηλώσεις μνήμης της ελληνογαλλικής κοινότητας στο Μονπελιέ για την Επανάσταση του 1821 «Το σύνθημα Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία, μας συγκινεί και παραμένει ισχυρό όπως και τότε»
Επόμενο άρθρο“To Thess INTEC θα είναι το NEXT BIG THING της Βόρειας Ελλάδας” Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης