(VIDEO)Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στην ημερίδα με θέμα: «Εξαγωγές στην πράξη για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας»

Konstantinidis-500x282

Όταν πριν από λίγους μήνες ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μου ανέθετε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), μου δήλωνε ταυτόχρονα την αξίωση, την προσδοκία, να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σημαντικά έργα υποδομών που έχουν ξεκινήσει στη Βόρεια Ελλάδα και παράλληλα να αξιοποιηθούν όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία που σήμερα διατίθενται στους πολίτες αυτής της χώρας, κυρίως στο χώρο της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη η οποία θα βιώσιμη, ανθεκτική και ισόρροπη, θα διαχυθεί δηλαδή σε όλη την ελληνική περίμετρο, σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

Ταυτόχρονα, βέβαια, μου επισήμανε την αναγκαιότητα και την προσδοκία, περιοχές που το προηγούμενο διάστημα, για ειδικούς η κάθε μια λόγους, είχαν μείνει πίσω, να τύχουν του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μας. Και τέτοια ήταν και η Δυτική Μακεδονία, η οποία επί δέκα και πλέον χρόνια έβλεπε την φθίνουσα λιγνιτική δραστηριότητα να παράγει κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις και τελικά δημογραφικές στην περιοχή, χωρίς να έχει ένα σχέδιο στο οποίο θα μπορούσε κανένας να επενδύσει τα όνειρα, τις προσδοκίες του, να μείνει να επιχειρήσει και όσοι το έκαναν  πήραν μεγάλα ρίσκα με ισχυρό βαθμό τεχνοκρατίας αλλά και συναισθήματος. Με αγάπη για αυτόν τον τόπο που τις προηγούμενες δεκαετίες είδε πράγματι αναπτυξιακούς ρυθμούς, αλλά τους είδε μονοδιάστατα στο βάθρο της λιγνιτικής μονοκαλλιέργειας.

Είχαμε, λοιπόν, την ευθύνη να αναπτύξουμε και τις άλλες δυνατότητες της περιοχής προκειμένου ο τόπος να αποκτήσει, πέρα από εισοδήματα, και εξωστρέφεια. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να εισέρρεαν χρήματα στη περιοχή όμως η επιχειρηματικότητα, η εξωστρέφεια, η καινοτομία, έλειπαν από τον τόπο. Στην κατεύθυνση αυτήν το 2019 ελήφθησαν γενναίες αλλά ρεαλιστικές αποφάσεις από τη σημερινή Κυβέρνηση, προκειμένου τα διατιθέμενα από την Ε.Ε. κονδύλια – στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης, της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, της απολιγνιτοποίησης- να μπορούν να απορροφηθούν. Και πράγματι, την τετραετία που μας πέρασε, κυρίως σε τεχνικό και νομοθετικό επίπεδο, σε επίπεδο διακυβέρνησης των σχημάτων που είναι επιφορτισμένα με την υλοποίηση του Σχεδίου της Δίκαιης Μετάβασης, έγιναν σημαντικά βήματα. Από την τρέχουσα χρονιά θα δρέψουμε καρπούς από αυτήν την προσπάθεια, που η προεργασία που έγινε και τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν θα διατεθούν, θα ξεκινήσουν οι προσκλήσεις και είμαι βέβαιος ότι τα πρώτα επενδυτικά σχέδια και οι θέσεις εργασίας θα φανούν ήδη από την τρέχουσα χρονιά.

Προκειμένου να συμβεί αυτό τι χρειαζόμαστε; Τα κονδύλια τα έχουμε, τον σχεδιασμό τον έχουμε, τους μηχανισμούς τους έχουμε. Χρειαζόμαστε τη γνώση, τη διάχυση, την ώθηση, την προσβασιμότητα σε αυτά τα εργαλεία. Σε αυτήν, λοιπόν, την κατεύθυνση πολύτιμος σύμμαχος και εταίρος είναι ασφαλώς τα επιμελητήρια μας. Είμαστε υπερήφανοι για το επιστημονικό, επιχειρηματικό, τεχνικό δυναμικό που διαθέτει ο τόπος. Οι προηγούμενες γενιές αυτό που απέκτησαν από την περιοχή το επένδυσαν στα παιδιά τους σε γνώση, σε τέχνες, στα επαγγέλματά τους, εκεί που είχε διάθεση και έφεση ο καθένας να δραστηριοποιηθεί. Έχουμε, λοιπόν, σήμερα τα επιμελητήρια θεσμικούς εταίρους της πολιτείας, που εμφανίζουν όλα αυτά τα χρόνια μια σημαντική δυναμική με αποτέλεσμα δράσεις, πρωτοβουλίες, συνέδρια και ημερίδες σαν τη σημερινή να γίνονται συχνά-πυκνά στον τόπο μας και είναι αυτά που φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους της περιοχής στους σχεδιασμούς και στα εργαλεία που διατίθενται για τον σκοπό που εισαγωγικά ανέφερα. Θέλω να τους ευχαριστήσω. Να ξέρουν ότι έχω την εντολή, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, φυσικά και το άμεσο προσωπικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι σε αυτόν τον τόπο οι συμπολίτες μου με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, να φέρουμε εις πέρας από κοινού αυτόν το στόχο. Και θα τα καταφέρουμε, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία.

Θεωρώ ότι αυτή η μεγάλη συμμετοχή αποτελεί πρώτον απόδειξη του ενδιαφέροντος και δεύτερον εμπιστοσύνη στο σχέδιο που βρίσκεται σήμερα σε φάση υλοποίησης. Προκειμένου, λοιπόν, όλα αυτά να συμβούν, χρειαζόμαστε και τη βοήθεια ευρύτερων φορέων, θεσμοθετημένων επίσης, όπως είναι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, τον Πρόεδρο του οποίου, κ. Σίμο Διαμαντίδη, ευχαριστώ θερμά για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου να διαθέσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα εξαγωγικά, τα μέσα δικτύωσης, προβολής, αναγνώρισης των εθνικών και τοπικών σημάτων και να δώσει αυτές τις προϋποθέσεις εξωστρέφειας κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες έτσι και αλλιώς διαθέτουν τις υποδομές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Να ευχαριστήσω, όμως, για την παρουσία τους και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ, αλλά και τον εκπρόσωπο της Export Credit Greece και της Enterprise Greece, δυο φορέων που δραστηριοποιούνται και αυτοί στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή στο να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις μας με τη δυναμική και τα εργαλεία της εξωστρέφειας, να εξασφαλίσουν τις συναλλαγές, όπως αναλυτικότερα θα μας παρουσιάσουν στη συνέχεια.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά. Και αυτό δεν το λέει ένα στέλεχος της ελληνικής Κυβέρνησης, μας το λένε όλες οι αξιολογήσεις που κάνουν οι παγκόσμιοι οικονομικοί οίκοι στις χώρες και τις οικονομίες όλων των κρατών, με αποτέλεσμα μετά από μια αλληλουχία πολύ θετικών αξιολογήσεων σε όλους τους τομείς να έχουμε πετύχει πρώτα την ανάκτηση της οικονομικής αξιοπιστίας τα προηγούμενα χρόνια και πριν από περίπου έναν μήνα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα ξαναμπαίνει οριστικά πλέον στον επενδυτικό χάρτη. Μέλημα της κυβέρνησης, εκτός από το να πετύχουμε τη συνέχιση της αναπτυξιακής μας πορείας και την ανθεκτικότητά της, είναι η βιωσιμότητα αυτής της προσπάθειας. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, με τους ευοίωνους ρυθμούς που προδιαγράφονται βάσει αυτών των οίκων αξιολόγησης και όλων όσοι είναι επιφορτισμένοι με την αποτίμηση μιας πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας που συμβαίνει στη χώρα.

Και ενώ αυτά τα στοιχεία είναι πράγματι πάρα πολύ ενθαρρυντικά, ενώ η ανεργία πέφτει σε πρωτόγνωρα επίπεδα μετά τα διψήφια νούμερα κοντά στο 20% -έχουμε πλέον πέσει τον Οκτώβριο κάτω από το επίπεδο του 10% και προσδοκούμε να σταθεροποιηθούμε εκεί- ενώ οι εξαγωγές μας το 2021 και το 2022 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ και ενώ ο τουρισμός το 2022 και το 2023 πετυχαίνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ενώ το δημόσιο χρέος πέφτει σε σχέση με το ΑΕΠ στα χαμηλότερα επίπεδα και ενώ είμαστε επιτέλους σε θέση μετά από 10 και πλέον χρόνια να ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών προκειμένου να αντισταθμίσουμε τις πιέσεις από τις πληθωριστικές ανατιμήσεις, μέσα σε πολύ δύσκολες παγκόσμιες συνθήκες και ακόμα πιο δύσκολες για την περιοχή μας, την ίδια ώρα καταφέρνουμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας και αυτού ως όρου ανάπτυξης και ασφάλειας, γιατί ένας επενδυτικός προορισμός πρέπει να είναι ασφαλής προορισμός.

Με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε πολιτική σταθερότητα -και αυτός αναγκαίος όρος αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει διεθνώς με τα λαϊκίστικα και ακραία ρεύματα που εκδηλώνονται και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση- έχουμε λοιπόν όλες τις προϋποθέσεις να τα καταφέρουμε. Αυτό, φυσικά,  δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε ακόμα εκτεθειμένοι σε δομικές και εξωγενείς απειλές.  Γι’ αυτό πρέπει να υπηρετηθεί ο στόχος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, δηλαδή, ότι πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, πρακτικά το 2022 από την ενισχυμένη επιτήρηση και ότι έχουμε ένα ακόμη -σε απόλυτα μεγέθη- υψηλό χρέος. Έχουμε, ακόμη ένα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο και εδώ έρχεται το ζήτημα των εξαγωγών, να εντοπίσουμε τις παραγωγικές μας αδυναμίες, άρα τα προβλήματά μας δεν έχουνε λυθεί καθώς έχουμε αγώνα μπροστά μας.

Έχουμε, όμως, από την άλλη, μια Κυβέρνηση με σχέδιο, με μεταρρυθμιστική προσήλωση και με στοχοπροσήλωση στην έννοια της κοινωνικής πολιτικής. Γιατί επιτυχημένες πολιτείες είναι αυτές που καταγράφουν υψηλούς δείκτες κοινωνικής συνοχής. Και για να συμβεί αυτό, μέχρι την πιο απομακρυσμένη περιοχή, μέχρι την πιο δυσπρόσιτη περιοχή, πρέπει να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Από την ανάληψη των καθηκόντων μας και το ξέρουν όλοι οι συνομιλητές μας, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις, οργανισμοί, επιμελητήρια, προσπαθώ να στρέψω το ενδιαφέρον κυρίως ενημερώνοντας τους για τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δυτική Μακεδονία. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Ευχαριστώ και πάλι τους προσκεκλημένους μας, τους ανθρώπους που τιμούν τη Δυτική Μακεδονία με τη συνεχή παρουσία τους. Είμαι σίγουρος ότι θα τους έχουμε συμμάχους το επόμενο διάστημα. Πάνω από όλα ευχαριστώ εσάς, τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες της περιοχής που επιδεικνύετε αυτό το ενδιαφέρον, που ανταποκρίνεστε στις προσκλήσεις μας. Είμαστε αμετακίνητοι από την ευθύνη και τον στόχο της ικανοποίησης των προσδοκιών σας. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος, όμως είναι ο σωστός δρόμος. Αυτόν θα ακολουθήσουμε με τη βοήθεια ανθρώπων που ξέρουν αυτές τις οδούς διασύνδεσης με το εξωτερικό, τις αγορές, με την ανοιχτή οικονομία. Τους παραδίδω αυτό το βήμα για να μας φωτίσουν διαστάσεις χρήσιμες για τη χώρα και τον τόπο.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Με την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων η αναδιάρθρωση της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας μπαίνει σε φάση υλοποίησης»
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην TV100 και την εκπομπή “Διάλογοι”, με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα