Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη

1702459334760

IMG_9606IMG_9609IMG_9612

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

(13-12-2023)

Αξιότιμε Πρόεδρε της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιάννη Μασούτη,

Αξιότιμοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Βαλκανικών Επιμελητηρίων,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη, που διανύει μια ιδιαίτερα γόνιμη περίοδο οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς με ορίζοντα το 2030 και αφετηρία το ολιστικό κυβερνητικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωριμάζουν διεκδικήσεις δεκαετιών που με γοργό βηματισμό γίνονται μέρος της καθημερινότητας της πόλης, βελτιώνοντας την αναπτυξιακή της δυναμική και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Συγχαίρω την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας για την υπεύθυνη άσκηση της προεδρίας της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων το 2023, αλλά και για την απόφαση να διοργανώσει στην πόλη μας τη σημερινή συνεδρίαση.

Η Θεσσαλονίκη, ως γεωπολιτικός πνεύμονας της Ν.Α. Ευρώπης, λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας, είναι ο ενδεδειγμένος τόπος να συζητήσουμε για τη συνένωση δυνάμεων που απαιτείται, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κοινά προβλήματα και μαζί να αξιοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Η συμπόρευση των βαλκανικών οικονομιών σε τροχιά διατηρήσιμης και συνεκτικής ανάπτυξης, είναι μια απαιτητική πρόκληση, η οποία προϋποθέτει την αξιοποίηση του ρόλου και των δυνατοτήτων των επιμελητηρίων.

Άλλωστε, είστε οι φορείς  που εξ ορισμού και αντικειμένου μπορείτε να μετατρέψετε την τοπική οικονομική δύναμη σε εθνική, περιφερειακή και ευρωπαϊκή δράση, διατυπώνοντας προτάσεις που ανταποκρίνονται σε τοπικά δεδομένα, ανάγκες και προσδοκίες.

Το γεγονός ότι σήμερα συζητούμε για ζητήματα αναπτυξιακής προοπτικής είναι η απόδειξη ότι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων καταγράφεται μια έντονη δημιουργική κινητικότητα.

Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί κοινοί τομείς στους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασιμότητα με σκοπό την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών μας στη βάση διμερών ή και πολυμερών σχέσεων.

Η ενέργεια, η γεωργική παραγωγή, ο τουρισμός, οι υποδομές, οι μεταφορές, η καινοτομία και η τεχνολογία είναι ορισμένοι από τους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει περαιτέρω στενή συνεργασία που θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά.

Στην κατεύθυνση αυτή, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναβαθμίζεται σημαντικά. Ο νέος επιβατικός σταθμός κρουαζιερόπλοιων λειτουργεί κανονικά, ενώ προχωρά η επένδυση που αφορά στην επέκταση του προβλήτα 6 για τα εμπορευματοκιβώτια.

Με τον τρόπο αυτόν ο ΟΛΘ καθιερώνεται ως κύριος πάροχος δικτύου συνδυασμένων μεταφορών πολλών πυλών για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Για το σιδηροδρομικό δίκτυο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι θα συνδέει τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης  με τα λιμάνια του Ρούσε της Βουλγαρίας και της Κωνστάντζας στη Ρουμανία, όπως επίσης με τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που παρέχει εναλλακτικές επιλογές στις εμπορικές σχέσεις των κρατών, ενδυναμώνει τις μεταφορικές συνδέσεις και προσφέρει ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες εμπορευματικών μεταφορών.

Επίσης, σημείο αναφοράς στη συνδεσιμότητα των χωρών στη Ν.Α. Ευρώπη διαδραματίζει και ο κλάδος των logistics.

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως προς την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη, αφού από την 42η θέση το 2018, σήμερα βρίσκεται στην 19η θέση.

Σε αυτήν την προσπάθεια, η Κεντρική Μακεδονία προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες, διότι τα αδειοδοτημένα κέντρα logistics που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών της ορίων ανέρχονται ήδη σε 319.

Παραθέτω αυτά τα στοιχεία για να καταδείξω ότι η βελτίωση της συνδεσιμότητας στα δίκτυα μεταφορών επιφέρει οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για όλες τις χώρες της περιοχής.

Άρα, είναι κοινό όφελος να ανοίξουμε νέους εμπορευματικούς δρόμους που να συνδέουν κοινωνίες και οικονομίες.

Συνοψίζοντας, οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αξίζουν ευκαιρίες και προοπτικές. Ένα καλύτερο και πιο παραγωγικό μέλλον. Διαθέτουμε την πρώτη ύλη να το πετύχουμε και ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, αξιοποιώντας από κοινού τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Τα Βαλκάνια δεν παράγουν μόνο εντάσεις, μπορούν να παράξουν και πλούτο, που θα προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στους λαούς μας.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΕθιμοτυπική συνάντηση του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Jean Luc Lavaud
Επόμενο άρθροΟ Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ενώσεως Βαλκανικών Επιμελητηρίων