Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδης, στην εκδήλωση με θέμα Επιδοτήσεις και Παρουσίαση Εφαρμογών Πληροφορικής για την ψηφιακή αναβάθμιση και ασφάλεια πληροφοριών ΜΜΕ

DSC_5708

DSC_5702 DSC_5704 DSC_5708 DSC_5712 DSC_5714 DSC_5725

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ “THESSALONIKI DATA ECONOMY DAY

 (27-09-2023)

 

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

αγαπητοί διοργανωτές,

φίλες και φίλοι,

κυρίες και κύριοι,

σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε τη δυνατότητα να χαιρετίσω την ημερίδα για την οικονομία δεδομένων, που συνδιοργανώνει η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης με το Πανεπιστήμιο του Southampton, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος UPCAST (Horizon Europe).

Είναι μια συζήτηση με επίκαιρα χαρακτηριστικά, διότι τα τελευταία χρόνια οι ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματίζουν την οικονομία και την κοινωνία.

Το αποδεικνύει η τροχιά ισχυρής ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται ο κλάδος των data centers, που άπτεται της data economy, με τους ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής αγοράς να είναι υψηλότεροι της ευρωπαϊκής.

Όπως επισημαίνει έκθεση της εταιρείας ερευνών Research And Markets, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, οι επενδύσεις σε data centers στην πατρίδα μας, θα αυξάνονται με ρυθμό 8,8% έως το 2028, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να ανέρχεται στα 139 Mega Watt την επόμενη πενταετία και τη χώρα μας να αναμένει επενδυτικά κεφάλια άνω του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το ίδιο χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων επί ελληνικού εδάφους.

Η εν λόγω δραστηριότητα δείχνει ότι η Ελλάδα αποκτά ρόλο ισχυρού περιφερειακού hub στην ευρύτερη αγορά της Ν.Α. Ευρώπης, καθώς εξελίσσεται σε  tech κόμβο των Βαλκανίων, “αποθηκεύοντας” ένα μεγάλο μέρος του τεράστιου όγκου δεδομένων που διακινούνται παγκοσμίως.

Η σχετική έκθεση αναφέρει ότι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και δευτερευόντως η Κρήτη είναι οι κύριοι πυλώνες για data centers στην πατρίδα μας, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά επενδύσεων από κολοσσούς όπως η Microsoft, η Lamda, η Hellix, η Google και η Lancom.

Το γεγονός ότι η πατρίδα μας συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους παρόχους σχετικών υπηρεσιών του πλανήτη, εναρμονίζεται με τη δραστική ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν την ελληνική οικονομία οι επενδυτές και σε αυτόν τον κλάδο. Σε αυτό συνηγορεί η πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που βελτιώνει την ψυχολογία, το κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα εκπέμπει αξιοπιστία και πολιτική σταθερότητα, γεγονός που την κατατάσσει σε ασφαλή επενδυτικό προορισμό.

Πως αποτυπώνεται αυτό; Με τη δημιουργία τριών data centers την επόμενη διετία από την Google στην περιοχή της Αττικής, που θα τονώσει το εθνικό ΑΕΠ κατά 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030, υποστηρίζοντας τη δημιουργία άνω των 19.400 θέσεων εργασίας.

Με το κέντρο δεδομένων “Balkan Gate” στην περιοχή του Καλοχωρίου, που επιδιώκει να αλλάξει την στρατηγική τοποθέτηση της Βόρειας Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη των data center υπηρεσιών, αλλά και με το πρώτο data center νέας τεχνολογίας σε ελληνικό Πανεπιστήμιο και πιο συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που διαθέτει εσωτερικό δίκτυο οπτικών ινών με ταχύτητες 100 Gbps εντός της πανεπιστημιούπολης και επικοινωνία 1 Gbps εκτός πανεπιστημιούπολης, με προοπτική αναβάθμισης στα 10 Gbps.

Επειδή η Δυτική Μακεδονία αλλάζει, προχωρά και ένα σημαντικό έργο πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση “πράσινου” πιλοτικού κέντρου δεδομένων,  green data center, που θα επαναχρησιμοποιεί τη θερμική ενέργεια που θα παράγεται από την ψύξη του, για τη θέρμανση του νερού στα κτήρια των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης και του Νοσοκομείου Γρεβενών.

Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος, ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, που θα επιτευχθεί με τη χρήση ψηφιακών αρθρωτών λεβήτων, με τον συντελεστή επαναχρησιμοποίησης ενέργειας να ξεπερνά το 85%.

Το έργο ανέλαβε, κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η ένωση εταιρειών Space Hellas -Draxis Environmental Technology και μέσω αυτού εξασφαλίζεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών πολιτικών, κλιματική ουδετερότητα, μείωση της ρύπανσης και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Ως εκ τούτου, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση ανοίγει μια νέα εποχή όχι μόνο για τους οικονομικούς δείκτες, αλλά και  για τον άνθρωπο, διότι η ψηφιακή οικονομία είναι το όχημα για την ανάπτυξη του μέλλοντος. Διαμορφώνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης,  προωθεί την καινοτομία, τονώνει την παραγωγή, οδηγεί στην αυτοματοποίηση και έχει μεγαλύτερη επιρροή και επίδραση στον επιχειρηματικό κόσμο.

Αναβαθμισμένες υπηρεσίες, καλύτερες ταχύτητες στη διεξαγωγή εργασιών, αυξημένη κερδοφορία, ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα, νέες δυνατότητες και επέκταση επιχειρηματικών μοντέλων.

Άρα, η οικονομία των δεδομένων, αυτό που σήμερα αποκαλούμε data economy, είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Η βάση για πολλά νέα προϊόντα, υπηρεσίες και πολύτιμος πόρος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, μια αστείρευτη πηγή για την έρευνα και την καινοτομία.

Σε αυτό το περιβάλλον τεχνολογικής έκρηξης, η Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται μέσα στη νέα ψηφιακή εποχή. Καλύπτει το χαμένο έδαφος των περασμένων δεκαετιών και φροντίζει για τη διάχυση των ωφελειών από την οικονομική της μεγέθυνση στην τοπική οικονομία.

Άλλωστε, πληροί όλα τα κριτήρια προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αξιοποιώντας την ευκαιρία που έχει μπροστά της.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΟ Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, στην ημερίδα “Thessaloniki Data Economy Day”.
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη βράβευση αθλητών, με τίτλο “Οι πρώτοι των πρώτων”