Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης και υποψήφιου Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη στην 1η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση για το Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη: Μια εκπαιδευτική συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

IMG-20230428-WA0001

IMG-20230428-WA0007

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης και υποψήφιου Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη στην 1η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση για το Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη: Μια εκπαιδευτική συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

 Καλαφάτης: Στη Θεσσαλονίκη δημιουργούμε ένα πράσινο περιβαλλοντικό δαχτυλίδι από την Ευκαρπία ως την Ανατολική Τάφρο

“Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, γιατί τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα και σ’ όλο τον πλανήτη δεν περιμένουν. Εδώ στην πόλη μας, με πρωτοβουλία του Τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, γίνονται σημαντικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις: Δημιουργούμε ένα πράσινο περιβαλλοντικό δαχτυλίδι που θα αγκαλιάζει την περιοχή. Και αυτό γίνεται πράξη με την αναδάσωση του Σέιχ Σου σε περιοχές όπως η Νέα Ευκαρπία και της διασύνδεσης του περιαστικού δάσους με τον αστικό ιστό της πόλης μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα που “τρέχει” τους τελευταίους έξι μήνες. Αναδασώνεται ένα χέρσο τοπίο στα δυτικά της πόλης πάνω από το ΤΙΤΑΝ, έκτασης 3.000 στρεμμάτων και, παράλληλα, στην ανατολική πλευρά της πόλης με τη μελέτη που εκπονούμε, θα δημιουργηθεί ένας διάδρομος περιπάτου και άθλησης, κατά μήκος των 9,5 χιλιομέτρων της Ανατολικής Τάφρου, που, ήδη, παίζει έναν πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό ρόλο στα ανατολικά της πόλης” τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) και υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στην 1η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση για το Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη: Μια εκπαιδευτική συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», των Διευθύνσεων Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου ΓΕΛ Νεαπόλεως.

Πρόσθεσε ότι “Από το ξεκίνημα της θητείας της πάντως η Κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη δράσεων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό καταρτίστηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που αλλάζει το μοντέλο που ως τώρα ακολουθούσαμε ως χώρα και βάζει την Ελλάδα μπροστά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στρεφόμαστε ολοένα και περισσότερο στις αρχές της αειφορίας. Ακολουθούμε τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, της ζωής χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, της αύξησης πρασίνου στις πόλεις και της αύξησης των αναδασώσεων σε όλη τη χώρα.

Ειδικά για το Κλίμα η χώρα μας έχοντας δημιουργήσει Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, υλοποιεί ήδη ένα πρόγραμμα 6+1 σημείων που αφορά τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την απαλλαγή από τη χρήση άνθρακα, τις διασυνδέσεις για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας και την προστασία τα οικοσυστημάτων”.

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Καλαφάτη έχει ως εξής:

“Θεοφιλέστατε, Κυρία Διευθύντρια, Κύριε Διευθυντά, Κυρίες, Κύριοι Εκπαιδευτικοί, Αγαπητές Μαθήτριες και Μαθητές,

Είμαστε εδώ για να χαιρετίσουμε την 1η Πανελλήνια Μαθητική Περιβαλλοντική Συνάντηση του Εκπαιδευτικού Δικτύου Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» και να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε όσους κοπιάζουν για το δίκτυο, σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα μέλη της Τιμητικής, της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής καθώς και  τους συνεργαζόμενους φορείς και τις άλλες διευθύνσεις εκπαίδευσης που στηρίζουν αυτό το Δίκτυο γιατί τα αποτελέσματα του είναι  ορατά είναι χειροπιαστά είναι μπροστά μας και δίπλα μας, είναι στα πρόσωπα των μαθητών και των μαθητριών, είναι στις εργασίες που μας παρουσιάσουν και μας γεμίζουν αισιοδοξία και ικανοποίηση.

Γιατί σε τελική ανάλυση αυτό είναι το σχολείο που θέλουμε. Αυτό είναι το σχολικό περιβάλλον που θέλουμε να δουλεύουν και να εκπαιδεύονται τα παιδιά μας. Να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τα παιδιά άλλων σχολείων της Ελλάδας και με τους μαθητές των σχολείων της Κωνσταντινούπολης και των σχολείων της ομογένειας. Να συνεργάζονται, να καλλιεργούν δεξιότητες, θέσεις και στάσεις για τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή που αγγίζουν άμεσα και την δική τους ζωή, την καθημερινότητά τους, την υγεία και το μέλλον τους.

Το συγκεκριμένο Δίκτυο έχει βεβαίως Σημείον αναφοράς, Δάσκαλο και Εμπνευστή για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, στην εκπαιδευτική και σχολική κοινότητα, Οδηγό, πρότυπο και μαντατοφόρο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι υπήρξε και ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης στον κόσμο που μίλησε για την ανάγκη μεγάλων παρεμβάσεων και διεθνούς συνεργασίας για την προστασία και τη σωτηρία του πλανήτη που ζούμε. Η αξιοποίηση της θέσης του Οικουμενικού Πατριάρχη, της περιβαλλοντικής Ατζέντας του Πατριαρχείου και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της UNESCO,  συνθέτουν το όραμα για να διαμορφώσουμε ενεργούς πολίτες, αυτούς που θα αναλάβουν δράση για την μεγάλη αλλαγή στον πλανήτη μας μέχρι το 2030.

Από το ξεκίνημα της θητείας της πάντως η Κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη δράσεων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό καταρτίστηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που αλλάζει το μοντέλο που ως τώρα ακολουθούσαμε ως χώρα και βάζει την Ελλάδα μπροστά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στρεφόμαστε ολοένα και περισσότερο στις αρχές της αειφορίας. Ακολουθούμε τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, της ζωής χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, της αύξησης πρασίνου στις πόλεις και της αύξησης των αναδασώσεων σε όλη τη χώρα.

Ειδικά για το Κλίμα η χώρα μας έχοντας δημιουργήσει Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, υλοποιεί ήδη ένα πρόγραμμα 6+1 σημείων που αφορά τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την απαλλαγή από τη χρήση άνθρακα, τις διασυνδέσεις για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας και την προστασία τα οικοσυστημάτων.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα γιατί τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα και σ’ όλο τον πλανήτη δεν περιμένουν.

Όμως κι εδώ στην πόλη μας, με πρωτοβουλία του τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, γίνονται σημαντικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, με τη δημιουργία ενός πράσινου περιβαλλοντικού δαχτυλιδιού που θα αγκαλιάζει την περιοχή. Κι αυτό γίνεται πράξη με την αναδάσωση του Σέιχ Σου σε περιοχές όπως η Νέα Ευκαρπία και της διασύνδεσης του περιαστικού δάσους με τον αστικό ιστό της πόλης μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα που “τρέχει” τους τελευταίους έξι μήνες. Αναδασώνεται ένα χέρσο τοπίο στα δυτικά της πόλης πάνω από το ΤΙΤΑΝ, έκτασης 3.000 στρεμμάτων και, παράλληλα, στην ανατολική πλευρά της πόλης με τη μελέτη που εκπονούμε, θα δημιουργηθεί ένας διάδρομος περιπάτου και άθλησης, κατά μήκος των 9,5 χιλιομέτρων της ανατολικής τάφρου, που, ήδη, παίζει έναν πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό ρόλο στα ανατολικά της πόλης.

Οι εργασίες των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία της χώρας που μετέχουν στην 1η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση στέλνουν ήδη τα μηνύματα που μας συνδέουν με την Φύση. Για να συνομιλήσουμε όλοι με όλες μας τις αισθήσεις μαζί της. Και ν’ αποκτήσουν νόημα και σημασία οι λέξεις και οι έννοιες όπως περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, αειφόρος ανάπτυξη, φυτική βιοποικιλότητα, οικοσύστημα και να κατανοήσουμε την αξία που έχει  ο τίτλος του Εκπαιδευτικού Δικτύου «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Έλληνες της Πόλης, Πολίτες της Οικουμένης».

 

Ευχαριστώ!”

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στην έναρξη του 15ου Συνεδρίου Πληροφορικής
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα “ΤοManifesto” και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη