Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στη Σύνοδο Κοινωνικού Διαλόγου 2023 των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων Ν.Α. Ευρώπης

kalafatisOKE_DSC_4185

DSC_4178 DSC_4197

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στη Σύνοδο Κοινωνικού Διαλόγου 2023 των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων Ν.Α. Ευρώπης

Στ. Καλαφάτης: «Οι Έλληνες δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμη πιο πολλά για τη γειτονιά μας. Ό,τι θέλουμε για μας το θέλουμε και για τους γείτονές μας»

«Τώρα είναι η ώρα όλες οι χώρες της γειτονιάς μας, όλοι μαζί οι λαοί, να μετατρέψουμε την πρόκληση σε ευκαιρία. Όλοι μαζί να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική πίεση, αλλά και  να συμπορευτούμε στην επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Και βέβαια στη μετάβαση  των κρατών, των οργανισμών, των επιχειρήσεων, των λαών μας, στην ψηφιακή εποχή», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, σε χαιρετισμό στη Σύνοδο Κοινωνικού Διαλόγου 2023 των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων Ν.Α. Ευρώπης, που διοργανώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος με θέμα: «Νέες προκλήσεις στην πορεία της περιφερειακής ενσωμάτωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.. Τα Οικονομικά και Κοινωνικά Συμβούλια ως κινητήριος δύναμη για βιώσιμες επιλογές».

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Παρά τις εξωγενείς κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή γεωπολιτικά και οικονομικά. Καταγράφει άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και  χρωματίζει με  το πράσινο όλες τις πολιτικές της. Αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μειώνει σταθερά την ανεργία, αυξάνει τους μισθούς. Μετεξελίσσεται ταυτόχρονα σε ενεργειακό και  μεταφορικό κόμβο αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες συνεργασίας και συμβολής στην ανάπτυξη των γειτόνων της».

«Πιστεύουμε ακράδαντα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, «ότι οι Βαλκανικές χώρες, λόγω των αμοιβαία εξαρτώμενων οικονομιών τους, έχουν έναν λόγο παραπάνω να προχωρήσουν χέρι – χέρι σε αυτόν το δρόμο. Και οι Έλληνες δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμη πιο πολλά για τη γειτονιά μας. Ό,τι θέλουμε για μας το θέλουμε και για τους γείτονές μας. Αυτή είναι η βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.  Να αναζητήσουμε κοινούς δρόμους. Νέα πεδία συνεργασίας. Νέες συνέργειες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υφυπουργού

«Κύριοι συνάδελφοι, Κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι φορέων και διεθνών θεσμών, Εκλεκτοί εισηγητές, Κυρίες και Κύριοι σύνεδροι καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη.

Είναι τιμή μας που φιλοξενούμε τη Σύνοδο αυτή και ευχαριστούμε την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για την επιλογή της να γίνει στην πόλη μας ο διάλογος αυτός των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων της ΝΑ Ευρώπης. Αφορά, άλλωστε κοινές προκλήσεις και κοινές αναζητήσεις σε μια δύσκολη περίοδο για τη γειτονιά μας, αλλά και για ολόκληρη η Ευρώπη. Και είναι σπουδαίο να ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

Όλες οι χώρες, όλοι οι λαοί της γειτονιάς μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, περάσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας. Όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί βιώνουμε τώρα -εξαιτίας των έντονων  γεωπολιτικών και οικονομικών κραδασμών που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- σοβαρές πληθωριστικές και υφεσιακές πιέσεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας και ανακόπτουν τους ρυθμούς ανάπτυξη.

Αυτή η κοινή οικονομική, αλλά και κοινωνική πρόκληση καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το ρόλο των οικονομικών και κοινωνικών συμβουλίων, όχι μόνο στον εντοπισμό των προβλημάτων, αλλά και -προπάντων μάλιστα- στη διατύπωση προτάσεων και ιδεών για στέρεες και αποτελεσματικές πολιτικές. Επιβάλλει σε όλους να σταθούμε μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις, που εγκυμονούν κινδύνους. Πάντοτε, όμως, με κοινωνική ευαισθησία και έγνοια για τους πιο αδύναμους.

Τώρα είναι η ώρα όλες οι χώρες της γειτονιάς μας, όλοι μαζί οι λαοί, να μετατρέψουμε την πρόκληση σε ευκαιρία. Όλοι μαζί να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική πίεση, αλλά και  να συμπορευτούμε στην επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Και βέβαια στη μετάβαση  των κρατών, των οργανισμών, των επιχειρήσεων, των λαών μας, στην ψηφιακή εποχή.

Παρά τις εξωγενείς κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή γεωπολιτικά και οικονομικά. Καταγράφει άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και  χρωματίζει με  το πράσινο όλες τις πολιτικές της. Αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μειώνει σταθερά την ανεργία, αυξάνει τους μισθούς. Μετεξελίσσεται ταυτόχρονα σε ενεργειακό και  μεταφορικό κόμβο αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες συνεργασίας και συμβολής στην ανάπτυξη των γειτόνων της.

Γεγονός επίσης είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, όχι μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η ΝΑ Ευρώπη κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε., τόσο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης όσο και για τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, το εμπόριο, ο τουρισμός.

Στόχος και επιδίωξή μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την προοπτική αυτή, αναπτύσσοντας ακόμη πιο στενή διμερή και πολυμερή συνεργασία.  Εμβαθύνοντας και διευρύνοντας ακόμη πιο πολύ τη συνεργασία, με όλους τους γείτονές μας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία. Ενισχύοντας κάθε μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης. Υπάρχουν μάλιστα σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση αυτών των συνεργασιών. Και είναι ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα. Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έρχονται. Να βγούμε μπροστά. Να πάμε πιο ψηλά. Και η αλήθεια είναι ότι μαζί μπορούμε καλύτερα.

Εργαζόμαστε ώστε η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη να εξελιχθούν σε επίκεντρο  συνεργασίας για το σύνολο της Ν.Α Ευρώπης. Προχωρούμε τη μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου για εμάς και τους γείτονές μας. Εμπεδώνουμε κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Κινούμαστε σταθερά στον στρατηγικό στόχο της περιφερειακής συνεργασίας και της κοινής αναπτυξιακής πορείας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Βαλκανικές χώρες, λόγω των αμοιβαία εξαρτώμενων οικονομιών τους, έχουν έναν λόγο παραπάνω να προχωρήσουν χέρι – χέρι σε αυτόν το δρόμο. Και οι Έλληνες δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμη πιο πολλά για τη γειτονιά μας. Ό,τι θέλουμε για μας το θέλουμε και για τους γείτονές μας. Αυτή είναι η βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.  Να αναζητήσουμε κοινούς δρόμους. Νέα πεδία συνεργασίας. Νέες συνέργειες.

Σας ευχαριστώ».

 

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Πορεία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Επόμενο άρθροΤο έργο ALTER TRIP συμμετέχει στην τουριστική έκθεση B-TRAVEL στη Βαρκελώνη