Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στη συνάντηση της ΑΖΚ Α.Ε. και της Elevate Greece Α.Ε. με θέμα: «Μέτρα Ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας: Το παρόν και το μέλλον»

IMG-20230328-WA0008

Kalafatis_azk_elevateGr

IMG-20230328-WA0006

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στη συνάντηση της ΑΖΚ Α.Ε. και της Elevate Greece Α.Ε. με θέμα: «Μέτρα Ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας: Το παρόν και το μέλλον»

Καλαφάτης: Μετατρέπουμε την ΑΖΚ σε στρατηγικό βραχίονα καινοτομίας με σκοπό να στέκεται δίπλα στις νεοσύστατες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

“Μετατρέπουμε την ΑΖΚ σε στρατηγικό βραχίονα καινοτομίας, με τη σύμπραξη και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αλλά και νέων εταίρων, που έχουν να συμβάλλουν στον κοινό, αυτό, σκοπό: Να στέκεται, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, δίπλα στις νεοσύστατες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να βοηθά την ανάπτυξη και επέκτασή τους”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στη συνάντηση της ΑΖΚ Α.Ε. και της Elevate Greece Α.Ε. με θέμα: «Μέτρα Ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας: Το παρόν και το μέλλον».

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε “το νέο και αναβαθμισμένο ρόλο που θέλουμε να διαδραματίσουμε ως ΑΖΚ, σε μια εποχή που η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Που μαζί με τη χώρα αλλάζει σελίδα η Μακεδονία και η Θράκη. Φιλοδοξούμε -κι έχουμε σημαντικούς λόγους να το πιστεύουμε- ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει ένα ρόλο καταλύτη το 2030 με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες είναι μέρος αυτού του στρατηγικού master plan για την Ατζέντα 2030 για την Θεσσαλονίκη. 

 Ένας από τους τέσσερις άξονες είναι ο άξονας καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Μέσα από αυτόν τον άξονα η ΑΖΚ, η Elevate Greece καθώς και άλλοι φορείς θα πλαισιώσουν την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας μέσα από συγκεκριμένες συνέργειες και θα δώσουν μια προσθετική αξία. Είμαστε σίγουροι πως αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε τα assets, έχουμε τα ερευνητικά κέντρα, τα Πανεπιστήμια, έχουμε την αγορά, για να ενώσουμε δυνάμεις προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής και εν τέλει της ίδιας της κοινωνίας της Μακεδονίας της Θράκης, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής”.

 Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Καλαφάτη έχει ως εξής:

 “Συγχαίρω τη διοίκηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε και την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις Elevate Greece Α.Ε. για τη σημερινή σημαντική πρωτοβουλία.

Καλωσορίζω όλους τους εκπροσώπους των startups που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδος και τους εμπλεκόμενους φορείς του Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας.

Είναι, θεωρώ, μια σημαντική μέρα σήμερα. Κάνουμε ένα ακόμα μεγάλο βήμα προόδου στην υλοποίηση ενός ισχυρού Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας.

Δημόσιος και Ιδιωτικός Τομέας, εργάζονται συντονισμένα και συνεργάζονται για να κερδίσουν τις διεθνείς αγορές και να καταστήσουν τη χώρα μας αλλά και τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη ως τον επόμενο μεγάλο κόμβο καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης που υπογράφεται σήμερα από:

– την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, φορέα εποπτευόμενο από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, και

– την Elevate Greece Α.Ε., που αποτελεί πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη χαρτογράφηση και υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων,

είναι βέβαιο ότι συμβάλλει μέσα από συγκεκριμένες δράσεις στην υλοποίηση αυτού του οράματος: Στην ενθάρρυνση, υποστήριξη, εκπαίδευση, αναζήτηση ευκαιριών χρηματοδότησης και ανάπτυξη της νέας επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών startups επιχειρήσεων.

Το σημαντικότερο είναι ότι ανάμεσα στις δράσεις που δρομολογούνται είναι η λειτουργία Γραφείου Υποδοχής του Elevate Greece ως contact point και help desk στις εγκαταστάσεις της ΑΖΚ. Μαζί με πρωτοβουλίες συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων επιμόρφωσης των startups του οικοσυστήματος της Βόρειας  Ελλάδας, συναντήσεων με εκπροσώπους κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και προώθηση δράσεων κοινού ενδιαφέροντος.

Είμαστε περήφανοι και στηρίζουμε το έργο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.. Τη μετατρέπουμε σε στρατηγικό βραχίονα καινοτομίας, με τη σύμπραξη και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αλλά και νέων εταίρων, που έχουν να συμβάλλουν στον κοινό, αυτό, σκοπό. Η προ-θερμοκοιτίδα στήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας που ανέπτυξε στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμβάλει ήδη σ΄αυτόν τον στόχο.

Για να στέκεται, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, δίπλα στις νεοσύστατες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να βοηθά την ανάπτυξη και επέκτασή τους.

Για να συμβάλλει στην ανάδειξη της περιοχής μας ως ένα φιλικό και ελκυστικό οικοσύστημα προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα το οποίο διαθέτει ήδη διεθνείς κολοσσούς όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η Deutsche Telekom, η Accenture και ακολουθούν και άλλες.

Για να συμβάλλει στο νέο οικοσύστημα καινοτομίας που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχει το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς ThessINTEC. Ένα μεγάλο project που έθεσε σε προτεραιότητα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τυγχάνει της απόλυτης στήριξης όλων. Και για το οποίο εξασφαλίσαμε ήδη σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις αρχικές αναγκαίες ενέργειες.

H επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης.

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις. Όπως συνέβαλε με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη διαμόρφωση του master plan των 30+ έργων της Ατζέντας για τη Θεσσαλονίκη του 2030, σχεδόν τα μισά εκ των οποίων υπηρετούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Έργα που αλλάζουν την εικόνα της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκης ως HUB καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη.

Θέλω να υπογραμμίσω το νέο και αναβαθμισμένο ρόλο που θέλουμε να διαδραματίσουμε ως ΑΖΚ, σε μια εποχή που η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Που μαζί με τη χώρα αλλάζει σελίδα η Μακεδονία και η Θράκη. Φιλοδοξούμε -κι έχουμε σημαντικούς λόγους να το πιστεύουμε- ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει ένα ρόλο καταλύτη το 2030 με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες είναι μέρος αυτού του στρατηγικού master plan για την Ατζέντα 2030 για την Θεσσαλονίκη.

Ένας από τους τέσσερις άξονες είναι ο άξονας καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Μέσα από αυτόν τον άξονα η ΑΖΚ, η Elevate Greece καθώς και άλλοι φορείς θα πλαισιώσουν την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας μέσα από συγκεκριμένες συνέργειες και θα δώσουν μια προσθετική αξία. Είμαστε σίγουροι πως αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε τα assets, έχουμε τα ερευνητικά κέντρα, τα Πανεπιστήμια, έχουμε την αγορά, για να ενώσουμε δυνάμεις προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής και εν τέλει της ίδιας της κοινωνίας της Μακεδονίας της Θράκης, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής.

Είμαστε δίπλα στις προσπάθειές σας.

Σας ευχαριστώ”.

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστία
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στο επίσημο δείπνο του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ για το κλείσιμο των εργασιών του 9ου Export Summit