Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στη δεξίωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το Νέο Έτος

DSC_0708

DSC_0743

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στη δεξίωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το Νέο Έτος

Στ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα αλλάζει. Γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά»

«Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο υπηρετεί με συνέπεια και συνέχεια τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη βάση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Στη βάση κοινών αρχών και αξιών αποτελεί τη «γέφυρα» που φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ενέργεια», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στη δεξίωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το Νέο Έτος.

«Είναι κοινή η πεποίθηση, επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, ότι σήμερα οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων και συμμάχων χωρών, είναι πιο δυνατές από ποτέ. Το πετύχαμε στο τελευταίο διάστημα και προσδοκούμε να γίνονται διαρκώς ακόμη στενότερες. Το αποδείξαμε με την υπογραφή και έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Και είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη, ως νέος  πόλος διμερούς στρατηγικής  συνεργασίας, αλλά και ως  πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων. Το επικύρωσαν, αμέσως μετά, η υποδοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους. Όπως και η ένθερμη επικρότηση της ιστορικής ομιλίας του στο Κογκρέσο, από τους Γερουσιαστές και τους Βουλευτές της φίλης χώρας».

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι: «Η Ελλάδα αλλάζει. Μπροστά στην αβεβαιότητα και τους κινδύνους που επιφυλάσσει η νέα χρονιά, η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά. Μπορεί έτσι να εξασφαλίζει ρυθμούς ανάπτυξης τριπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, να μειώνει δραστικά την ανεργία, να παράγει νέο πλούτο και να στηρίζει τους οικονομικά αδύναμους. Μαζί και η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, που αλλάζουν ακόμη πιο γρήγορα, αναβαθμίζουν τη θέση τους στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής. Γίνονται μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος. Επανατοποθετούνται -και αυτή είναι η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών εργαζόμαστε για την προώθηση των διεθνών, διασυνοριακών και διακρατικών συνεργασιών. Και για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών με αντίστοιχα δίκτυα των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου και της ΝΑ Ευρώπης».

Για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας ο κ. Καλαφάτης υπενθύμισε ότι: «Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται ήδη σ΄ελκυστικό HUB επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες με την εμπιστοσύνη που δείχνουν παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Cisco, η Pfizer, η Deloitte, η Deutsche Telekom και πρόσφατα η Google. Με την Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με 30 και πλέον έργα υποδομών, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δρομολογούνται, η περιοχή μας αποκτά νέα προοπτική».

Αναφερόμενος στο έργο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «βρίσκεται σταθερά στο πλευρό επιχειρηματιών και επενδυτών. Μέσα στο 2022 εξέδωσε 93 αποφάσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ενισχυόμενου κόστους 558,95 εκατ. ευρώ, στον Αναπτυξιακό Νόμο. Και κατέβαλε ενισχύσεις συνολικά 13 εκατ. Ευρώ». Όπως τόνισε: «Ενισχύσουμε και διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις εξαιρετικές διακρατικές μας σχέσεις σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προχωρούμε με αισιοδοξία στο κοινό μας μέλλον». 

 

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση για υποβολή προσφοράς και δικαιολογητικών για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, που αφορά στην παροχή υπηρεσιών μυοκτονίας, απεντόμωσης και μικροβιακής απολύμανσης του κτηρίου του Διοικητηρίου για το έτος 2023.
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ