Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023

StKalafatis_vouli
ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023

Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

Στ. Καλαφάτης: «Παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, η Ελλάδα αλλάζει. Μαζί της αλλάζει και η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη»

«Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού αναδεικνύει αφενός τη διαφορά ανάμεσα στο 2019 και το σήμερα και αφετέρου την προοπτική που επιφυλάσσει η συνέχεια, η συνέπεια και η σταθερότητα. Αναδεικνύει την απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα του ευρωπαϊκού περιθωρίου και την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Ανάμεσα στην Ελλάδα της μπλόφας και της αυταπάτης και την Ελλάδα της εθνικής περηφάνιας. Την Ελλάδα που γίνεται πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Την Ελλάδα που -παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα- εμπνέει ασφάλεια, σιγουριά, αισιοδοξία. Αυτήν την Ελλάδα υπηρετεί ο νέος Προϋπολογισμός. Και η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Πατριωτική, προοδευτική, κοινωνική», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι: «Παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, η Ελλάδα αλλάζει. Μαζί της αλλάζει και η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Παίρνουν επιτέλους τη θέση που δικαιούνται στο χάρτη της Ν.Α. Ευρώπης. Εξελίσσονται σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Γίνονται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για κολοσσούς των νέων τεχνολογιών. Αποκτούν νέα δυναμική, νέα προοπτική».

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών: «Στην πόλη μου, υπάρχει πλέον ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξέλιξης, «Σχέδιο που αφορά σε έργα πνοής. Σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στις υποδομές, στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Σχέδιο που έχει στόχο αφενός την ανάπτυξη της περιοχής, αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων. Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών διαδραμάτισε και διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην εκπόνηση και εξέλιξη του σχεδίου αυτού. Η Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, αφορά 30 και πλέον έργα, τα οποία θα έχουν συμβάλει ώστε η Θεσσαλονίκη να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κάποια έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ κάποια είναι στα σκαριά και κάποια είναι σε φάση εξέλιξης: Το Μετρό, το flyover, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου, ο 6ος Προβλήτας, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, τα δύο νέα νοσοκομεία, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το THESSINTEC, τα γήπεδα για τις ομάδες της πόλης μας». Και υπογράμμισε: «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γίνονται πράξη. Ό,τι είπαμε, γίνεται. Ό,τι λέμε, το κάνουμε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στα τρία προηγούμενα χρόνια, η Πατρίδα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις.

– Την υποκινούμενη απόπειρα μαζικής εισβολής μεταναστών στον Έβρο.

– Τις τουρκικές προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο.

– Την πανδημία.

– Την ενεργειακή κρίση.

Αντιμετωπίζουμε τώρα -όπως ολόκληρη η Ευρώπη- μια πρωτόγνωρη έξαρση της ενεργειακής -και όχι μόνο- ακρίβειας. Ξέρουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας -και ιδίως οι οικονομικά αδύναμοι- δυσκολεύονται σοβαρά. Δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα.

Την ίδια στιγμή, οι δυσκολίες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη αυξάνονται ακόμη περισσότερο, καθώς εντείνονται οι υφεσιακές πιέσεις και καθηλώνεται παντού η ανάπτυξη.

Την ίδια αυτή στιγμή, οι Έλληνες είμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις και τις απειλές της εξ ανατολών γείτονος. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ούτε τωρινό, ούτε προσωρινό. Το ‘23 όμως, κυνηγά και κάνει απρόβλεπτο τον Ερντογάν. Και απέναντι σε όλα αυτά οφείλουμε να  προχωρούμε με σίγουρα και στέρεα βήματα. Να απαντάμε με σύνεση και αποτελεσματικότητα. Να παρεμβαίνουμε με υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία.

Είναι πρώτ΄απ΄όλα, υποχρέωσή μας να μετράμε καθημερινά και να εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για την στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Διαθέσαμε 43 δισ. για τη στήριξη εργαζόμενων, ανέργων, αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας. Διαθέτουμε πάνω από 13 δισ. για την ελάφρυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

– Έκτακτο επίδομα στους πιο αδύναμους.

– Επιδοτήσεις που απορροφούν σχεδόν στο σύνολό τους τις αυξήσεις στο ρεύμα.

– Αυξημένο και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

– Αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

– Αύξηση, ακόμη και διπλασιασμός του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος.

– Αυξήσεις μισθών στους γιατρούς του ΕΣΥ.

– Έκτακτο επίδομα στους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, που ξενυχτούν και διακινδυνεύουν για την ασφάλεια όλων μας.

Είναι ταυτόχρονα υποχρέωσή μας να χτίζουμε ισχυρό αμυντικό μέτωπο απέναντι στους ταραξίες της γειτονιάς μας.

– Διευρύνουμε, για το σκοπό αυτό, τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας μας.

– Διαθέτουμε αυξημένους πόρους για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

– Αναβαθμίζουμε τη δυνατότητα απόκρουσης οιασδήποτε απόπειρας σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

– Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη γειτονιά μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρά τις δυσκολίες που προκαλούν οι εξωγενείς κρίσεις,  η Πατρίδα μας γίνεται σήμερα πιο ισχυρή.

– Η αύξηση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

– Η ανεργία έπεσε πέντε μονάδες πιο κάτω από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

– Η ανάπτυξη φέτος θα είναι διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης και του χρόνου τριπλάσια.

Διεθνείς οργανισμοί και παγκόσμιοι παίκτες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια συντελείται στην Πατρίδα μας οικονομικό θαύμα. Δηλώνουν έκπληξη για την αλματώδη πρόοδο. Αναγνωρίζουν ότι η συνέχιση της σημερινής πολιτικής σημαίνει ένα καλύτερο αύριο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, η Ελλάδα αλλάζει. Μαζί της αλλάζει και η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Παίρνουν επιτέλους τη θέση που δικαιούνται στο χάρτη της Ν.Α. Ευρώπης. Εξελίσσονται σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Γίνονται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για κολοσσούς των νέων τεχνολογιών. Αποκτούν νέα δυναμική, νέα προοπτική.

Στην πόλη μου, υπάρχει πλέον ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξέλιξης. Σχέδιο που αφορά σε έργα πνοής. Σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στις υποδομές, στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Σχέδιο που έχει στόχο αφενός την ανάπτυξη της περιοχής, αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων.

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών διαδραμάτισε και διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην εκπόνηση και πρόοδο του σχεδίου αυτού.

Η Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, αφορά 30 και πλέον έργα, τα οποία θα έχουν συμβάλει ώστε η Θεσσαλονίκη να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κάποια έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ κάποια είναι στα σκαριά και κάποια είναι σε φάση εξέλιξης: Το Μετρό, το flyover, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου, ο 6ος Προβλήτας, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, τα δύο νέα νοσοκομεία, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το THESSINTEC, τα γήπεδα για τις ομάδες της πόλης μας.

Και βέβαια αυτό που γίνεται στην πόλη μου, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αποτελεί τον πυρήνα ενός ευρύτερου -υπό εφαρμογή- σχεδιασμού που εκτείνεται σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη.

Στη Δυτική Μακεδονία το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση «τρέχει» -προσαρμοσμένο φυσικά στις συγκυρίες. Και με τον αυτοκινητόδρομο Ε65 να ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιριών και ανάπτυξης στην περιοχή.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τον σταδιακό μετασχηματισμό της τελευταίας όχι μόνο σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, αλλά σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας για ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γίνονται πράξη. Ό,τι είπαμε, γίνεται. Ό,τι λέμε, το κάνουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού αναδεικνύει αφενός τη διαφορά ανάμεσα στο 2019 και το σήμερα και αφετέρου την προοπτική που επιφυλάσσει η συνέχεια, η συνέπεια και η σταθερότητα.

Αναδεικνύει την απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα του ευρωπαϊκού περιθωρίου και την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη.

Ανάμεσα στην Ελλάδα της μπλόφας και της αυταπάτης και την Ελλάδα της εθνικής περηφάνιας. Την Ελλάδα που γίνεται πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Την Ελλάδα που -παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα- εμπνέει ασφάλεια, σιγουριά, αισιοδοξία.

Αυτήν την Ελλάδα υπηρετεί ο νέος Προϋπολογισμός. Και η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Πατριωτική, προοδευτική, κοινωνική.

Γι΄αυτό λέμε ναι στο νέο Προϋπολογισμό. Ναι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Ναι σε μια καλύτερη Ελλάδα.»

 

 

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Επόμενο άρθροΜια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών