Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο τελικό συνέδριο του έργου “LOC-FOOD” «Τοπική Ανάπτυξη και Διασυνοριακή Συνεργασία στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και των παραδοσιακών τροφίμων»

kalafatis3

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο τελικό συνέδριο του έργου “LOC-FOOD” «Τοπική Ανάπτυξη και Διασυνοριακή Συνεργασία στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και των παραδοσιακών τροφίμων»

Στ. Καλαφάτης: «Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα»

«Επιδίωξή μας ήταν να λειτουργήσει το Loc Food ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης. Ήταν, είναι και παραμένει προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα, η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με άλλους κλάδους της οικονομίας και η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου. Είναι γνωστό ότι τα αγροδιατροφικά προϊόντα συνδέονται με τον Τουρισμό και την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα ενός τόπου. Η υψηλή ποιότητα διατροφής, το καλό κρασί και τα αγνά και πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα, προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Έτσι ενισχύεται το brand name ενός τόπου και καθίσταται προορισμός ποιοτικών διακοπών», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στο τελικό συνέδριο του έργου “LOC-FOOD” «Τοπική Ανάπτυξη και Διασυνοριακή Συνεργασία στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και των παραδοσιακών τροφίμων», που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας ENI CBC Black Sea Basin Programme 2014-2020.

Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι: «Το τελικό συνέδριο του Loc Food διεξάγεται σε μια περίοδο που ολοκληρώνεται η προκήρυξη για την ένταξη στο καθεστώς ενισχύσεων «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Η καταληκτική της ημερομηνία είναι η 30η Δεκεμβρίου 2022 και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα».

Και υπογράμμισε ότι «η ανταπόκριση των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου για τον 1ο κύκλο υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων που αφορά στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα ήταν ιδιαίτερη θετική. Στο συγκεκριμένο  καθεστώς ενίσχυσης κατατέθηκαν συνολικά 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού 1,61 δισ. ευρώ. Σύνολο που ισούται με όλους τους αναπτυξιακούς κύκλους της προηγούμενης κυβέρνησης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και Κύριοι,

Καλωσήλθατε στο τελικό συνέδριο που διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου “LOC-FOOD”. Έργο που αφορά την Τοπική Ανάπτυξη και Διασυνοριακή Συνεργασία στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και της παραδοσιακής διατροφής. Έμπρακτη απόδειξη της κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το χρηματοδοτεί, στην υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα. Αλλά και της επιδίωξης της Κυβέρνησης να βρίσκεται δίπλα στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, μέσω αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων υποστήριξης.

Επιδίωξή μας ήταν να λειτουργήσει το Loc Food ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης. Ήταν, είναι και παραμένει προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα, η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με άλλους κλάδους της οικονομίας και η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου.

Είναι γνωστό ότι τα αγροδιατροφικά προϊόντα συνδέονται με τον Τουρισμό και την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα ενός τόπου. Η υψηλή ποιότητα διατροφής, το καλό κρασί και τα αγνά και πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα, προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Έτσι ενισχύεται το brand name ενός τόπου και καθίσταται προορισμός ποιοτικών διακοπών.

Ένας τρόπος, λοιπόν, για να πετύχουμε τον τουρισμό για 365 μέρες το χρόνο, είναι να συστήσουμε στους καταναλωτές – τουρίστες, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, τα ποιοτικά και πιστοποιημένα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, τις σχετικές ευρωπαϊκές σημάνσεις και πιστοποιήσεις ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και τη διασυνοριακή συνεργασία, αναπτύσσοντας και αναδεικνύοντας το  ρόλο που παίζει, σε όλα αυτά, η αγροδιατροφή. Συμφωνούμε, νομίζω, όλοι, ότι σε αυτούς τους τομείς πετύχαμε απόλυτα τους στόχους μας.

Κυρίες και κύριοι,

Ζούμε σε μια εποχή προκλήσεων και υψηλών απαιτήσεων. Ζούμε, ήδη, στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, των νέων μέσων. Η συστηματική προβολή και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, είναι, πλέον, προαπαιτούμενο. Γι΄αυτό αναζητήσαμε, μέσω του προγράμματος, νέους δρόμους στην πληροφόρηση και εκπαίδευση όλων όσοι ασχολούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, στις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Το τελικό συνέδριο του Loc Food διεξάγεται σε μια περίοδο που ολοκληρώνεται η προκήρυξη για την ένταξη στο καθεστώς ενισχύσεων «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Η καταληκτική της ημερομηνία είναι η 30η Δεκεμβρίου 2022 και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα.

 

Υπογραμμίζω ότι η ανταπόκριση των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου για τον 1ο κύκλο υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων που αφορά στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα ήταν ιδιαίτερη θετική. Στο συγκεκριμένο  καθεστώς ενίσχυσης κατατέθηκαν συνολικά 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού 1,61 δισ. ευρώ. Σύνολο που ισούται με όλους τους αναπτυξιακούς κύκλους της προηγούμενης κυβέρνησης. Έγιναν, δηλαδή, περισσότερες αιτήσεις για  ένα  μόνο καθεστώς του Αναπτυξιακού, από όσες έγιναν για πέντε χρόνια του προηγούμενου Νόμου! Και αυτό, επειδή η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υιοθετήσει ένα ευέλικτο, φιλο-επενδυτικό πλαίσιο που προάγει την επιχειρηματικότητα χωρίς αγκυλώσεις. Κι έκανε πράξη αυτήν τη δέσμευση. Αυτό αποδεικνύει η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου.

 

Θυμίζω, ότι ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών είναι Φορέας υποδοχής επενδυτικών προτάσεων με επιλέξιμο προϋπολογισμό από 1 εκ. ως 3 εκ. ευρώ για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

 

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, πιστεύω ότι έχουμε πετύχει τους σκοπούς μας. Η συμβολή μας, στη γνώση και την πληροφόρηση που πρέπει να έχουν όσοι επενδύουν στη μεγάλη αυτή δύναμη της ελληνικής περιφέρειας, τα παραδοσιακά προϊόντα αγροδιατροφής, ήταν σημαντική. Και οι διασυνοριακές μας συνεργασίες, επίσης. Έδειξαν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον που θέλουμε και για την Ελλάδα και για τη γειτονιά μας.»

Προηγούμενο άρθροMαθητικός διαγωνισμός 2022-2023
Επόμενο άρθροΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ