Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου, Άκη Παυλόπουλο, Ντόρα Κουτροκόη

SKAI_SHMERA

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου, Άκη Παυλόπουλο, Ντόρα Κουτροκόη

Στ. Καλαφάτης: «Εξαντλούμε τα περιθώρια για να στηρίζουμε τους πολίτες»

«Αυτό που κάνουμε είναι κάθε φορά να προσπαθούμε να εξαντλούμε τα περιθώρια που υπάρχουν για να μπορέσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες. Αυτό κάναμε και κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, όπου διαθέσαμε σε μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας περισσότερα από 43 δισ. ευρώ και έχουμε δαπανήσει μέχρι τώρα γύρω στα 7,5 δισ. ευρώ προκειμένου να συγκρατήσουμε χαμηλά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και υπάρχουν και αντίστοιχες προσπάθειες για το πετρέλαιο», τόνισε αναφερόμενος στα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου, Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

Σχετικά με το χρόνο που εφαρμόζεται το «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι: «Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει εκρηκτική η αύξηση του πληθωρισμού. Τα κράτη της Ευρωζώνης έχουν φθάσει σε σημείο ρεκόρ. Ακόμη και στη Γερμανία, σε μια χώρα που τα θέματα αυτά ήταν ταμπού, έχει φθάσει στο 11,7%. Με έναν μέσο όρο πάνω από 10,5% πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υπήρξε τώρα η ανάγκη να κάνουμε κάτι παραπάνω. Και δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι αυτές οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών έχουν μια διάρκεια πολλών ετών. Ας μην ξεχνάμε, τόνισε, ότι υπάρχουν μέτρα τα οποία έχουν δώσει ανάσες οριζόντια, μείωση φορολογίας, μείωση της ανεργίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, από 1/2/2023 αυξάνονται οι συντάξεις σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, πάνω από 5 με 6%. Έχουμε παράλληλα, ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας». 

Όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, «Έχουμε μια Κυβέρνηση που δίνει μια πολυεπίπεδη μάχη να διαχειριστεί κρίσεις πρωτόγνωρες σε παγκόσμιο επίπεδο, να εφαρμόσει τον προγραμματικό της λόγο και να έχει ψηφίσει μέχρι τώρα 350 νομοσχέδια, μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων με θετικό, προοδευτικό και  μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Και την ίδια στιγμή  προσπαθούμε να γιατρέψουμε παθογένειες δεκαετιών. Όπου υπάρχουν δεισλειτουργίες, σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, οι έλεγχοι είναι συνεχείς από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης».

Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της MRB, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «Υπάρχει ένα ρεκόρ αυτή τη στιγμή, για τρία χρόνια υπάρχει μια σταθερή διαφορά μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες σε άλλες χώρες του κόσμου, που δείχνει γενικότερα ότι η ελληνική Κυβέρνηση απολαμβάνει μιας μεγάλης εμπιστοσύνης από ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά τόσο τη διαχείριση συνεχόμενων κρίσεων όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, τα ελληνοτουρκικά. Επιβραβεύεται ταυτόχρονα και η εφαρμογή ενός κυβερνητικού προγράμματος το οποίο τρέχει με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων και εφαρμογή των πολιτικών που πηγάζουν από αυτές, με μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε ότι δηλ. παρά τις δυσκολίες η Κυβέρνηση εφαρμόζει το κυβερνητικό της πρόγραμμα».

Σχετικά με την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στα 30 έργα τα οποία διαμορφώνουν, όπως είπε την ατζέντα της πόλης του 2030 και έχει γίνει παρουσίασή τους στη Θεσσαλονίκη κατόπιν προτροπής και οδηγίας του Πρωθυπουργού. «Κάποια εκ των οποίων έχουν γίνει, κάποια είναι σε εξέλιξη και κάποια από αυτά ολοκληρώνονται συγκροτώντας το νέο αφήγημα της πόλης», τόνισε.

 

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην έναρξη της Ολλανδο-Ελληνικής Οικονομικής Διάσκεψης για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη με θέμα: «Καλλιεργώντας το μέλλον»
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ημερίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της AHEPA με θέμα: “Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας”