Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “Ethnos.gr” και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη

kalafatisSt-3

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “Ethnos.gr” και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στ. Καλαφάτης: «Κυνηγημένος από το 2023 και πανικοβλημένος καθώς τελειώνει ο χρόνος ο Ερντογάν γίνεται απρόβλεπτος»

Ο Ερντογάν κινείται σαν κυνηγημένος. Κινείται αγχωμένος σαν  να τον κυνηγάει το 2023. Και πανικοβλημένος καθώς τελειώνει ο χρόνος γίνεται απρόβλεπτος», τονίζει ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα “Ethnos.gr” και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη. Και εξηγεί: «Την ώρα αυτή, ο Ερντογάν επιχειρεί αφενός να φανατίσει τις μάζες δημιουργώντας πολεμικό κλίμα και αφετέρου να εμφανίσει τη χώρα σαν απειλούμενη. Δεν είναι, όμως, καθόλου φανερό που το πάει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κινείται σαν κυνηγημένος. Κινείται αγχωμένος σαν  να τον κυνηγάει το 2023. Αφενός γιατί συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανακήρυξη της τουρκικής Δημοκρατίας και θέλει να ξεπεράσει τον Κεμάλ. Και αφετέρου γιατί έχει μπροστά του τις εκλογές που θα ήθελε να μην γίνουν ποτέ. Οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν το πολιτικό του τέλος και ξέρει πως δεν το αντέχει. Κυνηγημένος από το 2023 και πανικοβλημένος καθώς τελειώνει ο χρόνος ο Ερντογάν γίνεται απρόβλεπτος», επισημαίνει.

Απαντώντας στις αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, ο Στ. Καλαφάτης υπογραμμίζει: «Δεν μπορούν εκείνοι που εισέβαλαν και κατέχουν βίαια τη μισή Κύπρο να προσποιούνται πως τάχα απειλούνται. Δεν μπορεί η Άγκυρα να εκτοξεύει απειλές πολέμου και ταυτόχρονα να απαιτεί να  μείνουν ανοχύρωτα τα εδάφη που απειλεί να καταλάβει. Δεν απειλούν τα νησιά μας τα μικρασιατικά παράλια. Απειλούνται από τη Στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου που καραδοκούν απέναντί τους. Δεν υπάρχει λοιπόν ελληνική Κυβέρνηση που μπορεί να βάλει στο παζάρι την ασφάλεια οποιουδήποτε τμήματος των ελληνικών εδαφών. Οι Έλληνες είμαστε στοιχισμένοι στην ίδια γραμμή και από τη γραμμή αυτή δεν κάνουμε βήμα πίσω». 

Για την ενεργειακή κρίση ο Στ. Καλαφάτης αφού επισημαίνει πως «καμία Κυβέρνηση σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα  δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα», τονίζει ότι «Η Κυβέρνηση αναπτύσσει συντονισμένες προσπάθειες αφενός για να διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια ακόμη και στα πλέον ακραία σενάρια και αφετέρου για να δώσει μια ανάσα  στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδίως μάλιστα τους πιο ευάλωτους».

Για τα 30 και πλέον έργα που αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης εως το 2030, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αφού περιγράφει τις αλλαγές που θα επέλθουν στην πόλη, τονίζει πως: «Η μεγαλύτερη στόχευση αφορά στην ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος» και αναφέρεται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, «μια περιοχή όπου κατοικεί πάνω από τον μισό πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας».

 

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο Στ. Καλαφάτης  τονίζει ότι «είναι εθνικά αναγκαίο, στους σημερινούς δύσκολους και αβέβαιους καιρούς να υπάρχει ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση και τέτοια Κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσει μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Τα νοικοκυριά έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με ένα κύμα ανατιμήσεων, που ξεκινά από την ενέργεια και μετακυλίεται σε βασικά αγαθά. Ποιες κινήσεις θα κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση για να θωρακιστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα; 

 

Είμαστε ήδη αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη έκρηξη στις τιμές της ενέργειας, αλλ΄όχι μόνο. Οι δυσκολίες -ιδίως για τους φτωχότερους- είναι μεγάλες. Η Κυβέρνηση αναπτύσσει συντονισμένες προσπάθειες αφενός για να διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια ακόμη και στα πλέον ακραία σενάρια και αφετέρου για να δώσει μια ανάσα  στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδίως μάλιστα τους πιο ευάλωτους. Καμία Κυβέρνηση σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Δυστυχώς όμως -σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην πανδημία- η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να πάρει ακόμη τις αποφάσεις που απαιτεί η συγκυρία  και αξιώνουν οι πολίτες της. Ο Πρωθυπουργός κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλλει επίμονες προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουμε εθνικό σχέδιο στήριξης που για το 2022 ξεπερνά τα 13,5 δις ευρώ. Εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά δεν πρέπει να το ξεπεράσουμε. Γιατί τότε ο τόπος θα συρθεί σε νέες περιπέτειες κι έχουμε χρέος να μην το επιτρέψουμε.

 

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τραβά το σχοινί της έντασης, ανοίγοντας διαρκώς νέα θέματα. Μέχρι που εκτιμάτε πως θα φτάσει  και πως θα πορευτεί το επόμενο διάστημα η Αθήνα; 

 

Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε μια τόσο παρατεταμένη περίοδο διαρκώς εντεινόμενης ρητορικής έντασης. Γίνεται έτσι  φανερό ότι, την ώρα αυτή, ο Ερντογάν επιχειρεί αφενός να φανατίσει τις μάζες δημιουργώντας πολεμικό κλίμα και αφετέρου να εμφανίσει τη χώρα σαν απειλούμενη. Δεν είναι, όμως, καθόλου φανερό που το πάει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κινείται σαν κυνηγημένος. Κινείται αγχωμένος σαν  να τον κυνηγάει το 2023. Αφενός γιατί συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανακήρυξη της τουρκικής Δημοκρατίας και θέλει να ξεπεράσει τον Κεμάλ. Και αφετέρου γιατί έχει μπροστά του τις εκλογές που θα ήθελε να μην γίνουν ποτέ. Οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν το πολιτικό του τέλος και ξέρει πως δεν το αντέχει.  Κυνηγημένος από το 2023 και πανικοβλημένος καθώς τελειώνει ο χρόνος ο Ερντογάν γίνεται απρόβλεπτος.

Τι απαντάτε στις απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα με αιχμή την αξίωση για αποστρατικοποίηση των νησιών;

 

Ανέπτυξε με σαφήνεια τις θέσεις μας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση των Η.Ε και  έστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών επιστολές στον ΟΗΕ που αποδομούν τις τουρκικές αιτιάσεις. Πρώτ΄απ΄όλα η κυριαρχία ενός κράτους δεν συνοδεύεται με όρους και προϋποθέσεις. Δεν μπορεί δηλαδή η Άγκυρα επικαλούμενη την αμυντική οχύρωση των νησιών να εγείρει ζήτημα κυριαρχίας. Κι ούτε βέβαια μπορούν εκείνοι που εισέβαλαν και κατέχουν βίαια τη μισή Κύπρο να προσποιούνται πως τάχα απειλούνται. Δεν μπορεί η Άγκυρα να εκτοξεύει απειλές πολέμου και ταυτόχρονα να απαιτεί να  μείνουν ανοχύρωτα τα εδάφη που απειλεί να καταλάβει. Οι Έλληνες δεν προκαλούμε κανένα, αλλά δεν είμαστε αφελείς. Το δικαίωμα νόμιμης άμυνας κατοχυρώνεται ρητά στον Καταστατικό Χάρτη των Η.Ε. και δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση. Δεν απειλούν τα νησιά μας τα μικρασιατικά παράλια. Απειλούνται από τη Στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου που καραδοκούν απέναντί τους. Δεν υπάρχει λοιπόν ελληνική Κυβέρνηση που μπορεί να βάλει στο παζάρι την ασφάλεια οποιουδήποτε τμήματος των ελληνικών εδαφών. Οι Έλληνες είμαστε στοιχισμένοι στην ίδια γραμμή και από τη γραμμή αυτή δεν κάνουμε βήμα πίσω.

 

Πρόσφατα παρουσιάσατε τα τριάντα και πλέον έργα που στόχο έχουν να αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης  έως το 2030. Ποιες είναι οι πέντε βασικές αλλαγές που θα γίνουν στην πόλη το επόμενο διάστημα;

 

Η μεγαλύτερη στόχευση αφορά στην ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η Δυτική Θεσσαλονίκη, μια περιοχή όπου κατοικεί πάνω από τον μισό πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας, είχε προβλήματα υποδομών και αναπτυξιακών έργων. Με την επέκταση του μετρό στα δυτικά, με το city train, την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο, οι δήμοι της δυτικής πλευράς αλλάζουν πρόσωπο. Βασική αλλαγή είναι, ακόμη, η προσέγγιση των έργων αυτών. Μια ολιστική πολυεπίπεδη προσέγγιση. Δεν αντιμετωπίζουμε τα έργα μεμονωμένα, αλλά σε συνδυασμό το ένα με το άλλο. Βασική θα είναι και η αλλαγή στο συγκοινωνιακό της πόλης με την ολοκλήρωση του πιο σύγχρονου μετρό της Ευρώπης. Τα δοκιμαστικά δρομολόγια συνεχίζονται, τα έργα του σταθμού Βενιζέλου προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος και η τελική εικόνα αναμένεται να είναι εντυπωσιακή. Προχωρά και το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και αυτή θα είναι μια σημαντική αλλαγή για τις δυτικές περιοχές. Ένας πνεύμονας πρασίνου, θα δίνει τη δυνατότητα, με τα μουσεία τα οποία θα δημιουργηθούν, για δράσεις και αναψυχής και πολιτισμού.  Σημαντική αλλαγή φέρνουν ήδη οι μεγάλες επενδύσεις εταιρειών – κολοσσών, όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, που  σηματοδοτούν το τέλος της διαρροής εγκεφάλων  και την αρχή του επαναπατρισμού όσων νέων επιστημόνων έφυγαν από τη χώρα.

 

H χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το 2023 και οι πρώτες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική. Εκτιμάτε πως υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια για μία κυβέρνηση συνεργασίας ή είναι μονόδρομος η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες; 

Δυστυχώς, ενώ συγκρότησε Κυβέρνηση και έκανε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, ο ΣΥΡΙΖΑ -ψηφίζοντας την απλή αναλογική- έβαλε νάρκη στα θεμέλια της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας. Είναι θλιβερό και επιζήμιο για τον τόπο το γεγονός ότι θα βρεθούμε στην ανάγκη διπλής κάλπης για τη συγκρότηση της επόμενης Κυβέρνησης. Και είναι εθνικά αναγκαίο, στους σημερινούς δύσκολους και αβέβαιους καιρούς να υπάρχει ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Ικανή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και τις ανάγκες του μέλλοντός μας. Αφοσιωμένη στο εθνικό συμφέρον και το συλλογικό καλό. Και τέτοια Κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσει μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ζητήσουμε λοιπόν την ψήφο των Ελλήνων και πιστεύω ότι θα έχουμε την εμπιστοσύνη τους.

 

Προηγούμενο άρθροΣημεία τοποθέτησης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο Beyond Summit στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Καινοτομίας και Τεχνολογίας Beyond με θέμα: «Θεσσαλονίκη 2030, Τεχνολογία και Καινοτομία».
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Τύπου ενόψει του Διακρατικού Forum με θέμα “Ψηφιακός μετασχηματισμός, δικτυώσεις, συνεργασίες και συγκλίσεις στα Βαλκάνια” (Balkan Forum 2022)