Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στο Ετήσιο Συνέδριο Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Ιουδαϊκού Συνδέσμου στη Βουδαπέστη

IMG-20220621-WA0000

IMG-20220621-WA0001

Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στο Ετήσιο Συνέδριο Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Ιουδαϊκού Συνδέσμου στη Βουδαπέστη

Καλαφάτης: “Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού και η καταδίκη του Ολοκαυτώματος είναι κοινή ευθύνη και απαιτεί κοινές προσπάθειες”

 Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι, σήμερα, στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Επιδιώκουμε, όμως – και η κυβέρνησή μας πρωταγωνιστεί σε αυτό – περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας, περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας μας. Είμαστε σίγουροι ότι η βούληση είναι αμοιβαία και θα τα καταφέρουμε”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο χαιρετισμό του στο Ετήσιο Συνέδριο Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Ιουδαϊκού Συνδέσμου (EUROPEAN JEWISH ASSOCIATION – Annual Policy Conference), στη Βουδαπέστη, με θέμα: «Ελευθερία να Ζεις, Ελευθερία από το Μίσος, Ελευθερία να Ευημερείς».

 Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: “Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού και η καταδίκη των εγκλημάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ολοκαύτωμα, είναι κοινή ευθύνη και απαιτεί κοινές προσπάθειες και δράσεις σε θεσμικό επίπεδο αλλά και στην ίδια την κοινωνία των πολιτών. Οι Έλληνες μοιραζόμαστε με τους Ισραηλίτες αδελφούς μας τις οδυνηρές εκείνες στιγμές και τα θλιβερά γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και γράφτηκαν στις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Μοιραζόμαστε και το χρέος που μας άφησαν. Να μη ζήσουμε τέτοιες στιγμές ποτέ ξανά. Αλλά και να μην αφήσουμε να λησμονηθούν οι συνέπειες του τυφλού φυλετικού μίσους, του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού”. 

 

Σημείωσε ότι: “Δυστυχώς, σήμερα, ένας στους 20 Ευρωπαίους δεν έχει ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα και όσοι επέζησαν είναι πλέον μεγάλοι σε ηλικία ή δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας για να περιγράψουν τη φρίκη που έζησαν. Η διατήρηση τη μνήμης είναι υποχρέωση για τη σημερινή αλλά και τις μελλοντικές γενιές των Ευρωπαίων. Είναι χρέος σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σε αυτούς που έρχονται. Και είναι απόφασή μας -όπως οφείλουμε και δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – να ολοκληρώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Να δημιουργήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα και εμβληματικότερα Μουσεία Ολοκαυτώματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι χρέος στο οποίο ανταποκρινόμαστε με σεβασμό στο χθες και συναίσθηση ευθύνης για το αύριο”.

Προηγούμενο άρθροΣτην Κομοτηνή ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης για την Ημερίδα που συνδιοργανώνουν ΥΠΕΣ και ΠΑΜΘ, με θέμα «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη»
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στην ημερίδα με θέμα: «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Κομοτηνή