Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρου Καλαφάτη στην κεντρική εκδήλωση μνήμης για την 107η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία

17-4-2022-058

17-4-2022-107

17-4-2022-132

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρου Καλαφάτη στην κεντρική εκδήλωση μνήμης για την 107η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία

Καλαφάτης: «Ο αγώνας των αδελφών μας Ποντίων και Αρμενίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων»

«Ο αγώνας των αδελφών μας Ποντίων και Αρμενίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων. Η αναγνώριση άλλωστε είναι ζήτημα ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης. Είναι οφειλόμενο μήνυμα της ανθρωπότητας ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός. Και το μήνυμα αυτό γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο τις ώρες αυτές που ο Ουκρανικός λαός υφίσταται απερίγραπτες φρικαλεότητες, μαζικές εκτελέσεις εξαναγκασμό στην προσφυγιά», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην κεντρική εκδήλωση για τον Εορτασμό της 107ης Επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, στην Αίθουσα Τελετών του  Α.Π.Θ., όπου παρέστη ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και πρόσθεσε: «Το Ελληνικό και το Αρμενικό Έθνος συνδέονται ιστορικά με ακατάλυτους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης. Η Γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου μαζί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων αδελφών μας, παραμένουν βαθιά χαραγμένες στην ιστορία των δύο λαών μας. Δύο λαών, που μπορεί να υπέστησαν ανείπωτη  βία, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν. Γιατί έτσι  ήμασταν και έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Έχουμε δύναμη ψυχής και τη μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά. Έχουμε ακλόνητη την πεποίθηση ότι οι μνήμες και τα εγκλήματα εναντίον Εθνών δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:

Οι σκέψεις μας είναι σήμερα στραμμένες στην 24η Απριλίου του 1915, όταν οι Οθωμανοί εξαπέλυσαν τα τάγματα σφαγής και τις διμοιρίες θανάτου, κατά των Αρμενίων. Ξεκίνησαν οργανωμένα και συστηματικά την επιχείρηση εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού. Επεδίωξαν τον αφανισμό του από τη γη όπου ζούσε τρεις χιλιάδες χρόνια. Οργάνωσαν πορείες θανάτου, βασανιστήρια, εκτοπισμούς, πυρπολήσεις περιουσιών, μαζικές δολοφονίες. Επιδόθηκαν σε αδίστακτη επιχείρηση εθνοκάθαρσης με βιασμούς, αρπαγές, παιδομάζωμα. Ενάμισι εκατομμύριο νεκροί. Όλα αυτά που, με μια λέξη, αποκαλούνται Γενοκτονία. Έκτοτε, η διεθνής κοινότητα, οι χώρες, η μία μετά την άλλη, αναγνωρίζουν την ιστορική αλήθεια. Και όμως! Η Τουρκία, ακόμη και σήμερα, αρνείται να αναγνωρίσει το έγκλημα. Δεν θέλει και δεν μπορεί να λυτρωθεί από τις πιο μελανές σελίδες της Ιστορίας της. Δεν αντέχει την αλήθεια. Δεν σκέφτεται να  διορθώσει την πορεία της στο μέλλον. Και αυτό είναι το λάθος του σήμερα που συμπλέκεται με τα εγκλήματα του χθες.

 

Το Ελληνικό και το Αρμενικό Έθνος συνδέονται ιστορικά με ακατάλυτους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης. Η Γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου μαζί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων αδελφών μας, παραμένουν βαθιά χαραγμένες στην ιστορία των δύο λαών μας. Δύο λαών, που μπορεί να υπέστησαν ανείπωτη  βία, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν. Γιατί έτσι  ήμασταν και έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Έχουμε δύναμη ψυχής και τη μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά. Έχουμε ακλόνητη την πεποίθηση ότι οι μνήμες και τα εγκλήματα εναντίον Εθνών δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται. «Σβήνοντας άλλωστε ένα κομμάτι από το παρελθόν», γράφει ο Σεφέρης, «είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

 

Ο αγώνας των αδελφών μας Ποντίων και Αρμενίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων. Η αναγνώριση άλλωστε είναι ζήτημα ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης. Είναι οφειλόμενο μήνυμα της ανθρωπότητας ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός. Και το μήνυμα αυτό γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο τις ώρες αυτές που ο Ουκρανικός λαός υφίσταται απερίγραπτες φρικαλεότητες, μαζικές εκτελέσεις εξαναγκασμό στην προσφυγιά.

 

Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε, όμως -όπως κατ΄επανάληψη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-  να σέβονται και οι γείτονές μας τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Να σέβονται τις αρχές της καλής γειτονίας και να εγκαταλείψουν αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις. Έχουμε ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση, έχουμε και τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όποτε χρειαστεί, όπου κι αν χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας.

 

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, στο μνημείο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

 

Προηγούμενο άρθροΒήματα ψηφιακού μετασχηματισμού από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. – Νέες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τους πολίτες
Επόμενο άρθροΠαρέχονται διευκρινίσεις για τη διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας κάτω των κοινοτικών ορίων για την επιλογή αναδόχου παροχής υπηρεσιών συμβούλου διαχείρισης και υλοποίησης του έργου “Εναλλακτική Τουριστική Εμπειρία (Alternative Touristic Experience)”, με ακρωνύμιο ALTER TRIP το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020”, INTERREG IPA CBC Programme (22PROC010350689) (Α.Π.: 1845/20-04-2022).