Καλαφάτης: «Το Κε.Δ.Α.Κ. απορρόφησε το 99% των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων»

St_Kalafatis2

Καλαφάτης: «Το Κε.Δ.Α.Κ. απορρόφησε το 99% των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων»

«Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 2.119.908,62€ διαχειρίστηκε για την περίοδο 2014-2021 το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.). Μέχρι σήμερα, μάλιστα, έχουν απορροφηθεί 2.097.288,24€, που αντιστοιχούν στο 99% των διαθέσιμων κονδυλίων, ενώ τα υπόλοιπα πρόκειται να διατεθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης -και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κε.Δ.Α.Κ.- κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Το Κε.Δ.Α.Κ. έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα έγκρισης και εκτέλεσης έργων στο Άγιον Όρος και διέθεσε τα κονδύλια για την υλοποίηση σειράς έργων στην Αθωνική Χερσόνησο, όπως αποκατάστασης ιστορικών διατηρητέων κτηρίων και υποδομής. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος με την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Λόγω του θεσμικού του ρόλου και της τεχνογνωσίας του, διαχειρίζεται κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των Υπουργείων Μεταφορών και Υποδομών και Τουρισμού. Έτσι, έχει αυξήσει τον όγκο των εργασιών του και παράλληλα συμβάλει στη γρήγορη και ποιοτική αποπεράτωση των έργων.

«Το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς έχει διαγράψει πορεία 40 ετών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στέκεται δίπλα σε αυτήν την προσπάθεια και το Κε.Δ.Α.Κ. συνεχίζει να υλοποιεί απαραίτητα έργα στην Αθωνική Πολιτεία με σεβασμό στις ιδιαίτερες συνθήκες και την ιδιαιτερότητα του χώρου. Βρισκόμαστε κοντά στις ανάγκες της Μοναστηριακής Πολιτείας και συνεχίζουμε την υλοποίηση έργων τηρώντας τις αρχές της αναστήλωσης και τις προδιαγραφές ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης.

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες έγκρισης και ελέγχου που εφαρμόζει το Κε.Δ.Α.Κ, εγγυώνται την ποιότητα των εκτελούμενων έργων και την ορθή χρήση των εθνικών και κοινοτικών πόρων που διατίθενται στην ευαίσθητη περιοχή του Αγίου Όρους.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
Επόμενο άρθροΣημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο OPEN και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη