Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη διαδικτυακή εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για το Νέο Έτος

St_Kalafatis

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη διαδικτυακή εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για το Νέο Έτος

Στ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα αλλάζει. Η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αλλάζει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς»

«Διανύουμε, εδώ και δύο χρόνια, μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας η χώρα μας αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις. Παρόλα αυτά -χάρη στη μεταρρυθμιστική πολιτική που χαράσσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υλοποιεί η Κυβέρνηση- συμφωνούμε πιστεύω σε δύο βασικές διαπιστώσεις: Πρώτη διαπίστωση: Η Ελλάδα αλλάζει. Δεύτερη διαπίστωση: Η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αλλάζει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε ομιλία του στη διαδικτυακή εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, για το Νέο Έτος με θέμα: «Κεντρική Μακεδονίας 2022: Έτος Ανασυγκρότησης και Δημιουργίας». Και υπογράμμισε: «Οι μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος στο σύνολο του αποτελούν τον ισχυρότερο σύμμαχο μας προς την κατεύθυνση αυτή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και Κύριοι,

Χαίρομαι που συμμετέχω στην ετήσια εκδήλωσή σας. Διότι αποτελεί βαρόμετρο κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. Διότι  ο κλάδος των μηχανικών είναι βασικός κρίκος στη σύνθετη αναπτυξιακή αλυσίδα πάνω στον οποίο ακουμπούν περισσότερα από 100 επαγγέλματα. Αλλά και διότι το ΤΕΕ είναι, για την Κυβέρνηση, ο επίσημος θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας και εσείς οι μηχανικοί, αξιόπιστοι συνεργάτες μας.

Διανύουμε, εδώ και δύο χρόνια, μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας η χώρα μας αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις. Παρόλα αυτά -χάρη στη μεταρρυθμιστική πολιτική που χαράσσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υλοποιεί η Κυβέρνηση- συμφωνούμε πιστεύω σε δύο βασικές διαπιστώσεις: Πρώτη διαπίστωση: Η Ελλάδα αλλάζει. Δεύτερη διαπίστωση: Η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αλλάζει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς.

Η Ελλάδα αλλάζει γιατί ανέκτησε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Γιατί εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις  που μειώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον, που περιορίζουν  τη γραφειοκρατία, που οδηγούν το κράτος στη ψηφιακή εποχή, που βελτιώνουν την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια. Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή,  στρατιωτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά.

Η ανάπτυξη στη χώρα μας, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  το 2021 φθάνει στο 8,5% και θα συνεχιστεί τόσο το 2022 με 4,9% όσο και το 2023 με 3,5%.

Το πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 4,7%, που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

Η ανεργία, όπως αναφέρει η ίδια έκθεση, είχε τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης και από 17,3% το 2019, έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο.

Καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων κατά 43 δις ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στις Επενδύσεις, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. Από τελευταία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2019, εξελίχθηκε σ΄έναν από τους ελκυστικότερους διεθνείς επενδυτικούς προορισμούς.

-Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων), το 2021 παρουσίασαν -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- αύξηση 35,3% σε σχέση με το 2020 που είχαν  ανέλθει σε 81.290.

-Η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές και ο τουρισμός παρουσίασαν σημαντική αύξηση που συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν ολόκληρη τη χώρα. Αφορούν και τη Μακεδονία. Αφορούν προπάντων την πόλη μας.

Αλλάζει η Θεσσαλονίκη. Και  αλλάζει ακόμη ταχύτερα γιατί εδώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πακέτο έργων και δράσεων πρωτόγνωρης έκτασης και δυναμισμού.

– Προχωρά η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στη βασική γραμμή έχει υλοποιηθεί το 82% του έργου και το 84% στην επέκταση της Καλαμαριάς.

– Προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, για τη Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, γνωστή ως FlyOver.

-Έχουν ξεκινήσει τα έργα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Πολιτισμού και Πρασίνου.

-Τρέχουν χωρίς καθυστερήσεις οι διαδικασίες για την Ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και τη δημιουργία σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου αλλά και πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

-Προχωρούν οι διαδικασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο το οποίο θα στεγάσει όλες τις παιδιατρικές κλινικές της πόλης. Δημοπρατήθηκε η οδική σύνδεσή του και τα αναγκαία συνοδά έργα υποδομής.

-Δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς. Σύντομα δημοπρατείται και το έργο διευθέτησης ρεμάτων της περιοχής Ωραιοκάστρου.

-Προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος μετά την οριστική επίλυση του ζητήματος της χωροθέτησης.  Βρισκόμαστε στο στάδιο των τελικών μελετών.

-Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Ενοποίηση του Παράκτιου Μετώπου.

-Προχωρά η οδική σύνδεση του 6ου Προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό.

-Προχωρούν τα έργα ενίσχυσης και συντήρησης της γέφυρας 222AR, γνωστής ως γέφυρας του Αλιάκμονα, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, που θα διασφαλίσουν την επιμήκυνση της ζωής της.

-Δώσαμε λύση στο ζήτημα των αυθαιρέτων 450 οικογενειών των Μετεώρων οι οποίοι θα μπορούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους και να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης.

-Προωθείται η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και η δέσμευση επιπλέον κτιρίου στην ίδια περιοχή.

-Διπλασιάσαμε τον στόλο των λεωφορείων του ΟΑΣΘ και από τα 235 λεωφορεία το 2019, σήμερα κινούνται κατά μέσο όρο 460 οχήματα.

-Προχωρούν οι διαδικασίες ώστε όλες οι ομάδες της πόλης μας ν΄αποκτήσουν σύγχρονα γήπεδα. Στο ΣτΕ για τελική έγκριση βρίσκεται το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Δόθηκε λύση στο πρόβλημα των εγκαταστάσεων του ΗΡΑΚΛΗ, σε Μίκρα και Χορτατζήδες. Ξεκινά η προσπάθεια ώστε ο ΑΡΗΣ να αποκτήσει ένα σύγχρονο γήπεδο με μετατροπή του Χαριλάου σε πάρκο.

-Προχωρούν τα έργα βελτίωσης 16 σχολικών μονάδων της πόλης μας μέσω ΣΔΙΤ σε Πεύκα, Συκιές, Ευκαρπία, Πολίχνη, Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο, Μίκρα Αμπελόκηπους, Καλαμαριά και Πυλαία.

-Βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης το έργο της νέας δυτικής σιδηροδρομικής σύνδεσης του 6ου Προβλήτα με την υφιστάμενη Σιδηροδρομική Γραμμή που συνδέει τον Σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σταθμό.

-Βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης το έργο κατασκευής προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

-Ολοκληρώνεται το έργο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας στον Οδικό Άξονα Θεσσαλονίκη – Πολύγυρος, στο τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα.

-Εκσυγχρονίζονται οι σιδηροδρομικές συνδέσεις Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα και Θεσσαλονίκης – Ειδομένης και προχωρά η νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης.

-Προχωρά η υλοποίηση έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

–  Προχωρά η υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess Intec, το οποίο θα προσελκύσει επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, μπορεί ν΄αποτελέσει την προμετωπίδα της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, με υποδομές κρίσιμες για την αναπτυξιακή της πορεία.

Κυρίες και Κύριοι

Οι μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος στο σύνολο του αποτελούν τον ισχυρότερο σύμμαχο μας προς την κατεύθυνση αυτή. Η κυβέρνηση υιοθέτησε πολλές προτάσεις του τεχνικού της συμβούλου για το νέο «Εξοικονομώ». Προχωρούμε μαζί όλα τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.  Συνεργαζόμαστε με το ΤΕΕ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του τόπου, που δεν είναι άλλο από την εκπόνηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα καλύψουν, με ασφάλεια δικαίου, όλη τη χώρα με θεσμικές γραμμές, όρους δόμησης και χρήσεις γης. Είμαι χαρούμενος που ένα θεσμικό εργαλείο, που προβλέψαμε στην προηγούμενη θητεία μου στο ΥΠΕΚΑ, σήμερα γίνεται πράξη, με διασφαλισμένους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αλλά επιτρέψτε μου να τονίσω και μια ακόμη μεγάλη θεσμική τομή που γίνεται πράξη μέσα από τη συνεργασία της Πολιτείας και του ΤΕΕ. Μια ιδέα που είχαμε με τους συνεργάτες μου, λαμπρούς μηχανικούς και δικηγόρους, την περίοδο 2012-2014 στο ΥΠΕΚΑ, ο «Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης», λαμβάνει σάρκα και οστά από το ΤΕΕ για να διευκολύνει όλους, μηχανικούς, επιχειρήσεις, πολίτες και δημόσια διοίκηση να έχουν πλήρη και ασφαλή εικόνα σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε οικόπεδο, για το τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται, με ενιαίο τρόπο, να αποτυπώνεται ψηφιακά κάθε θεσμική γραμμή.

Θέλω να αναγνωρίσω εδώ την πολύτιμη συμβολή του ΤΕΕ και ιδίως του Γιώργου Στασινού αλλά και πολλών μηχανικών εδώ στο ΤΕΕ ΤΚΜ που πήραν την ιδέα αυτή και στα χρόνια που μεσολάβησαν τη μελέτησαν, την ανέλυσαν, της έδωσαν σάρκα και οστά, ώστε να φτάσουμε να τη νομοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να υπογραφεί η σύμβαση υλοποίησης από το ΤΕΕ πριν 2 μήνες.  Το εργαλείο αυτό, όπως μας έλεγε ανώτατος δικαστικός με εμπειρία, θα αλλάξει πραγματικά τη χώρα και εμείς, ως άνθρωποι της πράξης, καταλαβαίνουμε ότι όλοι θα κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι γεγονός ότι κερδίζουμε κάθε μέρα μικρές και μεγάλες μάχες. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για τα έργα και τις δράσεις που αξίζει και δικαιούται η χώρα, που αξίζει και δικαιούται η πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Ό,τι είπαμε, γίνεται.

Δικαιώνουμε το κεντρικό θέμα της σημερινής σας εκδήλωσης, για την Κεντρική Μακεδονία αλλά και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, το 2022 πρέπει και μπορεί να είναι Έτος Ανασυγκρότησης και Δημιουργίας.

Καλή χρονιά με υγεία, συλλογική πρόοδο και ατομική προκοπή για όλες και όλους.

 

Προηγούμενο άρθροΣημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο Metropolis 95,5 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μπούζο
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο