Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ειδική έκδοση του Ράδιο Θεσσαλονίκη και της «Thessnews.gr» για την 85η ΔΕΘ.

Stkalafatis-1

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ειδική έκδοση του Ράδιο Θεσσαλονίκη και της «Thessnews.gr» για την 85η ΔΕΘ.

Στ. Καλαφάτης: «Η οικονομία έβαλε μπρος και δεν θα ξανακλείσει»

 «Η οικονομία έβαλε μπρος και δεν θα ξανακλείσει. Οι  επενδυτικές πρωτοβουλίες από διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Cisco, η Pfizer, η Microsoft, η Amazon, δείχνουν ξεκάθαρα πως η  Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα, όχι μόνον διατηρούν αλλά και αποκτούν πρόσθετα ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην ειδική έκδοση του Ράδιο Θεσσαλονίκη και της Thessnews,gr για την 85η ΔΕΘ και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Διαμαντίδη.

Ο κ. Καλαφάτης αφού υπογραμμίζει ότι «η Θεσσαλονίκη προχωράει μπροστά!», αναφέρεται στην εξέλιξη μεγάλων έργων όπως είναι το Μετρό, η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, το Flyover, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, οι σιδηροδρομικές συνδέσεις του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου, η ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και η ανάπλαση των πλατειών Αριστοτέλους και Διοικητηρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ποιες αναπτυξιακές παρεμβάσεις έχει δρομολογήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΥΜΑΘ στον γεωγραφικό χώρο ευθύνης του; 

Συνεχίζουμε, μέσω της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων τις Προκηρύξεις Γενικής Επιχειρηματικότητας. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες έγκρισης και χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων, διπλασιάζοντας (έχει γίνει ήδη) τις Επιτροπές Αξιολόγησης για την ταχεία διεκπεραίωση των σχετικών προτάσεων. Επιταχύναμε και τη διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων τροποποίησης επενδυτικών σχεδίων με ενίσχυση του δυναμικού της υπηρεσίας, ώστε να ανταποκριθούμε στον επιχειρηματικό σχεδιασμό και τις διαφοροποιούμενες απαιτήσεις της αγοράς.  Παράλληλα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που στηρίζει τους Δήμους στην προώθηση έργων. Στην πρόσφατη περιοδεία μου στον Έβρο, τη Δυτική Μακεδονία, την Πιερία, τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, ζήτησα από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να επισημάνουν οι ίδιοι έργα που είναι ζωτικής σημασίας, για τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση. Πέρα από το ρόλο του επιταχυντή στην προώθηση των μεγάλων έργων είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, δίπλα στον πολίτη.

Εκτιμάτε ότι η Μακεδονία και η Θράκη διατηρούν ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά, παρόλο που έχει μεσολαβήσει εδώ και 1,5 χρόνο η συγκυρία της πανδημίας; 

Δυστυχώς, η πανδημία θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί και -μετά τη τελευταία μετάλλαξη- να γίνεται πιο επιθετική απέναντι στους ανεμβολίαστους. Τώρα, ωστόσο, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, έχουμε τη λύση. Και η λύση δίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα με υποδειγματικό τρόπο. Η οικονομία έβαλε μπρος και δεν θα ξανακλείσει. Η Μακεδονία και η Θράκη -όπως δείχνουν οι 17 επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν, στην 4η και 5η Προκήρυξη Γενικής Επιχειρηματικότητας της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης- διατηρούν την επενδυτική ελκυστικότητά τους. Και τολμώ να πω ότι βγαίνουν ήδη μπροστά. Οι  επενδυτικές πρωτοβουλίες από διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Cisco, η Pfizer, η Microsoft, η Amazon, δείχνουν ξεκάθαρα πως η  Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα, όχι μόνον διατηρούν αλλά και αποκτούν πρόσθετα ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά. Με τις μεταρρυθμίσεις και τις κατάλληλες κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη άνοιξαν για τα καλά. Τόσο ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας Νόρμπερτ Μπάρτλε, όσο και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, με τους οποίους συναντήθηκα πρόσφατα, με διαβεβαίωσαν ότι οι χώρες τους ενδιαφέρονται για σημαντικές επενδύσεις που αφορούν στην δημιουργία μονάδων παραγωγής υδρογόνου, την Πράσινη Οικονομία, την Ενέργεια,  τις νέες τεχνολογίες.

Εκτιμάτε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει ένα διαφορετικό “πρόσωπο”, πιο σύγχρονο, φιλικό και βιώσιμο, σε μία πενταετία από σήμερα;

Δεν είναι εκτίμηση, είναι βεβαιότητα. Η Θεσσαλονίκη προχωράει μπροστά! Οι εξελίξεις στο Μετρό είναι γνωστές σε όλους, το ίδιο και για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ. Το νερό μπήκε στο αυλάκι και δεν γυρίζει όσο κι αν κάποιοι, λίγοι, συνεχίζουν να το πετροβολούν. Στις αρχές του 2022 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για το Flyover στην πόλη μας, το οποίο έχει ενταχθεί εξ ολοκλήρου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, με την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή για το χωροταξικό του. Αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, καθώς η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής. Οι σιδηροδρομικές συνδέσεις του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης (Πύλη 11 και Πύλη 6) προχωρούν. Η πρώτη εντάχθηκε στο ΠΕΠ. Για τη δεύτερη δεσμεύτηκε το απαραίτητο κονδύλι των 4,58 εκ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Προχωρούν οι διαδικασίες για την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου, την ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου, την ανάπλαση των πλατειών Αριστοτέλους και Διοικητηρίου.

 

Προηγούμενο άρθροΣτ. Καλαφάτης στο Thessaloniki Helexpo Forum 2021: «Το Μετρό θα γίνει, θέλουν δε θέλουν κάποιοι»
Επόμενο άρθροΣτις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ΧΑΝΘ ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης)