Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση για την πιλοτική δράση της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. για την απομάκρυνση αποβλήτων από την περιοχή των Λαχανόκηπων.

kalafatis-1-500x225-1

kalafatis-1-500x225-1

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση για την πιλοτική δράση της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. για την απομάκρυνση αποβλήτων από την περιοχή των Λαχανόκηπων.

Στ. Καλαφάτης: «Προχωράμε στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, της προστασίας και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος»

«Η ελληνική φύση αποτελεί για τη χώρα μας συγκριτικό πλεονέκτημα που οφείλουμε όχι μόνο να προστατέψουμε, αλλά και να βελτιώσουμε. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ορίσαμε ως έναν από τους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και αναπτύσσουμε σειρά προγραμμάτων για το σκοπό αυτό. Αξιοποιούμε ταυτόχρονα πόρους του νέου ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με τους εθνικούς πόρους, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πράσινο Ταμείο και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την πιλοτική δράση απομάκρυνσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων από την περιοχή των Λαχανόκηπων, που οργάνωσε το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρίες και κύριοι,

Η πιο σοβαρή -πραγματικά εφιαλτική- απειλή για ολόκληρο τον κόσμο αφορά στην κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του Πλανήτη, την καταστροφή της φύσης από τις συνέπειες των έργων μας. Η πρόκληση αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Φιλοδοξούμε. λοιπόν, να κάνουμε την Πατρίδα μας πρωτοπόρο στο δρόμο του κοινού χρέους.

 

Πιστεύουμε ταυτόχρονα ότι η ελληνική φύση αποτελεί για τη χώρα μας συγκριτικό πλεονέκτημα που οφείλουμε όχι μόνο να προστατέψουμε, αλλά και να βελτιώσουμε. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ορίσαμε ως έναν από τους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και αναπτύσσουμε σειρά προγραμμάτων για το σκοπό αυτό. Αξιοποιούμε ταυτόχρονα πόρους του νέου ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με τους εθνικούς πόρους, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πράσινο Ταμείο και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη στη χώρα που έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο, μεγάλης έκτασης, επενδυτικό πρόγραμμα για την προστασία της φύσης. Βάλαμε στη φαρέτρα μας όπλα όπως τους δασικούς χάρτες και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Προχωρούμε σε σχέδια αναδασώσεων, σε προγράμματα όπως το «εξοικονομώ κατ΄οίκον», σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, στην απολιγνιτοποίηση.

 

Επενδύουμε σημαντικούς πόρους για την προστασία της ελληνικής φύσης και της βιοποικιλότητας. Συνεχίζουμε ταυτόχρονα πολιτικές για τις οποίες είχα την τιμή, να εργαστώ από τη θέση του υπουργού Αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με έργα όπως το θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας, η θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου Προστατευόμενων Περιοχών, η θεσμοθέτηση των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων.

 

Παράλληλα δίνουμε έμφαση στις τοπικές επενδύσεις με σαφές πράσινο χρώμα, στη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, στη σύμπραξη με τους πολίτες. Οι δράσεις, άλλωστε, αυτές για να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν, απαιτούν ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου. Απαιτούν πρωτοβουλίες όπως οι δικές σας. Απαιτούν να στηριχθούν εργασίες συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, επαναχρησιμοποίησης, επεξεργασίας και αξιοποίησης αυτών που όλοι έχουμε συνηθίσει να λέμε σκουπίδια. Όμως με τη δική σας προσπάθεια, την προσπάθεια ενός Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, τα ανακυκλωμένα ή ανακτημένα υλικά επιστρέφουν, τελικά, στην αγορά.

 

Η προσπάθειά σας είναι αξιοσημείωτη με ιδιαίτερα θετικό το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα καθώς, υπό την αιγίδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. λειτουργούν συνολικά 99 μονάδες ανακύκλωσης. Οι 14 από αυτές στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Άλλες 37 στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη.

 

Όπως βέβαια είναι ιδιαίτερα αξιόλογη η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κόσμου, που αναλάβατε με τον καθαρισμό των Λαχανόκηπων και της Λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου. Είναι περιοχές στις οποίες βλέπουμε τη δυνατότητα πράσινης ανάπτυξης. Με ορθή διαχείριση των αποβλήτων, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Με πράσινες πρακτικές τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει στην πρώτη γραμμή.

 

Προχωράμε λοιπόν, στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, της προστασίας και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της αντίστασης στην κλιματική αλλαγή. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετρά είναι τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Προηγούμενο άρθροΤην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου θα επισκεφθεί ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης
Επόμενο άρθροΣτον Έβρο ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης