Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη
Στ. Καλαφάτης: Μαζί με το τέλος της πανδημίας έρχεται και η αρχή μιας νέας εποχής ανάκαμψης, ανάτασης και δημιουργίας.
«Μετά από ένα δύσκολο χρόνο, είμαστε, ήδη λίγο πριν το χάραμα της επόμενης μέρας. Ξεκινά, όπου να ‘ναι η περίοδος της μετάβασης σε μια νέα κανονικότητα, μια νέα εποχή. Μια εποχή που προφανώς δεν θα είναι ίδια με εκείνη που αφήσαμε πίσω μας όταν μπαίναμε στον ακήρυκτο αυτό πόλεμο», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στην ομιλία του με θέμα «Η Ελλάδα στη μετά τον ιό εποχή», στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργάνωσε διαδικτυακά η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης). Και πρόσθεσε «Ο κόσμος μετά την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια, δεν θα γυρίσει στο χθες. Σταδιακά, αλλά απαρέγκλιτα θα αλλάξει ταχύτητα, θα αλλάξει ρυθμούς, θα αλλάξει προφανώς και προσανατολισμούς. Το ηλεκτρονικό εμπόριο η τηλεργασία και η τηλε- συνεργασία δεν θα παραμείνουν απλά και μόνο σαν διαδικασίες υποκατάστασης των δραστηριοτήτων που είχε απαγορεύσει ο ιός. Θα ανατρέψουν το επιχειρηματικό μοντέλο, θα ανατάξουν τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων -μικρών και μεγάλων- και θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο….
Ανεβαίνουμε τώρα την τελευταία ανηφόρα του κακοτράχαλου δρόμου της πανδημίας. Η επανεκκίνηση της οικονομίας -που τώρα μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο- είναι μόλις ένα βήμα μπροστά μας. Ακόμη λοιπόν κι αν απελευθερωθεί σταδιακά, η εκτίναξη δεν θα αργήσει. Η ανάπτυξη θα είναι δυναμική και θα επιταχύνεται προοδευτικά καθώς θα αίρονται οι υγειονομικοί περιορισμοί και θα έρχονται αυξημένοι κοινοτικοί πόροι. Στα επόμενα 6-7 χρόνια, η χώρα μας μπορεί να αντλήσει από τα κοινοτικά ταμεία περίπου 72 δις ευρώ (32 από το Ταμείο Ανάκαμψης και 40 από το ΕΣΠΑ). Πρόκειται για ιλιγγιώδη ποσά τα οποία άμεσα μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και μεσοπρόθεσμα να αναμορφώσουν τη χώρα. Και αυτό ακριβώς είναι το όραμα το πρόγραμμα, το σχέδιό μας».
Αναφερόμενος στο ρόλο των συλλογικών φορέων του Ελληνισμού ο κ. Καλαφάτης επισήμανε «Στη νέα εποχή, οι Έλληνες έχουμε -όσο ποτέ στο παρελθόν- τη δυνατότητα να μετουσιώσουμε σε απτή πραγματικότητα το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Μια δεύτερη Ελλάδα -ισχυρή και περήφανη- βρίσκεται πέρα από τα σύνορά μας. Οι παροικίες των Ελλήνων αποτελούν τους καλύτερους πρέσβεις της Πατρίδας μας παντού στον κόσμο. Οι Έλληνες στις πέντε Ηπείρους αποδεικνύουν απαράμιλλο πατριωτισμό. Μπορούμε λοιπόν και οφείλουμε -τώρα που η τεχνολογία μηδενίζει τις αποστάσεις- να έρθουμε ακόμα πιο κοντά».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Φίλες και φίλοι
Η χώρα μας -όπως και ολόκληρος ο κόσμος- δίνει τις μέρες αυτές την τελευταία δύσκολη μάχη σε ένα πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη. Υποστήκαμε στο χρόνο που πέρασε πολλά. Χάθηκαν δεκάδες συμπολίτες μας. Βυθίστηκε η οικονομία μας -όπως και οι οικονομίες όλου του κόσμου- σε βαθιά ύφεση. Πάγωσαν σημαντικές για τη χώρα μας οικονομικές δραστηριότητες: ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανεμπόριο. Έχασαν μεγάλο μέρος των εσόδων τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μπήκαν περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές, που μας κούρασαν όλους. Τα καταφέραμε, όμως καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στείλαμε έτσι στην Ευρώπη και σ΄ολόκληρο τον κόσμο μια εικόνα της Πατρίδας μας που εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Και την άυλη αυτή εθνική κατάκτηση, οφείλουμε τώρα να την αξιοποιήσουμε.
Μετά από ένα δύσκολο χρόνο, είμαστε, ήδη λίγο πριν το χάραμα της επόμενης μέρας. Ξεκινά, όπου να ‘ναι η περίοδος της μετάβασης σε μια νέα κανονικότητα, μια νέα εποχή. Εργαζόμαστε ήδη και προετοιμαζόμαστε για την Ελλάδα στην μετά τον cobid εποχή. Μια εποχή που προφανώς δεν θα είναι ίδια με εκείνη που αφήσαμε πίσω μας όταν μπαίναμε στον ακήρυκτο αυτό πόλεμο.
Ο κόσμος μετά την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια, δεν θα γυρίσει στο χθες. Σταδιακά, αλλά απαρέγκλιτα θα αλλάξει ταχύτητα, θα αλλάξει ρυθμούς, θα αλλάξει προφανώς και προσανατολισμούς. Το ηλεκτρονικό εμπόριο η τηλεργασία και η τηλε- συνεργασία δεν θα παραμείνουν απλά και μόνο σαν διαδικασίες υποκατάστασης των δραστηριοτήτων που είχε απαγορεύσει ο ιός. Θα ανατρέψουν το επιχειρηματικό μοντέλο, θα ανατάξουν τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων -μικρών και μεγάλων- και θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ο κόσμος που έρχεται -όπως ήδη φαινόταν πριν την πανδημία- θα είναι ψηφιακός. Και στον κόσμο αυτό θα κινηθεί, τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Οφείλουμε λοιπόν, να προσαρμοστούμε, να εκπαιδευτούμε και να επενδύσουμε σ΄αυτό που έρχεται. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, που ήδη -στην Πατρίδα μας- κάνει άλματα. Αφορά την εκπαίδευση, που μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι του μέλλοντος. Αφορά την εργασία, τη συνεργασία, τις επικοινωνίες. Αφορά τις επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις, την παραγωγή και την παραγωγικότητα, την έρευνα και την καινοτομία. Και σε όλα αυτά οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε ικανό ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε τώρα και τους πόρους που απαιτούνται. Η μερίδα του λέοντος από τα 32 δις ευρώ που θα πάρει η χώρα μας από του Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνεται στο ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη.
Και αυτή είναι δεύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας στη νέα εποχή. Μια πρόκληση που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας στη ζωή μας, τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης, την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τελικά τη διάσωση του Πλανήτη μας. Μια πρόκληση που επιβάλλει αναπροσαρμογές και ταυτόχρονα ανοίγει νέους δρόμους για επενδύσεις και οικονομικές δραστηριότητες. Επιβάλλει στροφή στην καθαρή ενέργεια, αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, βελτιωμένη προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών μας. Και όλα αυτά μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας να μειώσουν τις ανισότητες, να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Έχουμε ήδη το σχέδιο και βγαίνουμε μπροστά.
Φίλες και φίλοι
Ανεβαίνουμε τώρα την τελευταία ανηφόρα του κακοτράχαλου δρόμου της πανδημίας. Η επανεκκίνηση της οικονομίας -που τώρα μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο- είναι μόλις ένα βήμα μπροστά μας. Ακόμη λοιπόν κι αν απελευθερωθεί σταδιακά, η εκτίναξη δεν θα αργήσει. Η ανάπτυξη θα είναι δυναμική και θα επιταχύνεται προοδευτικά καθώς θα αίρονται οι υγειονομικοί περιορισμοί και θα έρχονται αυξημένοι κοινοτικοί πόροι. Στα επόμενα 6-7 χρόνια, η χώρα μας μπορεί να αντλήσει από τα κοινοτικά ταμεία περίπου 72 δις ευρώ (32 από το Ταμείο Ανάκαμψης και 40 από το ΕΣΠΑ). Πρόκειται για ιλιγγιώδη ποσά τα οποία άμεσα μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και μεσοπρόθεσμα να αναμορφώσουν τη χώρα. Και αυτό ακριβώς είναι το όραμα το πρόγραμμα, το σχέδιό μας.
Σύμμαχος μας στην πορεία αυτή…
–είναι η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο.
–Είναι η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που φτάνει ήδη τα 35,5 δις ευρώ, για να κρατηθεί όρθιος ο παραγωγικός ιστός, να συγκρατηθεί η ανεργία και να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.
–Είναι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κι αυτές που προωθούνται στρώνοντας το έδαφος για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς.
–Είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και οι διευκολύνσεις που παρέχονται στην αποπληρωμή οφειλών του παρελθόντος.
–Είναι οι δρόμοι που άνοιξε η Κυβέρνηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη οικονομία.
–Είναι το γεγονός ότι ξέρουμε που είμαστε, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, ξέρουμε και πως να πάμε.
Και το μήνυμα αυτό βγαίνει ξεκάθαρα από τις πολιτικές που ακολούθησε και τις δράσεις που αναπτύσσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας.
Φίλες και φίλοι
Στη νέα εποχή, οι Έλληνες έχουμε -όσο ποτέ στο παρελθόν- τη δυνατότητα να μετουσιώσουμε σε απτή πραγματικότητα το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Μια δεύτερη Ελλάδα -ισχυρή και περήφανη- βρίσκεται πέρα από τα σύνορά μας. Οι παροικίες των Ελλήνων αποτελούν τους καλύτερους πρέσβεις της Πατρίδας μας παντού στον κόσμο. Οι Έλληνες στις πέντε Ηπείρους αποδεικνύουν απαράμιλλο πατριωτισμό. Μπορούμε λοιπόν και οφείλουμε -τώρα που η τεχνολογία μηδενίζει τις αποστάσεις- να έρθουμε ακόμα πιο κοντά.
Κάναμε ένα βήμα δίνοντας στους εκτός της Επικράτειας εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο που μένουν. Θεσπίσαμε ταυτόχρονα κίνητρα για την επιστροφή των νέων μας που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης. Και δεν πρόκειται να μείνουμε σε αυτά. Το πρώτο ωστόσο που οφείλουμε για τους στόχους αυτούς είναι ένα: Να τους ακούσουμε. Και να επικοινωνήσουμε παντού τη νέα αναπτυξιακή διαδρομή την ασφάλεια και τη σιγουριά, που εκπέμπει –μαζί με τα θέλγητρά της- η σύγχρονη Ελλάδα.
Και κάτι ακόμη: Οι πολιτικές δυνάμεις να εκπέμπουμε μήνυμα ομοψυχίας και εθνικής ενότητας. Για όλα τα μείζονα που ορίζουν την πορεία μας στο μέλλον. Και πάνω από όλα για τα εθνικά μας ζητήματα. Ότι θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Δεν παζαρεύουμε, όμως, τα δίκια και τα δικαιώματά μας.
Φίλες και φίλοι,
Φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε για την Πατρίδα μας. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων και των δυνατοτήτων που βρίσκονται στα χέρια μας. Και είναι σημαντικό που στο δρόμο αυτό έχουν τη δική τους λωρίδα, η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Μια λωρίδα που μας πάει σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων, μια νέα ελκυστική εικόνα, μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή.
Καταλυτικό ρόλο στην πορεία αυτή ασκεί η δρομολόγηση σειράς έργων που δημιουργούν νέες δυνατότητες και νέες προσδοκίες. Στην περιφέρεια με την αναβάθμιση των σταθμών στις πύλες εισόδου των βορείων συνόρων μας τους σύγχρονους οδικούς άξονες και τα αναβαθμισμένα λιμάνια.
Και στη Θεσσαλονίκη με σειρά έργων που απλώνονται σε ολόκληρη την έκτασή της, δημιουργώντας νέες συνθήκες τόσο για την ισόρροπη ανάπτυξη όσο και για την εύρυθμη λειτουργία της. Είναι ανάμεσα στα άλλα, το Μετρό και ο εμπλουτισμός των αστικών συγκοινωνιών. Και η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, με σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου. Και η κατασκευή εναέριου αυτοκινητόδρομου. Και η επέκταση του Προαστιακού προς τα δυτικά. Είναι ακόμη η αναβάθμιση του λιμανιού και η σύνδεση του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ. Και η ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου. Και το Τεχνολογικό Πάρκο Thess Intec. Και η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Π. Μελά σε Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής. Και το νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ. Και η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος. Παρά τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία η αρχή έγινε. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το νερό μπήκε στ΄αυλάκι και δεν πρόκειται ούτε να σταματήσει ούτε προπάντων να γυρίσει πίσω.
Είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη η θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
-Για την υλοποίηση των έργων υποδομής που δίνουν νέες δυνατότητες.
-Για την προσέλκυση επενδύσεων που φέρνουν νέο πλούτο και νέες θέσεις δουλειάς.
-Για την ενίσχυση του τουρισμού, που λειτουργεί σαν ατμομηχανή της ανάπτυξης.
-Για την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που δυσκολεύουν τη καθημερινότητά μας.
Φίλες και φίλοι
Ένα είναι πλέον περισσότερο από βέβαιο πως μαζί με το τέλος της πανδημίας έρχεται και η αρχή μιας νέας εποχής ανάκαμψης, ανάτασης και δημιουργίας. Οι συλλογικοί και παραγωγικοί φορείς έχουν τώρα τη δυνατότητα να αδράξουν την ευκαιρία. Να μπολιάσουν το χώρο τους με νέες αντιλήψεις και νέες νοοτροπίες. Να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης και οδηγοί της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, ακούμε τη φωνή, τις ιδέες, τις γόνιμες προτάσεις τους. Επιδιώκουμε σταθερά τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών. Κινούμαστε με ρεαλισμό, αλλά και κοινωνική ευαισθησία. Έτσι ώστε όλοι μαζί να κάνουμε το άλμα που θέλουμε. Ας είναι λοιπόν τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία αφετηρία και έμπνευση για τη νέα εποχή. Για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε και αξίζουμε. Την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε.
Σας ευχαριστώ.