ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “DEAL” ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΗΣΤΟ ΔΡΟΓΚΑΡΗ
(01-10-2020)
ΒΑΛΚΑΝΙΑ “ΥΠΕΡΤΑΧΕΙΑ” ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
“Τα Βαλκάνια μπορούν να γίνουν η υπερταχεία της ανάπτυξης, διότι διαθέτουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας των κρατών τους”. Αυτή είναι η πεποίθηση του υφυπουργού Εσωτερικών για τα θέματα Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, που εκφράζει σήμερα στη “Deal”.
Αποτυπώνοντας τα συμπεράσματα του 2ου Balkan Forum που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών φορέων της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Καράογλου εκτιμά και ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως “οδηγός” για να φτάσουν και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής μας στην κοινή “Ιθάκη”.
Γιατί; Διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “η Ελλάδα διαθέτει το know how ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981. Είμαστε μια χώρα η οποία υπηρετεί με προσήλωση το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στη Βαλκανική. Επίσης, μπορούμε να εξάγουμε τεχνογνωσία και εμπειρία”.
Στο ερώτημα της “Deal” για τον απόηχο του 2ου Balkan Forum και για το αν υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για σύγκλιση των Βαλκάνιων σε μια κοινή αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και με το επίπεδο ανάπτυξης της Ε.Ε., ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι “το 2o Balkan Forum επιβεβαίωσε ότι τα Βαλκάνια μπορούν να αποτελέσουν υπόδειγμα αρμονικής συμβίωσης, ισότιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Με όχημα τον διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό θέσαμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας, της φιλίας και της ευημερίας”. Και συνεχίζοντας, υπογραμμίζει ότι “μέσα από τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων υπηρετούμε τον κοινό στόχο, δηλαδή την οικοδόμηση μιας “μικρής Ευρωπαϊκής Ένωσης” προς όφελος των λαών της χερσονήσου του Αίμου”.
Και πως θα επιτευχθεί τούτο; Ο υφυπουργός θεωρεί πως “φυσικά, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να επενδύσουμε σε ορισμένες σταθερές όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, η αλληλοκατανόηση και η εμπιστοσύνη. Διάλογος με πολιτικούς τραμπουκισμούς δεν μπορεί να γίνει. Όπως τόνισα και στην ομιλία μου, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του forum, δεν ζητώ να διαγράψουμε το παρελθόν, προτείνω να στρέψουμε το βλέμμα στο κοινό μέλλον συγκροτώντας ένα μέτωπο συνευθύνης και προόδου”.
– Ποιο «μήνυμα» αλλά και ποιες συγκεκριμένες προτάσεις στέλνει το Forum προς τις Βρυξέλλες; Και τι είδους στήριξη περιμένουν οι βαλκανικές χώρες από την Ευρώπη;
“Τα Βαλκάνια μπορούν να γίνουν η υπερταχεία της ανάπτυξης, διότι διαθέτουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας των κρατών τους. Στη νέα εποχή που ανατέλλει χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες καινοτόμες ιδέες. Ιδέες που κάνουν τη διαφορά, που δημιουργούν οράματα, που “γεννούν” πρωτοβουλίες, που παράγουν αποτελέσματα και εξασφαλίζουν την ευημερία των πολιτών. Καλούμαστε και πρέπει να βρεθούμε στο επίκεντρο της προσοχής για τους σωστούς λόγους, αποδεικνύοντας ότι στα Βαλκάνια έχουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητα να αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια μετρήσιμη οικονομική δύναμη.
Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία προκειμένου σε τούτη την προνομιούχα γωνιά του πλανήτη να βρουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, αποβάλλοντας στείρους εθνικισμούς που καθηλώνουν το σύνολο των Βαλκανίων σε ένα μίζερο χθες. Με φοβικότητα τα Βαλκάνια δεν μπορούν να πάνε μπροστά”.
– Γιατί και πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί της προσπάθειας οικονομικής ανάταξης των Βαλκανίων σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη/επιχειρηματικότητα και η καινοτομία;
“Καταρχάς η Ελλάδα διαθέτει το know how ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981. Είμαστε μια χώρα η οποία υπηρετεί με προσήλωση το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αποτελούμε πυλώνα σταθερότητα στη Βαλκανική.
Επίσης, μπορούμε να εξάγουμε τεχνογνωσία, εμπειρία και να λειτουργήσουμε ως οδηγός για να φτάσουν και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής μας στην κοινή “Ιθάκη”. Άλλωστε, η Ελλάδα πρωτοστατεί, υποστηρίζοντας μετ’ επιτάσεως τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των χωρών των Βαλκανίων, βάσει όρων και προϋποθέσεων που με σαφήνεια έχει θέσει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το Υπουργείο Εξωτερικών, δίνοντας έμφαση στην τήρηση της καλής γειτονίας και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ταραγμένη περιοχή μας μπορεί να μετεξελιχθεί σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας”.
Επιπλέον, για το “τρίπτυχο” της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας των δικτύων και σε ό,τι αφορά το επιδιωκόμενο όφελος και το αναπτυξιακό “αποτύπωμα” για την Ελλάδα και την Ε.Ε. από την ανάληψη κοινών βαλκανικών πρωτοβουλιών, ο κ. Καράογλου τονίζει ότι “η αξιοποίηση των προγραμμάτων “INTERREG” αποτελεί χρυσή ευκαιρία να αλλάξουμε το στάτους της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα η Ελλάδα έχει τη διαχειριστική ευθύνη για τα 6 από τα συνολικά 11 προγράμματα Διακρατικής Συνεργασίας στα οποία εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται περισσότερα από 200 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ και περισσότερους από 450 φορείς ως συμμετέχοντες.
Ειδικότερα μάλιστα, σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης προτάσσει ότι “η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και σε αυτό το ζήτημα μέσω της ενεργειακής μεταρρύθμισης”. Και καταλήγει: “Με την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας η πατρίδα μας καθίσταται “πράσινη χώρα” νωρίτερα από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό στηρίζουμε και επενδύουμε στις καθαρές πηγές ενέργειας όπως τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αξιοποιώντας τα εθνικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα”.
– Παρά την πανδημία, στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή υπάρχει έντονη επενδυτική δραστηριότητα και ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα στους κλάδους της τεχνολογίας και καινοτομίας. Μετά τις Pfizer, Cisco, Deloitte τί ακολουθεί; Πού βρίσκεται το Thess Intec;
“Το Thess Intec προχωρά με γοργούς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα έχουμε καλές ειδήσεις για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και το οποίο θα αλλάξει την οικονομική μοίρα της ευρύτερης περιοχής. Στις 13 Μαΐου του 2020 μεταβιβάστηκε από το ΤΑΪΠΕΔ στο ελληνικό δημόσιο το οικόπεδο των 760 στρεμμάτων όπου θα δημιουργηθεί το Τεχνολογικό Πάρκο. Στις 29 του περασμένου Μαΐου ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ελληνική Βουλή ο Νόμος 4690/2020 για τη μεταβίβαση του ακινήτου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Στις 6 Ιουνίου ο Δήμος Θερμαϊκού, ως οικοδεσπότης, ψήφισε ομόφωνα να συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στο εγχείρημα, στις 6 Αυγούστου υπογράφηκε το καταστατικό λειτουργίας της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) και στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 υπογράφηκε το δικαίωμα παραχώρησης επιφάνειας για 99 χρόνια από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στην ΕΑΝΕΠ.
Από εδώ και πέρα εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου έως την Άνοιξη του 2022 και το 2023 τελειώνουν τα θέματα υποδομών, με απώτερο σκοπό μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς να αρχίσει η εγκατάσταση επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων που συνολικά, σε πλήρη λειτουργία, θα απασχολούν περίπου 7.000 νέους επιστήμονες”.
– Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας πόσο θωρακισμένες είναι η οικονομία και η επιχειρηματικότητα της Βόρειας Ελλάδας; Υπάρχει ανάγκη και για επιπλέον μέτρα στήριξης; Τί μηνύματα εισπράττετε;
“Η οικονομία αντέχει! Πλην όμως, ως Κυβέρνηση, φροντίσαμε να κρατήσουμε εφεδρείες. Ο κορωνοϊός είναι αόρατος και απρόβλεπτος εχθρός. Θα τον χαρακτήριζα “ύπουλο”. Οι συνέπειές του είναι ορατές στην ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε και στην παγκόσμια. Σε ό,τι μας αφορά, φροντίσαμε με μια δέσμη δυναμικών και γενναίων μέτρων να στηρίξουμε το επιχειρείν στο μέτρο του δυνατού και εφόσον χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε ξανά προκειμένου να αμβλύνουμε τις συνέπειες για τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Εκείνο που αξίζει να σταθούμε είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει “αντισώματα” στον κορωνοϊό. Το αποδεικνύουν, άλλωστε, οι επενδύσεις της Pfizer και της Cisco. Προσωπικά πιστεύω στην ανάκαμψη, όπως πιστεύω και στις δυνατότητες των Ελλήνων”.
– Ποια εκτιμάτε είναι αυτή την περίοδο τα σοβαρότερα προβλήματα για την επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής;
“Ο κορωνοϊός δεν σταμάτησε το ρολόι που γυρνά και κατ’ επέκταση δεν ακύρωσε τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της Κυβέρνησης. Ακόμα και στις ημέρες της καραντίνας εγώ και οι συνεργάτες μου ήμασταν στην πρώτη γραμμή ώστε να προσελκύσουμε στη Βόρεια Ελλάδα σοβαρούς και αξιόπιστους επενδυτές. Μιλώ για εταιρείες κολοσσούς, όπως αυτές που ανέφερα προηγουμένως, οι οποίες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Για παράδειγμα η Pfizer δεν θα ερχόταν ποτέ στην πατρίδα μας εάν είχε αναξιόπιστους συνομιλητές και εταίρους.
Κρατήστε, ακόμη, την επίσκεψη για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μάικ Πομπέο και την παρουσία του στα γραφεία του ΣΒΕ, αποδεικνύοντας περίτρανα πως το έδαφος είναι πλέον γόνιμο για μεγάλες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη Μακεδονία και τη Θράκη”.
Για τον απολογισμό των 15 μηνών θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τα έργα στην περιοχή ο Θ. Καράογλου επισημαίνει πως όλα τα έργα υποδομών προχωρούν ομαλά και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις θα τηρηθούν.
Επίσης, αποτιμά ως “ψήφο εμπιστοσύνης” για την ελληνική οικονομία και τη Βόρεια Ελλάδα την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στη συμπρωτεύουσα.
– Ένα χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σε ποιο βαθμό υλοποιούνται οι εξαγγελίες του; Υπάρχουν κάπου υστερήσεις; Πολλοί διαμαρτύρονται π.χ. για το μετρό και καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του ΟΑΣΘ.
“Ως Κυβέρνηση ό,τι είπαμε το κάναμε πράξη! Η Μακεδονία και η Θράκη έπαψαν να είναι ο τόπος των μεγάλων υποσχέσεων και γίνονται ο τόπος των μεγάλων έργων. Για το Μετρό εξαγγείλαμε από την πρώτη στιγμή πως θα ολοκληρωθεί εντός του 2023 και είμαστε προσανατολισμένοι σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Το ίδιο ισχύει και όλα τα άλλα μεγάλα έργα υποδομών, δίχως να χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Όλα τα έργα υποδομών προχωρούν ομαλά και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Η ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO, το Fly over, η ανάπτυξη του ΟΛΘ, το Μητροπολιτικό Πάρκο “Παύλου Μελά”, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού, το γήπεδο του ΠΑΟΚ εξελίσσονται βάσει συγκεκριμένου πλάνου. Η περίοδος των… μουσαμάδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί για τη Θεσσαλονίκη”.
– Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη Πομπέο; Πέρα από τα πολιτικά/γεωπολιτικά «μηνύματα», ποια πρακτικά οφέλη φέρνει για την οικονομία και την ανάπτυξη στην περιοχή;
“Η παρουσία του κ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στη Βόρεια Ελλάδα. Επέλεξε να επισκεφθεί την πόλη μας διότι αναδεικνύεται σε Μητρόπολη των Βαλκανίων, σε σύγχρονο περιφερειακό κέντρο καινοτομίας, ανάπτυξης, εξωστρέφειας, προοπτικής και παιδείας. Επίσης μαρτυρά το αυξημένο ειλικρινές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Από επαφές υψηλού επιπέδου όπως αυτή, η Βόρεια Ελλάδα βγαίνει ενισχυμένη καθώς ανοίγονται διάπλατα επενδυτικές πόρτες, μιας και ο κ. Πομπέο δίνει το “ok” σε αμερικανικές επιχειρήσεις να στρέψουν το βλέμμα τους στον ελληνικό βορρά”.