Άρθρο Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα “VORIA.GR” (18-07-2020)

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ “VORIA.GR

(18-07-2020)

 

«ΤΑ ΔΥΟ MEGA PROJECTS ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

Υλοποιώντας δυο θεμελιώδεις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της 84ης ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) εποπτεύει και έχει υπό την ευθύνη του δυο mega projects που αλλάζουν τη μοίρα της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας.

 

Αναφέρομαι στην κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “Thess Intec”, σε έκταση 761 στρεμμάτων στο Δήμο Θερμαϊκού και στην ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έργα τα οποία έχουν περάσει από τη φάση του σχεδιασμού σε εκείνη της υλοποίησης, προχωρώντας σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός.

 

 

Το “Thess Intec” έχει οριοθετημένο στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τέλος του καλοκαιριού του 2023, με θεματοφύλακα την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Η υλοποίηση του εμβληματικού εγχειρήματος θα αλλάξει τόσο την οικονομική ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης όσο και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αφού η πατρίδα μας θα συμπεριληφθεί μεταξύ των κρατών που παράγουν προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας.

 

Σε πλήρη ανάπτυξη στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς θα απασχολούνται 7.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, ενώ εντός πενταετίας η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέρχεται σε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ. Ημερομηνίες σταθμοί στην εξέλιξη του έργου αποτέλεσαν η 13η Μαΐου του 2020, όταν το οικόπεδο των 761 στρεμμάτων μεταβιβάστηκε από το ΤΑΪΠΕΔ στο Υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση στο Ελληνικό Δημόσιο και η 29η Μαΐου 2020 όταν ψηφίστηκε ο Νόμος 4690/2020, με τον οποίο το οικόπεδο μεταβιβάστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Λίγες ημέρες μετά, στις 6 Ιουνίου, ο “οικοδεσπότης” Δήμος Θερμαϊκού αποφάσισε πρώτος -σχεδόν ομόφωνα- να συμμετέχει ως ιδρυτικός μέτοχος στο Τεχνολογικό Πάρκο.

 

Τα επόμενα βήματα είναι συγκεκριμένα. Μέχρι το τέλος Ιουλίου συστήνεται η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του project, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανατεθούν η πολεοδομική μελέτη και η μελέτη λειτουργίας του πάρκου. Μέχρι την Άνοιξη του 2022 θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, ώστε το 2023 να έχει τελειώσει η υποδομή, οι δρόμοι, τα πάρκινγκ, οι χώροι πρασίνου, να έχει χτιστεί το 10% των κτιριακών εγκαταστάσεων (20.000 τ.μ.) και να έχουν εγκατασταθεί περίπου 100 επιχειρήσεις και 20-30 ερευνητικά κέντρα.

 

Το δεύτερο mega project που υλοποιούμε αφορά στην ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Εντός Ιουλίου η ΔΕΘ-Helexpo θα προκηρύξει τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (Union Internationale des Architectes).

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για την ολοκλήρωσή του θα απαιτηθούν 7-8 μήνες, οπότε αποτελέσματα θα υπάρξουν στις αρχές του 2021. Οι συμμετέχοντες σε αυτόν θα απαρτίζουν διεπιστημονικές ομάδες, οι οποίες θα αποτελούνται από αρχιτέκτονες και ειδικούς στα έργα πρασίνου και αρχιτεκτονικής περιβάλλοντος, στατικούς, όπως και μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων.

 

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2021, θα ακολουθήσει η προκήρυξη των λοιπών μελετών με στόχο η ΔΕΘ-Helexpo να είναι έτοιμη μελετητικά για να προχωρήσει εντός του 2022 στην έναρξη των εργασιών ανάπλασης. Μετά την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης, θα ακολουθήσουν άλλες για ζητήματα κτιριακά, περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά, προκειμένου μετά από 1-1,5 χρόνο να προχωρήσει η έκδοση οικοδομικής άδειας ώστε οι εργασίες κατασκευής να αρχίσουν το 2022.

 

 

 

Στόχος μας είναι το 2026, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση της ΔΕΘ, οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί και η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα νέο τοπόσημο.

 

Και τα δυο κομβικά έργα που παρουσιάζω αναλυτικά, υπηρετούν την πάγια θέση της Κυβέρνησης ότι η άσκηση αληθινής πολιτικής συνεπάγεται προσφορά στην κοινωνία και στις γενιές που θα ακολουθήσουν.

 

Στον αξιακό μας κώδικα πολιτική σημαίνει παράγω, δημιουργώ. Να υλοποιείς με πράξεις το χρέος σου προς το κοινωνικό σύνολο, διότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά αποστολή. Είναι η κάθε σκέψη, πράξη και πρωτοβουλία που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών, υπηρετώντας το κοινό καλό.

 

Γιατί, σε τελική ανάλυση, το πρωτεύον στην πολιτική δεν είναι πόσες κορδέλες εγκαινίων κόβεις, αλλά τι έργο κληροδοτείς στον τόπο σου για το μέλλον. Πόσο χρήσιμος και ωφέλιμος είσαι, υλοποιώντας οραματικές πολιτικές οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών σου.

 

Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης ό,τι δεσμευτήκαμε γίνεται πράξη! Σύντομα θα είναι μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις. Αυτοδύναμη, γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον και προικισμένη με υποδομές οι οποίες έλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

 

Δεν εγκαινιάζουμε μουσαμάδες, αλλά παράγουμε μετρήσιμο έργο. Δεν υποσχόμαστε, αλλά εφαρμόζουμε τις κατάλληλες πολιτικές που βάζουν την πόλη σε τροχιά προόδου. Δεν μιλάμε γενικά και αόριστα αλλά θέτουμε αυστηρά χρονοδιαγράμματα, “χτίζοντας” δεσμούς αλήθειας με την κοινωνία που μας εμπιστεύεται και μας δίνει τη δύναμη να αγωνιστούμε για το καλύτερο.

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στην Καστοριά
Επόμενο άρθροΆρθρο Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα “VORIA.GR” (18-07-2020)