Το καλοκαίρι του 2023 οριοθετήθηκε η λειτουργία του “Thess Intec”

ypes press002
ypes press002

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2023 ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ “THESS INTEC

Στο τέλος του καλοκαιριού του 2023 προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “Thess Intec”, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Διοικητήριο ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ. Κυριάκος Λουφάκης και ο Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Ευθυμιάδης.

Βάσει του σχεδίου που έχει καταρτιστεί, μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουλίου θα συσταθεί η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.ΑΝ.Ε.Π.), η οποία θα αναλάβει τη υλοποίηση του πρωτοπόρου εγχειρήματος, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανατεθούν δυο βασικές μελέτες, η πολεοδομική και η μελέτη λειτουργίας του Πάρκου.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς μπορεί να αλλάξει την οικονομική ιστορία της Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Σε πλήρη ανάπτυξη το έργο θα απασχολεί 7.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, ενώ εντός πενταετίας η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέρχεται σε 432 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπρόσθετα, προκειμένου να προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στην τεχνολογία αιχμής, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικό πλάνο ύπαρξης αυξημένων και γενναίων φορολογικών κινήτρων.

“Για τη Βόρεια Ελλάδα, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς “Thess Intec” είναι εφάμιλλο με την επένδυση του “Ελληνικού” στην Αθήνα” τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης τέμνει τη νέα επιχειρηματικότητα και διασταυρώνεται με την έρευνα και την καινοτομία, τις οποίες υποστηρίζει το Τεχνολογικό Πάρκο.

“Η υλοποίηση του Thess Intec είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας. Θέλουμε μικρές, μεγάλες και νεοφυείς επιχειρήσεις να τολμήσουν να ενταχθούν στο εγχείρημα, δημιουργώντας συνέργειες και προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια. Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να αγκαλιάσει ένα αναπτυξιακό έργο εθνικής εμβέλειας, τα οφέλη του οποίου θα είναι πολλαπλάσια για την εθνική μας οικονομία” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης).

Και συνέχισε: “Η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός, ο οποίος χάρη στην ξεχωριστή γεωστρατηγική του θέση και στο σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, έχει όλα τα εφόδια να εξελιχθεί σε χώρο υποδοχής εμβληματικών επενδύσεων”.

Παρουσιάζοντας τον βασικό στόχο του “Thess Intec”, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, κ. Κυριάκος Λουφάκης εστίασε στην πολύτιμη βοήθεια που θα προσφέρει στον περιορισμό του φαινομένου του brain drain. Εξήγησε δε, πως η ΑΖΚ είναι ο θεματοφύλακας του εγχειρήματος και ο “ιδιοκτήτης” της έκτασης των 761 στρεμμάτων όπου θα κατασκευαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο, μετά τη μεταβίβαση από το Υπουργείο Οικονομικών.

“Εάν θέλουμε να αναστρέψουμε το brain drain, θα ήταν πολύ καλύτερο και ωφελιμότερο για την ελληνική οικονομία να φέρουμε στην Ελλάδα τις επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα παιδιά. Αυτή είναι η φύση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς, να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό ώστε να δημιουργήσουμε στη χώρα τεχνολογικά κέντρα και να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν το τεχνολογικό υπόβαθρο που υπάρχει, ώστε να φτιάξουν προϊόντα τα οποία να απευθύνονται στην οικονομία της γνώσης. Όραμά μας είναι το brain drain να αντιστραφεί σε brain gain”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Ευθυμιάδης, επισήμανε ότι το “Thess Intec” τοποθετεί τη χώρα μεταξύ εκείνων που παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ακόμη, έκανε ειδική αναφορά στην πλήρη ωριμότητα για την υλοποίηση του project, ενώ εξειδικεύοντας τον τρόπο λειτουργίας της Ε.ΑΝ.Ε.Π ανέφερε ότι θα πορεύεται σύμφωνα με συγκεκριμένο οργανόγραμμα, καταστατικό που βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης και αυστηρά κριτήρια εισόδου και εξόδου των επιχειρήσεων.

“Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, διότι ένα όραμα που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια εξελίχθηκε και βρίσκεται σε πλήρη ωριμότητα τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την υλοποίησή του, ευρισκόμενο σε ένα στάδιο που έχει την πλήρη στήριξη της Πολιτείας και της Κυβέρνησης” είπε.

Επίσης, χαρακτήρισε “πολύτιμη” τη συνεργασία με την ΑΖΚ, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε ιδιαίτερα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του έργου, όπως ότι είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το οποίο θα φέρει σε συνεργασία τους φορείς της Θεσσαλονίκης και δεύτερον ότι το project σχεδιάστηκε με τις καλύτερες πρακτικές παρόμοιων πάρκων που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Προηγούμενο άρθρο09-06-2020 Συνέντευξη του κ. Θεόδωρου Καράογλου, στον Focus Fm 103,6 και την εκπομπή “σχολιάζοντας την επικαιρότητα”
Επόμενο άρθροΘ. Καράογλου- Ν. Χαρδαλιάς: “Πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία”