Συγκροτήθηκε σε Σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο

ypes press002
ypes press002

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το ΔΣ του Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, μετά το πέρας της σημερινής πρώτης πανηγυρικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, παρουσία του Πρύτανη του Α.Π.Θ. κ. Νίκου Παπαϊωάννου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) ένωσε τις δυνάμεις του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προχωρώντας στη δημιουργία ενός πολύτιμου εργαλείου το οποίο θα προάγει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της πατρίδας μας με τις παραπάνω περιοχές σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η προβολή της ηγετικής και στρατηγικής θέσης που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη Βαλκανική.

Περιγράφοντας την αποστολή του παρατηρητηρίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, ανέφερε ότι ενισχύει τα χαρακτηριστικά επικοινωνίας και συνεργασίας των λαών μέσα από τη διερεύνηση και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της πολιτικής κουλτούρας των λαών.

“Η Ελλάδα του 2020 έπαψε να είναι η Ελλάδα των συμβιβασμών και των συνθηκολογήσεων. Επανέκτησε το κύρος της και έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας επανέρχεται δυναμικά αναβαθμίζοντας και ενδυναμώνοντας το ρόλο και την επιρροή της στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Πλέον η πατρίδα μας λειτουργεί ως δύναμη εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή που κατοικούμε. Παράλληλα, η εμβάθυνση και συστηματικοποίηση των σχέσεων συνεργασίας με τις χώρες των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου εμπεδώνουν την ειρήνη και τη σταθερότητα” τόνισε ο κ. Καράογλου στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Ο Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διακυβέρνηση-Περιφερειακή Ανάπτυξη” του ΑΠΘ, κ. Θεόδωρος Χατζηπαντελής, εξήγησε ότι το Παρατηρητήριο “θα αποτελέσει ένα εργαλείο με ορθολογικά στοιχεία και αποτελέσματα για τη συνεργασία της χώρας μας με τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την ανάπτυξη διμερών και πολυμερών σχέσεων που έχουμε με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής. Εμείς ως πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα η σχολή μας, είμαστε επικεφαλής ενός ακαδημαϊκού δικτύου σχεδόν 60 πανεπιστημίων και αναπτύσσουμε πολλαπλές πρωτοβουλίες”.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηπαντελής, μια από τις πρώτες δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου θα είναι η διερεύνηση και ανάλυση των πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης που ζούμε.

Το Παρατηρητήριο για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο θα στεγαστεί σε χώρο εντός του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης). Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίστηκε ο Διευθυντής του ΔΠΜΣ “Διακυβέρνηση-Περιφερειακή Ανάπτυξη” του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Αντιπρόεδρος ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. κ. Γρηγόριος Ζαρωτιάδης, Γραμματέας η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. κα. Ευτυχία Τεπέρογλου και Ταμίας ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Ανδρέου. Στο ΔΣ του παρατηρητηρίου συμμετέχουν επίσης ως τακτικά μέλη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μανούσος Μαραγκουδάκης, εκπρόσωπος του Υπουργείου, ενώ μέλος του ΔΣ είναι και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Προηγούμενο άρθρο25-05-2020 Συνέντευξη του κ. Θεόδωρου Καράογλου, στον 102 FM της ΕΡΤ3 και την εκπομπή “Μάθε τι παίζει”
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Θ. Καράογλου στην εφημερίδα “DELTA PRESS” και τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο (22-05-2020) “Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό”