ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 4ης ΓΕΝΙΑΣ “THESS INTEC”
Το πιο καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “Thess Intec” πραγματοποιείται απόψε, με την παραχώρηση του οικοπέδου των 760 στρεμμάτων που βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου “Μακεδονία”, από το Υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
Είχε προηγηθεί, στις 13 Μαΐου, η μεταβίβαση της έκτασης από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη η οποία καθιερώνει τη Θεσσαλονίκη ως “μήτρα” της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μερικά μόνο 24ωρα μετά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) με τους φορείς της πόλης.
Παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής πρόκλησης να μετεξελιχθεί σε διεθνή κόμβο έρευνας και τεχνολογίας.
“Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σκοπός του οποίου είναι η συγκέντρωση κρίσιμης μάζας εταιρειών που βασίζονται στην τεχνολογία αιχμής. Η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του είναι ένα συλλογικό στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδηθεί, διότι δεν αφορά μόνο τη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά το σύνολο της χώρας”.
Όπως εξήγησε: “Η άμεση προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων που θα βασίζονται στην υψηλή τεχνολογία μπορούν να δώσουν νέο προσανατολισμό στην εθνική οικονομία. Σε αυτήν την προσπάθεια η Θεσσαλονίκη δηλώνει παρούσα και δεσμεύεται ότι θα είναι πρωταγωνίστρια”.
Μετά τη μεταβίβαση του ακινήτου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η Διοίκηση της θα προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για τη σύσταση δικαιώματος επιφάνειας για 99 χρόνια υπέρ της εταιρείας που θα συσταθεί με την επωνυμία “Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου”.
Ακολούθως η Ε.ΑΝ.Ε.Π., αφού οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο και συνταχθεί το καταστατικό της, θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης, διοίκησης και διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου, όπως επίσης την ευθύνη υλοποίησης των έργων υποδομής και σύνταξης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου “το Τεχνολογικό Πάρκο είναι η απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη για ένα αποτελεσματικό και δυναμικό οργανισμό, ο οποίος θα προωθεί την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Από σήμερα, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα αναπτυξιακό έργο εθνικής εμβέλειας, τα οφέλη του οποίου θα είναι πολλαπλάσια για την εθνική μας οικονομία.
Η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός, ο οποίος χάρη στην ξεχωριστή γεωστρατηγική του θέση και το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, έχει όλα τα εφόδια να εξελιχθεί σε χώρο υποδοχής εμβληματικών επενδύσεων”.