Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ”
Έχοντας ως αρχή ότι το επίπεδο κυκλοφοριακής αγωγής κάθε κοινωνίας είναι δείκτης πολιτισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) συγκροτεί ομάδες εργασίας προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας γύρω από την ασφαλή κινητικότητα.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Σ.Ε.Ο.), με θέμα: “Ο δρόμος είναι δάσκαλος“, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας οι οποίες, υπό τον συντονισμό του Διοικητηρίου, θα διαμορφώσουν πλαίσιο δράσης που φιλοδοξούν να καταστήσουν τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης συνειδητοποιημένους πεζούς, οδηγούς και επιβάτες.
Ο πρώτος άξονας δράσης θα έχει τίτλο “ιστορίες που λέει ο δρόμος“. Ως σκοπό θα έχει την ενημέρωση για την ασφαλή χρησιμοποίηση των οδικών αξόνων. Ο δεύτερος θα έχει τίτλο: “Το παιδί ως υποκείμενο στην κοινωνία της κυκλοφορίας” και μέσω αυτού θα γίνουν ειδικά σεμινάρια στους μαθητές και τις μαθήτριες για το πως θα είναι ασφαλέστερες οι μετακινήσεις τους ως πεζοί, επιβάτες και ποδηλάτες. Ο τρίτος άξονας θα έχει αντικείμενο τη “βιώσιμη αστική κινητικότητα” και την προαγωγή προτύπων περιβαλλοντικού ήθους, δίνοντας προτεραιότητα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την επιλογή τους στις καθημερινές μετακινήσεις.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Θεόδωρος Καράογλου επισήμανε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) επενδύει στην πρόληψη για να σταματήσουμε ως χώρα να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο. “Η κυκλοφοριακή αγωγή σώζει ζωές” ανέφερε, προσθέτοντας ότι “το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους οδηγούς αλλά εξίσου τους πεζούς και τους δικυκλιστές. Ως εκ τούτου η ασφαλής κινητικότητα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας“.
Και συνέχισε: “Έχουμε ευθύνη ως γονείς και ενεργοί πολίτες να δώσουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα. Η βιώσιμη αστική κινητικότητα θα μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε κυκλοφοριακό ήθος. Το να μάθουμε να κυκλοφορούμε σωστά στο δρόμο δεν είναι κάποια υποχρέωση αλλά ευθύνη”.
“Ο δρόμος είναι ένα μεγάλο σχολείο, ένας δάσκαλος. Πρέπει να μάθουμε να τον αγαπάμε γιατί, εκτός των άλλων, καλλιεργεί συνειδήσεις, ευαισθησίες και συμπεριφορές“, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Π.Σ.Ε.Ο. κ. Άρης Ζωγράφος.