“Δεδομένη η απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησης στου Δημάρχους της Θεσσαλονίκης και όλης της Β. Ελλάδας’’

ypes press002
ypes press002

“ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ”

Σε κλίμα απόλυτης ταύτισης και σύμπνοιας για το μέλλον και τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ολοκληρώθηκε στο Διοικητήριο η τετράωρη σύσκεψη εργασίας του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου με τους 14 νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κυρία Μαρία Αντωνίου.

Η συνάντηση είχε χαρακτήρα γνωριμίας της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών με τους Δημάρχους, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους την 1η Σεπτεμβρίου. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Θεοδωρικάκος εστίασε στην ανάγκη να αναπτυχθεί μια “σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας” ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι παρέθεσαν τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τις περιοχές ευθύνης τους, ζητώντας την κυβερνητική συνδρομή στην επίλυση θεμάτων όπως είναι, για παράδειγμα, η σχολική στέγη και η ασφάλεια των πολιτών.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, επισήμανε πως: “Είναι δεδομένη η απόλυτη στήριξη των Δημάρχων της Θεσσαλονίκης, όπως και ολόκληρης της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Δεν εξετάζουμε και δεν μας ενδιαφέρει που ανήκουν πολιτικά. Τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώμα, δεν είναι ούτε μπλε, ούτε κόκκινα, ούτε πράσινα.

Στη συζήτηση που είχαμε τέθηκαν όλα τα ζητήματα, από τις μεγάλες αναπτυξιακές ανάγκες και προκλήσεις στο Νομό, τα άμεσα θέματα και προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομία αλλά και με την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως είναι το θέμα των απορριμμάτων και γενικότερα το θέμα της διαχείρισης του περιβάλλοντος, μέχρι τα προβλήματα της λειτουργίας των Δήμων και το πώς θα μπορούν να εξυπηρετούν  καλύτερα τους δημότες.

Θα μελετήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και θα έρθουμε ξανά πίσω στην πόλη με πάρα-πάρα πολύ συγκεκριμένες λύσεις. Το μόνο που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα που αφορούν τις ελλείψεις στη σχολική στέγη. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και της Κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στους Δήμους προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχετικά έργα γιατί υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Επίσης θα διευκολύνουμε τους Δήμους με συγκεκριμένες πράξεις στον τομέα της ασφάλειας και θα εξετάσουμε με θετικό τρόπο μια σειρά προτάσεις που διατυπώθηκαν σήμερα γύρω απ’ αυτόν τον τομέα και την αξιοποίηση συγκεκριμένων δημοτικών Υπηρεσιών”.

Ακολούθως ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε σε ερωτήσεις:

Ερώτηση: “Κύριε Υπουργέ είδαμε δημοσίευμα ότι αλλάζει ο εκλογικός νόμος,, ότι αλλάζει από το 3% στο 5% για τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. Όπως επίσης ότι αυξάνονται οι βουλευτές επικρατείας. Έχουμε ένα μέγεθος για το τι θα συμβεί;”

Απάντηση: “Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, αυτό που θα ήθελα σήμερα να σας πω είναι ότι η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι να φέρει μέσα στο 2019 τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διασφαλισθεί το δικαίωμα όλων των Ελλήνων που ζουν οπουδήποτε στη γη, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Και στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Για την ακρίβεια, αναζητούμε τη βέλτιστη λύση, παίρνουμε υπ’ όψιν μας τη διεθνή εμπειρία, γιατί σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου αυτό το θέμα έχει λυθεί και όπως το έχουν λύσει όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου, έτσι προτιθέμεθα να το λύσουμε κι εμείς. Πιστεύω δε ότι ειδικά αυτήν τη ρύθμιση θα την ψηφίσουν όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θα αρνηθεί στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τον εκλογικό νόμο υπάρχει προετοιμασία, υπάρχουν διάφορες σκέψεις, υπάρχουν και οι σκέψεις στις οποίες αναφερθήκατε και είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχουν καταληκτικές αποφάσεις, θα συζητήσουμε με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση  για τον νέο εκλογικό νόμο. Οι βασικές αρχές για εμάς είναι η αναλογικότητα στην εκπροσώπηση και ταυτόχρονα η διασφάλιση κυβερνησιμότητας της χώρας”.

 

Ερώτηση: “Μέσω του μπόνους στον πρώτο; Θα το αλλάξετε αυτό;”

Απάντηση: “Όπως είπα, οι αρχές πάνω στις οποίες θα κινηθούμε είναι η αναλογικότητα και η κυβερνησιμότητα. Το όσο μπορεί να είναι το μπόνους, εφόσον υπάρχει, θα πρέπει να είναι ένα αντικείμενο συζήτησης και αυτό. Όλα ανοιχτά στο τραπέζι”.

Ερώτηση: “Κύριε Υπουργέ, με τους δημάρχους συζητήσατε καθόλου για παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων και πιθανή κατάργηση του νόμου Καμμένου;”

Απάντηση: “Φυσικά και συζητήσαμε και φυσικά οι απόψεις της Κυβέρνησης είναι πολύ κοντά στις απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλω όμως να γίνω πολύ συγκεκριμένος αφού πρώτα συζητήσουμε αναλυτικά με τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος όπως ξέρετε θα είναι εδώ την ερχόμενη εβδομάδα, θα βρεθεί δίπλα σε όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και θα δώσει την καθιερωμένη πρώτη ομιλία πλέον ως Πρωθυπουργός το άλλο Σάββατο στα πλαίσια της ΔΕΘ”.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, ξεκαθάρισε ότι ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους όλης της Βόρειας Ελλάδας. “Σύντομα ο κ. Θεοδωρικάκος θα βρίσκεται πάλι εδώ για να υπάρξουν συναντήσεις κατά τόπους και ενδεχόμενα στις έδρες των άλλων Περιφερειών, στην Κοζάνη για τη Δυτική Μακεδονία και στην Κομοτηνή για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έτσι ώστε να ακούσει τα προβλήματα από όλους και να διαμορφώσει τη θέση του για αυτά. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται το άμεσο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα εκείνων των προβλημάτων που έχουν χρονίσει και στα οποία δεν δόθηκαν λύσεις τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια”.

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, σχολίασε πως: “Ξεκινάμε καλά. Ως Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και μιλώντας εκ μέρους των 14 συναδέλφων Δημάρχων του Νομού Θεσσαλονίκης, θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, συζήτησε διεξοδικά μαζί μας περίπου τέσσερις ώρες το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης γενικότερα, αλλά και ενός εκάστου Δήμου χωριστά. Αυτό θέλουμε, το διάλογο και τη συνεργασία με την κεντρική εξουσία. Κάτι που αποβαίνει υπέρ των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών και υπέρ της εκάστοτε Κυβέρνησης. Εμείς θα περιμένουμε τις απαντήσεις στα σχετικά αιτήματα τα οποία θέσαμε και στη συνέχεια θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία προκειμένου να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση και την επίλυσή τους”.

Τέλος, η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κυρία Μαρία Αντώνιου, δήλωσε τα εξής: “Αντιλαμβάνεστε ότι το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για την περιοχή μας γενικά εκφράζετε με τις συχνές επισκέψεις των Υπουργών, ώστε να έχουν άμεση επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Υφυπουργείο Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη και το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Όλοι μαζί, από κοινού, συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τη Μακεδονία μας”.

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη εργασίας Π. Θεοδωρικάκου και Θ. Καράογλου στο Διοικητήριο με εκλεγμένους Δημάρχους της Π. Ε. Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός Θ. Καράογλου στην έναρξη του 16ου συνεδρίου IFCS με θέμα “Ανάλυση δεδομένων και ορθολογισμός σε έναν περίπλοκο κόσμο” (28-08-2019)