Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα «MYPORTAL.GR» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα (22-07-2019) Θ. Καράογλου: “Θέλω να κάνω το ΥΜΑΘ ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης”

ypes press002
ypes press002

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα «MYPORTAL.GR»

και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα (22-07-2019)

 

Θ. Καράογλου: “Θέλω να κάνω το ΥΜΑΘ ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης”

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης ο Θόδωρος Καράογλου μιλάει στο Myportal.gr για τις προτεραιότητές του τόσο αναφορικά με το υπουργείο, όσο και εποπτευόμενους φορείς, όπως η ΕΥΑΘ, η Ζώνη Καινοτομίας, αλλά και άλλα θέματα που απασχολούν έντονα τη Θεσσαλονίκη όπως αυτό του ΟΑΣΘ και του ΑΠΘ. “Δική μου προτεραιότητα είναι να το καταστήσω ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης” αναφέρει ο ΥΜΑΘ.

  1. Πολλοί περίμεναν από τη ΝΔ, ειδικά μετά την αντίθεσή της στη «Συμφωνία των Πρεσπών», να επαναφέρει το ΥΜΑΘ σε επίπεδο Υπουργείου. Γιατί το διατήρησε ως υφυπουργείο;

«Αντιλαμβάνομαι το πνεύμα της ερώτησης, όμως θα ήθελα να σταθώ στην ουσία του ζητήματος. Εκείνο που προέχει είναι το Διοικητήριο, ως η μοναδική κυβερνητική δομή που λειτουργεί εκτός Αθήνας, να έχει αναπτυξιακές αρμοδιότητες. Να καταστεί πραγματικό “στρατηγείο” της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, στηρίζοντας μέσα από δυναμικές παρεμβάσεις την υγιή επιχειρηματικότητα της Μακεδονίας και της Θράκης. Όταν λέμε ότι θέλουμε να αναδείξουμε το brand name “Μακεδονία” δεν αρκούμαστε στο να προβάλλουμε την περιοχή ευθύνης μας ως έναν τόπο που διαθέτει μόνο ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, αλλά να τον αναδείξουμε διεθνώς ως ένα σημείο αναφοράς επίκεντρο παραγωγής και εξαγωγής σε όλον τον κόσμο υψηλής ποιότητας γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων. Κάνω τη συγκεκριμένη επισήμανση διότι λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου δεν δίνουν οι ταμπέλες, αλλά η εφαρμογή υπεύθυνων πολιτικών που δομήθηκαν βάσει σχεδίου, κυβερνητικού προγραμματισμού και ο οποίες κρίνονται-αξιολογούνται από την κοινωνία με αποκλειστικό γνώμονα  την αποτελεσματικότητά τους».

  1. Συζητήσατε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη αν διατηρήσει το πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης;

«Για να είμαι ειλικρινής, όχι! Δεν συζήτησα μαζί του για το αν θα διατηρήσει ή όχι το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Είναι προσωπική του απόφαση. Εάν ζητηθεί η άποψή μου, θα την καταθέσω. Η απόλυτη προσοχή μου είναι στραμμένη  στα ζητήματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιο που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός και αποτελεί τιμή και ευθύνη μου η πραγμάτωσή τους. Οφείλω να είμαι παραγωγικός και αποτελεσματικός στα καθήκοντά μου και ως εκ τούτου δεν θέλω να αποσπάται η προσοχή μου από άλλους είδους θέματα. Μέλημά μου, ως μέλος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη,  είναι να φανώ χρήσιμος στους Βορειοελλαδίτες ενισχύοντας με επιπλέον αρμοδιότητες τη δομή που υπηρετώ».

  1. Τί ήταν το πρώτο πράγμα που κάνατε με την επιστροφή σας στο ΥΜΑΘ; Βρήκατε το χαρτοφυλάκιο πιο ενισχυμένο από την περίοδο που το αφήσατε;

«Από τα ξημερώματα της ημέρας που ήταν προγραμματισμένη η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΜΑΘ βρισκόμουν στη Χαλκιδική, συμμετέχοντας από την πρώτη στιγμή στο συντονισμό των πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φονική κακοκαιρία. Οπότε μόλις επέστρεψα από εκεί και μπήκα στο γραφείο μου, συνοδευόμενος μάλιστα από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, με τον οποίο βρεθήκαμε μαζί στις πληγείσες περιοχές, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να τηλεφωνήσω στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθώ για την εξέλιξη της κατάστασης στη Χαλκιδική. Με λίγα λόγια μπήκα κατευθείαν στα… βαθιά! Όσον αφορά τώρα στο χαρτοφυλάκιο, προφανώς και δεν το βρήκα πιο ενισχυμένο από την περίοδο που αποχώρησα τον Ιούνιο του 2014. Δική μου προτεραιότητα είναι να το καταστήσω ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης. Να διορθώσω παραλείψεις, να ενώσω τις παραγωγικές δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας και να κερδίσω το μεγάλο στοίχημα της πραγματικής ανάπτυξης, δίνοντας στο Διοικητήριο την υπόσταση που του αρμόζει, υπηρετώντας απαρέγκλιτα τον στρατηγικό σχεδιασμό για λιγότερους φόρους, περισσότερες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς».

  1. Ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΟΑΣΘ και τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης; Πότε οι πολίτες θα δουν βελτίωση στις μετακινήσεις τους;

«Για το θέμα του ΟΑΣΘ δεν έχω να πω πολλά. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι ως κυβέρνηση δεν παριστάνουμε τους “πολιτικούς ταχυδακτυλουργούς”. Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας είναι ότι πορευόμαστε με περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια, όπως άλλωστε τόνισε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως, άλλωστε, έχετε διαπιστώσει, φροντίζουμε να λύνουμε τα θέματα άμεσα και δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Πάντως δεν είναι μακριά ο καιρός που οι Θεσσαλονικείς θα αντιληφθούν βελτίωση στις μετακινήσεις τους»

  1. Ο κ. Παππάς σας απέστειλε εξώδικο. Θα ανακαλέσετε τις δηλώσεις;

«Ούτε για το συγκεκριμένο ζήτημα έχω να πω πολλά. Όλα όσα ανέφερα αποτελούν καθημερινά βιώματα των συμπολιτών μας και διδάγματα κοινής πείρας σχετιζόμενα με την κατάσταση του Οργανισμού και όχι αναγκαία και αποκλειστικά με το πρόσωπο του κ. Παππά, αλλά με μια συνολική ιδεολογική και διαχειριστική προσέγγιση των τελευταίων ετών, που οδήγησαν δυστυχώς στην παρούσα κατάσταση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

  1. Εποπτεύετε Α.Ε. του Δημοσίου όπως η ΕΥΑΘ και η ΔΕΘ-Helexpo. Ποιες είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες σε αυτούς τους τομείς;

«Η εύρυθμη, αποτελεσματική και προς το συμφέρον της κοινωνίας, λειτουργία τους. Τόσο η ΕΥΑΘ όσο και η ΔΕΘ είναι φορείς πάνω στους οποίους επενδύουμε και ενδιαφερόμαστε για την εξέλιξή τους. Ιδιαίτερα ο εκθεσιακός μας φορέας, μην ξεχνάτε πως αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως επίσης και στην κοινώς επιδιωκόμενη τόνωση της αγοράς εργασίας».

  1. Η κυβέρνηση και ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ είναι υπέρ της κατάργησης του ασύλου. Δεν σας προβληματίζουν αντιδράσεις -που ήδη εκδηλώνονται- και μπορεί να αφορούν καταλήψεις σχολών κ.ά.;

«Είμαστε υπέρ της κατάργησης της ανομίας εντός των Πανεπιστημίων. Κανείς δεν πρόκειται να θίξει το άσυλο το οποίο αφορά την ακαδημαϊκή ελευθερία. Δυστυχώς, κάποιοι έκαναν κατάχρηση του ασύλου υποβαθμίζοντας τους πανεπιστημιακούς χώρους σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους φοιτητές, το επιστημονικό προσωπικό και τους διοικητικούς υπαλλήλους από τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιθέσεων εις βάρος τους, σε αγαστή φυσικά   συνεργασία με τους πρυτάνεις, ώστε να επιτρέψουμε την ανεμπόδιστη, ασφαλή και αναβαθμισμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση».

  1. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές υπήρξε η πολιτική απόφαση για την παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ έκτασης 760.807 τ.μ. στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία Διεθνούς Πάρκου Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Θα υλοποιήσετε αυτήν την απόφαση;

«Μια από τις πρώτες συναντήσεις που είχα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ήταν με τον πρόεδρο της ΑΖΚ, τον κ. Κυριάκο Λουφάκη. Εκτιμώ ότι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας πρέπει να υποστηριχθεί ουσιαστικά από την κυβέρνηση ώστε να υλοποιήσει τους στόχους που σωστά έχουν τεθεί για τη δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας εξωστρέφειας και καινοτομίας. Δεν μιλώ ούτε για Silicon Valley, ούτε για άλλα ανεδαφικά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Φρονώ, όμως, πως με σωστή δουλειά και καλή συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς μπορούμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και να φέρουμε τη Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο του τεχνολογικού ενδιαφέροντος».

  1. Έχετε αναφερθεί στην προσπάθεια να δοθούν ειδικά κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα και τη μεθόριο. Είναι βούληση της κυβέρνησης αυτή η πολιτική; Μπορεί να περάσει από την Ε.Ε.;

«Η στήριξη των παραμεθόριων περιοχών συνιστά προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας διότι πρέπει να σταματήσει η “αιμορραγία” επιχειρήσεων προς τις Βαλκανικές χώρες και να στηριχθούν στο μέτρο του δυνατού οι τοπικές αγορές και οι τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να ζωντανέψουμε κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας και οι νέοι μας να χτίζουν το σπιτικό τους στον τόπο που γεννήθηκαν.  Είμαι άνθρωπος που μετράω τα λόγια μου. Δεν πρόκειται να επιδοθώ σε μια ανούσια υποσχεσιολογία. Επί του παρόντος μπορώ μόνο να πω ότι σύντομα θα είμαι σε θέση, σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, να πω περισσότερα για την ατζέντα μας».

 

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Θ. Καράογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο (20/21-07-2019) Θ. Καράογλου: “Στόχος του υφ. Μακεδονίας-Θράκης είναι να αναδείξει το brand name Μακεδονία”
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θ. Καράογλου με τον Υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Philip Reeker 24-07-2019