Χαιρετισμός ΥΜΑΘ Εκδήλωση της ΓΓΙΦ

ypes press002
ypes press002

Να συγχαρώ τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φίλων για τη σημερινή εκδήλωση ….

Ο σεξισμός εξακολουθεί να αποτελεί σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο. Αφορά σε πεποιθήσεις που οδηγούν σε αυθαίρετες διακρίσεις κατά των γυναικών με βάση τα στερεότυπα του φύλου τους.

Σε συνδυασμό με τα fakenews στα social media, τη σύγχρονη κοινωνική μάστιγα της εποχής μας, ο ρόλος της ΓΓΙΦ καθίσταται σπουδαίος.

Το Cat Calling και η σεξουαλική παρενόχληση εν γένει, είναι φαινόμενα που λαμβάνουν κατ’ εξοχήν χώρα σε δημόσιο χώρο. Άρα οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε ως κοινωνικό πρόβλημα.

Σήμερα είμαστε εδώ, για να μιλήσουμε για αυτό το σοβαρό θέμα με αφορμή την μελέτη  της κας Παπαδημητρίου και της κας Σάσσαλου, σχετικά με το αίσθημα φόβου των γυναικών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Να τις συγχαρώ καθώς χρειαζόμαστε την καταγραφή, την τεκμηρίωση της τρέχουσας πραγματικότητας στη πόλη μας. Η στατιστική ακαδημαϊκή τεκμηρίωση θα μας επιτρέψει να έχουμε τη πλήρη εικόνα και με βάση αυτή να επανεξετάσουμε τις δράσεις δημοσιότητας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα πρέπει να λάβουμε όλοι οι φορείς της πόλης για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης.

Η νομική αναγνώριση της σεξουαλικής παρενόχλησης ως μορφή  βίας αποτέλεσε τομή για τη γυναικεία υπόθεση. Πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο όλα τα κανάλια στήριξης κι ενδυνάμωσης των γυναικών ώστε να καταγγέλλουν όλα τα αντίστοιχα περιστατικά. Η κουλτούρα της σιωπής και της ενοχής πρέπει να σπάσει.

Σίγουρα, το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με συγκεκριμένα μέτρα αστικού ή δικαστικού χαρακτήρα. Το θέμα δεν θα τελειώσει με έναν ή περισσότερους νόμους. Χρειάζεται μια βαθιά πολιτισμική αλλαγή που  περνά κυρίως μέσα από την εκπαίδευση.

Προέχει, λοιπόν, η εμπέδωση των ηθικών και δημοκρατικών αξιών. Η συνεχής δημοκρατική διαπαιδαγώγηση. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης απαιτεί το γνήσιο και ειλικρινές ενδιαφέρον της Πολιτείας. Ενδιαφέρον που πρέπει να μετουσιωθεί σε πολιτικές πρόληψης μέσω της ενημέρωσης, της δημοσιότητας και της αύξησης της ευαισθητοποίησης του συνόλου της κοινωνίας. Με παρεμβάσεις στην εκπαίδευση. Με έλεγχο του σεξιστικού λόγου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και ενίσχυση των αντίστοιχων μηχανισμών ελέγχου και των δομών υποστήριξης. Αυτό όμως που απαιτείται πάνω από όλα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες που ζούμε, η αποδοχή της ισότητας των φύλων δεν αποτελεί πραγματικότητα, παρά τους αγώνες δεκαετιών του φεμινιστικού κινήματος και την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στόχος μας σήμερα παραμένει να μπορούμε γυναίκες κι άνδρες να απολαμβάνουμε πλήρως τις ατομικές μας ελευθερίες και τα δικαιώματά μας.  Να μην μένει η ισότητα των φύλων μόνο στα λόγια. Χρειάζεται η αυξημένη δραστηριοποίηση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των γυναικείων οργανώσεων, των φορέων της Πολιτείας αλλά και η κινητοποίηση γυναικών και ανδρών στην καθημερινή ζωή, στους δρόμους των πόλεων. Χρειάζεται γυναικεία αλληλεγγύη. Χρειάζεται εμβάθυνση της δημοκρατίας. Για να νιώθουμε όλες και όλοι ασφαλείς και ελεύθερες- οι, στην πόλη μας, στο σπίτι μας. Σε ό, τι μας αφορά, είμαστε μπροστά στον αγώνα για την διεύρυνση των ατομικών κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΟΜΙΛΙΑ ΥΜΑΘ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
Επόμενο άρθροΑΓΙΑΣΜΟΣ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018