ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Κ.ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ypes press002
ypes press002

Στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του μπλόκου της Καλαμαριάς –που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς- παραβρέθηκε σήμερα Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η Υφυπουργός έστειλε το δικό της μήνυμα για τα θύματα της 13ης Αυγούστου του 1944 και κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες, να δώσουν το δικό τους αγώνα κατά των σημερινών εκφράσεων του φασισμού και του νεοναζισμού.

Επισυνάπτεται ο χαιρετισμός της:

«Η Καλαμαριά πλήρωσε στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το δικό της φόρο αίματος. Η προσφορά της Καλαμαριάς στον αγώνα για την απελευθέρωση είναι αξιομνημόνευτη. Είναι γνωστό πως ο λαός της πόλης είχε σπουδαίο ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Φέτος συμπληρώνονται 74 χρόνια από το «Μπλόκο της Καλαμαριάς», όπως έμεινε γνωστή η εκτέλεση των αθώων κατοίκων της πόλης. Η 13η Αυγούστου του 1944 είναι μια μέρα που μαύρισε την νεότερη ιστορία της χώρας. Τα ξημερώματα περικυκλώθηκαν οι συνοικίες Κουρί, Κατιρλί, Αρετσού και Δέρκων της Καλαμαριάς, και ξεκίνησαν οι κατ’ οίκον έρευνες και οι εκτελέσεις.

Στην αποτρόπαια αυτή πράξη σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισε το τάγμα του Δάγκουλα, μια από τις πιο γνωστές ομάδες δοσίλογων της εποχής. Ο ίδιος ο  Δάγκουλας είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «Δράκος της Θεσσαλονίκης» κι εκτός από το Μπλόκο της Καλαμαριάς ήταν υπεύθυνος για δεκάδες εκτελέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο Ασβεστοχώρι, στη Νέα Ευκαρπία, στην Κάτω Τούμπα κι αλλού.  Στην σκοτεινή ιστορία λοιπόν, δεν έμεινε μόνο η απώλεια των συμπολιτών μας αλλά και η απεχθής δράση των δοσίλογων που συχνά αποσιωπάται στον κυρίαρχο δημόσιο λόγο.

Η Καλαμαριά τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη των πεσόντων με τη διοργάνωση αυτής της τελετής. Αποτελεί δέσμευσή μας ότι θα δίνουμε πάντα το παρών σε αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης.  Τέτοιες εκδηλώσεις  δεν ικανοποιούν απλώς το χρέος της Πολιτείας απέναντι στην Ιστορία. Συνιστούν,  επιπλέον, μέσω της ζώσας μνήμης, την σημαντικότερη υπενθύμιση για τον κίνδυνο του φασισμού και του  νεοναζισμού που ξανασηκώνει κεφάλι σε διάφορες γωνιές της Ευρώπης. Στην πατρίδα μας, ένα νεοναζιστικό κόμμα βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όσο εμπεδωμένη λοιπόν κι αν είναι η Δημοκρατία, σε μια χώρα, όπως η γενέτειρά μας, ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι συνεχής. Στις μέρες μας περνά μέσα από την αντίσταση στην ανάδυση μιας κανονικοποιημένης ακροδεξιάς και ακραίων νεοναζιστικών κινημάτων. Μόλις χθες, άλλωστε, συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής. Του Παύλου που έγινε εικόνα στο εικονοστάσι μας. Αυτό που συνδέει τα θύματα του φασισμού, δεν είναι άλλο από την αντίσταση και την αυταπάρνηση. Και καμία θυσία του λαού μας δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Με ιδιαίτερο σεβασμό  λοιπόν, τιμούμε τη μνήμη όσων χάθηκαν εδώ, στο Μπλόκο της Καλαμαριάς. Πρέπει να κρατηθεί ζωντανή στην ιστορική συνείδηση της πόλης η αντίσταση και η θυσία τους.

Σας καλώ να δώσουμε και τώρα, όλοι οι προοδευτικοί πολίτες, τον αγώνα ενάντια στις σημερινές εκφράσεις του φασισμού και του νεοναζισμού, με πυξίδα την μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Τα οράματα όλων των γενεών αντίστασης του Ελληνικού λαού θα δικαιωθούν μέσα από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την συνέχιση του αγώνα για Δημοκρατία, Ισότητα και Ελευθερία.

Η μνήμη τους αθάνατη – Η τιμή παντοτινή»

 

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη εργασίας της Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ
Επόμενο άρθροΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ