Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά στην Ειδική Έκδοση της εφημερίδας THESSNEWS για την 82η ΔΕΘ 2017
Ποια είναι η εκτίμηση σας για την προσπάθεια επαναφοράς της Θεσσαλονίκης προς έναν αναπτυξιακό «δρόμο» με δεδομένη την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, του αεροδρομίου και τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση του έργου του Μετρό (βασική γραμμή και Καλαμαριά); Βλέπετε να βελτιώνονται οι συνθήκες, προκειμένου η πόλη να αφήσει πίσω της το δύσκολο παρελθόν των τελευταίων ετών της κρίσης;
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τη διατύπωση του ερωτήματός σας, ότι μετά από πολλά χρόνια, μιλούμε ξανά για ανάπτυξη, για καλύτερες προοπτικές, για έναν δρόμο που οδηγεί στην ευημερία των Ελλήνων.
Είναι εξαιρετικά ευχάριστο και αισιόδοξο το ότι σήμερα, όχι μόνο ολοκληρώνονται οι πολύχρονες εκκρεμότητες του παρελθόντος, αλλά και προγραμματίζονται δράσεις που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στην προσπάθεια και της κυβέρνησης και ασφαλώς και των Θεσσαλονικέων, για την «αλλαγή σελίδας» και το οριστικό πέρασμα σε μια εποχή δημιουργίας.
Είναι σαφές ότι πέραν του γενικού οικονομικού περιβάλλοντος, χρειάζεται πάντα να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Τα οδικά δίκτυα ολοκληρώθηκαν, ο εμπλουτισμός των συγκοινωνιακών μέσων και ο εκσυγχρονισμός αεροδρομίων και λιμανιών εξελίσσονται, και όλα αυτά αποτελούν απόδειξη υλοποίησης του αναπτυξιακού προγραμματισμού της κυβέρνησης.
Αναφέρεστε στο ερώτημά σας στο δύσκολο παρελθόν της πόλης, και έχετε δίκιο. Είναι αλήθεια ότι για πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη στερήθηκε αντίστοιχων έργων, αλλά και σε επίπεδο αναπτυξιακού σχεδιασμού, το γνωρίζουμε όλοι μας, αφέθηκε στην τύχη της. Παρόλο που στις προηγούμενες κυβερνήσεις εκπροσωπήθηκε με μεγάλο αριθμό υπουργών, τα αποτελέσματα ήταν αντιστρόφως ανάλογα.
Το επισημαίνω αυτό γιατί πέραν όλων των άλλων θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι ο πιο αποφασιστικός παράγοντας είναι η ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμικών εκπροσώπων της πόλης. Τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε αν εμείς οι ίδιοι δεν σχεδιάσουμε, δεν αναλάβουμε πρωτοβουλίες, και δεν επιδιώξουμε να υλοποιήσουμε το όνειρό μας.
Η εποχή της αδράνειας, της αναμονής, της γκρίνιας, της στασιμότητας, θεωρώ ότι έχει τελειώσει και αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο.
Πιστεύετε ότι ανάλογες συνθήκες εξόδου από την κρίση δημιουργούνται και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα;
Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι στηριγμένος στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης. Παραμερίσαμε τα συγκεντρωτικά μοντέλα που ίσχυσαν μέχρι σήμερα. Επιλογή μας είναι καμιά περιοχή της Ελλάδας να μην αισθάνεται ως «ο φτωχός συγγενής». Η Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστεί εξαιτίας των συνδυασμένων πλεονεκτημάτων που διαθέτει.
Δεν είναι τυχαίο ότι και η έναρξη λειτουργίας των ειδικών περιφερειακών ταμείων, ξεκίνησε από την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και θα εξελιχθεί μέσα στους επόμενους μήνες και σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αυτά θα στηρίξουν τις πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, θα εντάξουν στο σχεδιασμό τους έργα μεγάλου τοπικού ενδιαφέροντος, που μέχρι σήμερα δεν προχωρούσαν εξαιτίας του υπερσυγκεντρωτικού τρόπου λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας. Θα επιτρέψουν στις τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν πιο ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα του τόπου τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Θα δημιουργήσουν μια επιπλέον ροή ανάπτυξης και μια βάση πάνω στην οποία θα μπορέσει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα.
Είναι κεντρική επιλογή του Πρωθυπουργού και του Μακεδονίας-Θράκης, του οποίου προΐσταμαι, να αξιοποιήσουμε την πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Βόρειας Ελλάδας, τις σημαντικές υποδομές της, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό.Ως παράδειγμα σας αναφέρω, ότι μόνο από το Υ.ΜΑ.Θ., κατορθώσαμε μέσα σε δύο χρόνια να ξεμπλοκάρουμε οικονομικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον, και στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου έχουμε ήδη υποδεχτεί 57 επενδυτικά σχέδια ύψους μεγαλύτερου του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (€ 512.791.349,00).
Θα πρέπει σ’ αυτά να αθροίσουμε και τις εξαιρετικές προοπτικές που δημιουργούνται από το ενδιαφέρον επενδύσεων στο βορειοελλαδικό χώρο από τις οικονομικές υπερδυνάμεις παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κίνα, η οποία είναι και η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα, ξεπερνώντας τα αδιέξοδα μιας πολύχρονης οικονομικής κρίσης.
Τι αναμένετε σε πολιτικό επίπεδο από την πολυήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία των εγκαινίων της ΔΕΘ;
Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Θεσσαλονίκη δεν περιμένει να την επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός μόνο κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας υλοποίησε τη δέσμευσή του ότι θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη πόλο εξελίξεων και κομβικό σημείο στη συνολική προσπάθεια της χώρας μας. Η δημιουργία του Γραφείου του Πρωθυπουργού, η τακτική του παρουσία και η άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που οι φορείς της Βόρειας Ελλάδας μπορούν και του θέτουν άμεσα υπόψη του, είναι μια πραγματικότητα που ποτέ νωρίτερα δεν έζησε η Θεσσαλονίκη. Άρα η πολυήμερη παρουσία του στη φετινή Δ.Ε.Θ. δεν είναι μια αποσπασματική κίνηση, αλλά μια συνεπής συνέχεια και ενίσχυση της υψηλής προτεραιότητας που δίνει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.