Συμμετοχή της ΥΜΑΘ στην παρουσίαση του βιβλίου «Το εθνικό χρέος για τους άταφους ήρωες του 1940» του Γ. Σούρλα

13 3 2017a 036
13 3 2017a 036

H Yφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2017, χαιρέτισε και συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Το εθνικό χρέος για τους άταφους ήρωες του 1940» του πρώην Υπουργού και πρώην Αντιπρόεδρου της Βουλή κ. Γιώργου Σούρλα, που έγινε στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Η Υφυπουργός και εξήρε την προσπάθεια του συγγραφέα για τη δικαίωση της μνήμης των πεσόντων και δήλωσε την αμέριστη στήριξή της. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της είναι το παρακάτω:

Το βιβλίο του κ. Σούρλα φέρνει στο φως ένα χρέος μας, μια ευθύνη που οφείλουμε να εκπληρώσουμε, η οποία  μένει ανοιχτή από την ολοκλήρωση του Έπους του 1940. Τότε ο τόπος μας έγινε, για ακόμη μια φορά, το επίκεντρο γεγονότων που συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση του σημερινού κόσμου. Γιατί η Ελλάδα με τη θυσία της, και με τον αγώνα της για την Ελευθερία, άλλαξε τη ροή του πολέμου αναγκάζοντας τα στρατεύματα του Άξονα στην πρώτη τους ήττα.

Αυτή η  «τιμή», που έκανε για ακόμη μια φορά η Ιστορία,  πληρώθηκε και τότε με το αίμα Ελλήνων Ηρώων. Στα περισσότερα σημεία της χώρας μας  οι Ήρωες δικαιώθηκαν με κάποιο ελάχιστο φόρο τιμής, με την ιστορική και μνημειακή αναγνώριση της προσφοράς και της θυσίας τους. Όμως υπάρχουν Ήρωες που δεν έχουν λάβει ακόμη αυτή την ελάχιστη, απαραίτητη όμως τιμή. 8000 περίπου πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, αν βρίσκονται σε ξένα χώματα ή όχι. Το χρέος μας παραμένει, όπως και η ανάγκη να ασκήσουμε όλες τις διπλωματικές πιέσεις ώστε να δικαιωθούν οι νεκροί και να προστατευθεί η μνήμη τους.

Θα μου επιτρέψετε να παραθέσω μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Σούρλα, που δείχνουν το υπεράνθρωπο φρόνημα των Ηρώων, το οποίο καθορίζει και την έκταση του χρέους μας προς αυτούς.

Παραθέτω το γράμμα του Στρατιώτη Κλεάνθη Καμαλίδη, προς τη μητέρα του, τη Δέσποινα: «Σεβαστή μου Μανούλα. Νομίζεις πως ο νους μου είναι στα καλαμπόκια ή στο σπίτι; Όχι μανούλα μου γλυκειά. Όλο μου το Είναι είναι αφοσιωμένο στον αγώνα που διεξάγει η αγαπητή Πατρίδα μας, η ένδοξη Ελλάδα μας… Είμαι μακριά από το σπίτι και από σένα, βρίσκομαι στην αγκαλιά της Μεγάλης μας Μανούλας, της γλυκειάς μας Πατρίδας, που έχει τώρα πιο πολύ από σένα ανάγκη να με έχει στην αγκαλιά της, στα βάθη της καρδιάς της. Ένα πράγμα σκέπτομαι τώρα και αυτό με απασχολεί διαρκώς, η Νίκη και μόνο αυτό. Ούτε καλαμπόκια, ούτε Μάνα, ούτε σπίτι, τίποτε άλλο».

Σε άλλο σημείο διαβάζουμε ένα εξίσου συγκλονιστικό απόσπασμα: “Στο αυλάκωμα του χωραφιού, με την παραχώρηση της ιδιοκτησίας, που είχε αφαιρεθεί από το καθεστώς του Χότζα, είδα το αλέτρι να φέρνει στην επιφάνεια οστά και κρανία θρυμματισμένα. Τότε κατάλαβα ότι ήταν των παιδιών που έπεσαν για την πατρίδα. Και αναρωτήθηκα. Γιατί τους εγκαταλείψατε, γιατί  δεν τους αναζήτησε κανείς, δεν φρόντισε για την ταφή τους;”

Ένα γιατί που ήταν δύσκολο να απαντηθεί. Τότε έρχεται στο νου ένα απόσπασμα από το πολεμικό ημερολόγιο “Υπέρ βωμών και Εστιών” του Νίκου Παπαβασιλείου, δασκάλου και έφεδρου ανθυπολοχαγού στον πόλεμο του 1940-41: «Τον αιώνιο ύπνο σας θα έρθει μια μέρα να ταράξει η σκαπάνη ή το αλέτρι του γεωργού, και θα σκορπίσουν τα κόκκαλά σας έξω από τον τάφο σας. Και τότε θα υποφέρετε, άστεγοι, κυνηγημένοι, περιπλανώμενοι, περιφρονεμένοι, χωρίς τάφο και χωρίς σταυρό για προστάτη”. Και προσθέτει (ο δάσκαλος) σε άλλο σημείο του ημερολογίου: “Ανώνυμοι, που σας τιμούμε μόνο στις εθνικές μας γιορτές, για να ικανοποιούμε την εθνική μας με τους δικούς σας βέβαια ηρωισμούς, τις δικές σας θυσίες. Ο αιώνιος νόμος της λήθης θα σβήσει τη μορφή σας από τη μνήμη μας και θα πεθάνετε για πάντα.”

Τότε αναλογίζεται κανείς όχι μόνο πόσο προφητικός ήταν ο δάσκαλος, αλλά και πόσο επιτακτική η ανάγκη, το χρέος, να μην περάσουν οι πεσόντες στη λήθη, να μη πεθάνουν για πάντα, να κρατηθεί ολοζώντανη η μνήμη τους σαν φωτεινά παραδείγματα το καθήκοντος για την πατρίδα και τα ιδανικά της φυλής μας.“Αλλά εσείς που είστε;” αναρωτιέται δυνατά ο συγγραφέας, ο κ. Σούρλας, σε άλλο σημείο του βιβλίου.

Κυρίες και κύριοι, το βιβλίο του κ. Σούρλα μας υπενθυμίζει το αυτονόητο: Ότι η Ιστορία και ο αγώνας της Ελλάδας για την Ελευθερία και  τον Άνθρωπο, δεν έχει τελειώσει, ούτε θα τελειώσει ποτέ. Η  προστασία της εθνικής ταυτότητας, της ιστορικής μνήμης, της παρακαταθήκης της Μακεδονίας και της Θράκης, αποτελεί κομμάτι της κληρονομιάς  μας.«Η πατρίδα είναι η κυρίαρχη ιδέα, πάνω στην οποία οικοδομείται ο πολιτισμός και στηρίζεται η ζωή», όπως αναφέρει και ο κ. Σούρλας. Το ΥΜΑΘ συντάσσεται με αυτή την άποψη και την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές και εθνικές μας υποχρεώσεις.

Ευχαριστούμε λοιπόν βαθύτατα τον συγγραφέα για το βιβλίο του, όπως και για το συνολικό έργο που έχει προσφέρει στην πατρίδα μας με την κοινοβουλευτική και πολιτική του δράση. Το ίδιο ευχαριστούμε και τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης. Η στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) προς τη σημερινή εκδήλωση αλλά και προς το σκοπό της, είναι αυτονόητη.

Προηγούμενο άρθροΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ
Επόμενο άρθροΔΤ – Συνάντηση της Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά με τον Γενικό Πρόξενο της Ρουμανίας