Η ομιλία της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, στην τελετή εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ

1484393253 1
1484393253 1

Σας αποστέλλουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, που έγινε κατά την τελετή εγκαινίων της Δ.Ε.Θ., το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

* Tο πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού

Εισήγηση της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, κατά τα εγκαίνια της 81ης Δ.Ε.Θ.

Σας καλωσορίζω στη Μακεδονία μας, σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη, σας καλωσορίζω στην 81η Διεθνή Έκθεση, ένα από τα κορυφαία εκθεσιακά γεγονότα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που αποτελεί «σταυροδρόμι» των ευκαιριών και της ανάπτυξης, οι συμμετοχές για το 2016 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Παράλληλα, επανακαθιερώθηκε ο θεσμός της «Τιμώμενης Χώρας», που για φέτος είναι η Ρωσία.

Η σημερινή Κυβέρνηση εκλέχτηκε από τη λαϊκή βούληση για αλλαγή πλεύσης. Από την απαίτηση για μια δίκαιη, βιώσιμη και ισόρροπη, ανάπτυξη, αλλά και από τη δίψα για την πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο σχεδιασμός αυτής της παραγωγικής ανασυγκρότησης προσβλέπει στην αξιοποίηση του υψηλής κατάρτισης και ποιότητας ανθρώπινου, επαγγελματικού και επιστημονικού δυναμικού, καθώς και στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, με έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην καινοτομία, καθώς και στις επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν εκτός από την υψηλή προστιθέμενη αξία και τις πολυπόθητες θέσεις εργασίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η Μακεδονία και η Θράκη αξίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού, διότι η γεωγραφική τους θέση, ο φυσικός τους πλούτος, η εύφορη γη, το τουριστικό αλλά και το ιστορικό τους ενδιαφέρον, συνδυάζονται με το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργώντας μια σοβαρή παρακαταθήκη των προϋποθέσεων υλοποίησης του οικονομικού σχεδίου για το μέλλον.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα «εργαλεία» που έχουμε στα χέρια μας, όπως η ΔΕΘ που εγκαινιάζεται σήμερα, οι λιμένες της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, η Εγνατία Οδός με τη διαρκή ολοκλήρωση των κάθετων οδικών αξόνων, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» καθώς και τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια, το Μετρό της Θεσσαλονίκης του οποίου τα έργα ξεκίνησαν μετά από χρόνια, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τα Πανεπιστήμια.

Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, τοποθετούνται στο επιχειρηματικό, επιστημονικό και τεχνολογικό πυρήνα των Βαλκανίων. Έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ένα επιχειρησιακό κέντρο διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με την μεταποίηση, αξιοποιώντας τη μεταποιητική βάση και τις υψηλού επιπέδου ερευνητικές υποδομές της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί ένα διεθνές «Κέντρο Υπεροχής».

Το ΥΜΑΘ είναι ο αρωγός του κυβερνητικού έργου, το πολιτικό «εργαλείο» αποκέντρωσης και διασύνδεσης του Κράτους με τον επιχειρηματικό, επιστημονικό και επαγγελματικό κόσμο της Βορείου Ελλάδος, αντιλαμβανόμενο τις οικονομικές ανάγκες της Βορείου Ελλάδας, όπως και τις ανισότητες που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και απεικονίζονται στους οικονομικούς δείκτες, στους δείκτες ανεργίας και σε άλλα μακρο-οικονομικά μεγέθη.

Οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΜΑΘ, η ΔΕΘ και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, δημιουργούν το επιχειρησιακό υπόβαθρο για την ανάταξη της πορείας της Οικονομίας γενικότερα. Παράλληλα, αντιλαμβανόμενο τη σημασία της «καλής γειτνίασης», το ΥΜΑΘ διατηρεί την ευθύνη ώστε να συμβάλλει στον σχεδιασμό των διπλωματικών επαφών με τις όμορες χώρες. Θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτή την ιδιαίτερη σημασία που προσλαμβάνει ο ρόλος του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στο σημερινό διεθνές γεωπολιτικό και στρατηγικό περιβάλλον.

Η διαχρονική πορεία σεβασμού και διατήρησης των υφιστάμενων ισορροπιών, συμβαδίζει με την αταλάντευτη στάση μας στην προάσπιση των εθνικών θεμάτων.

Ο ρόλος και η συμμετοχή του ΥΜΑΘ στην πολιτική ζωή της Μακεδονίας και της Θράκης, αποτελούν τα εχέγγυα της προώθησης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις εθελοντικές οργανώσεις, τα κινήματα αλληλεγγύης και ειδικότερα όλους τους πολίτες που συμπαραστέκονται στο δράμα των προσφύγων, ανταποκρινόμενοι στην ηθική τους υποχρέωση προς τα ανθρώπινα ιδανικά.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση εργάζεται σταθερά για την απαγκίστρωση από την επιτροπεία και την εξάρτηση, στην οποία μας έφεραν άλλοι, και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει όλοι μας, με συνέργεια, συνεργασία και εμπιστοσύνη, να εργαστούμε σκληρά.  Και είμαι πεπεισμένη, κύριε Πρωθυπουργέ ότι ο ελληνικός λαός θα ανακτήσει το χαμένο «κομμάτι» της αξιοπρέπειάς του, που χάθηκε από τους άστοχους χειρισμούς του παρελθόντος.

 



Προηγούμενο άρθροΜαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Η 81η Δ.Ε.Θ. ορόσημο των Σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας
Επόμενο άρθρο«Η ΑΖΚ έχει πλέον ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής»