Ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά,στη Συνέντευξη Τύπου για τα 90 χρόνια της ΔΕΘ

1484393293
1484393293

 

Ή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, κυρίες και κύριοι, είναι γραμμένη στις παιδικές μας μνήμες, σαν μια μεγάλη γιορτή. Ειδικά για εμάς, τα παιδιά της επαρχίας, ήταν πάντοτε μια μοναδική ευκαιρία για να βρεθούμε στην Θεσσαλονίκη  και να έρθουμε σε επαφή με τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου πλανήτη. Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε σ’ αυτόν τον τόπο, δεν είναι ένα οικονομικό μέγεθος. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μας. Επί 90 χρόνια αποτελεί μια μικρογραφία ενός κόσμου, ή και μιας Ευρώπης αν θέλετε, που όλοι ονειρευόμαστε και επιθυμούμε. Είναι ένας τόπος ειρηνικής συνάντησης λαών,  ένας τόπος συνάντησης της ανθρώπινης δημιουργικότητας, ένας τόπος που αθροίζει και δεν διαιρεί. Και πιστεύω, αν και μπορεί να ακουστεί παράταιρο στην εποχή των αριθμών και των οικονομικών μεγεθών, ότι αυτό είναι το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό που έχει, και αυτό που πρέπει να διατηρήσει. Αυτό, το ανθρώπινο πρόσωπο, και τη στενή σχέση του με την κοινωνία, χαίρομαι που η Έκθεση τα έχει ανακτήσει πλήρως τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας σχεδόν, ξανά, στο επίπεδο των πιο λαμπερών εποχών της. Και αυτά είναι τα πρώτα συγχαρητήρια που θέλω να δώσω στην διοίκηση της.



Οι επέτειοι, σαν και αυτήν, δεν είναι μόνο ευκαιρία εορτασμού, αλλά μας βοηθούν να αξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα πορεία μας, αντλώντας εμπειρίες και πολύτιμα συμπεράσματα για τα επόμενα βήματά μας. Και αυτό πιστεύω ότι γίνεται με επιτυχία από τους ανθρώπους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εδώ θα πρέπει να σας πω, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ότι με αυτά τα κριτήρια διασταυρωθήκαμε με το πνεύμα και την ουσία της.  Και ανταποκριθήκαμε από την πρώτη στιγμή, στο μήνυμα δημιουργίας, δίνοντας την ευκαιρία στη διοίκησή της να συνεχίσει, λαμβάνοντας ως μόνο κριτήριο, τα αποτελέσματά της. Θα ήθελα να τονίσω αυτό το σημείο με ιδιαίτερη έμφαση. Γιατί αποτελεί ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα, μιας Ελλάδας που αγωνιζόμαστε να ξεπεράσει τις παθογένειες του Χθες, για να μπορέσει να κερδίσει, με όρους πλέον πρωταγωνιστή, τη συμμετοχή της στο Αύριο.



Σε προσωπικό επίπεδο, είναι επίσης ιδιαίτερη η χαρά μου ότι κατέστη εφικτό, με ειδική τροπολογία, να αποσαφηνιστεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΘ. Πιστεύω ότι συνέβαλα στην επίλυση ενός παλιού προβλήματος που έβαζε εμπόδια στη λειτουργία και στην ανταγωνιστικότητα της ΔΕΘ. Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αποστολή της και την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, κατορθώσαμε να νομοθετηθεί η δυνατότητα της Έκθεσης, να λειτουργεί στη βάση ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων. Της επιτρέπουμε να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τους κρατικούς φορείς και την απελευθερώσαμε από διατάξεις που ισχύουν για τα άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου. Την αποδεσμεύσαμε, έτσι, σε μεγάλο βαθμό, από  γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε η ΔΕΘ-Helexpo  να είναι ιδιαίτερα ευέλικτη στη λήψη αποφάσεων και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Όλα αυτά, με στόχο την όσο τη δυνατό μεγαλύτερη ενίσχυση των δραστηριοτήτων της, οι οποίες έχουν μεγάλα οφέλη για όλους μας. Έτσι, κύριε Πρόεδρε και κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε, έχω σήμερα, στην επέτειο των 90χρόνων του θεσμού, το ιδιαίτερα θετικό συναίσθημα ότι συνέβαλα και εγώ στην εξέλιξη και στην ενίσχυση του έργου σας.



Χωρίς να θέλω να σας κουράσω, πρέπει εδώ να αναφέρω επίσης ότι η 90 επέτειος της ΔΕΘ συμπίπτει με την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της, σε θεσμό που περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλέγμα κλαδικών εκθέσεων, δράσεων και πρωτοβουλιών, καθ’ όλη μάλιστα τη διάρκεια του έτους.  Δεν είναι, πλέον, μόνο ένα γεγονός του Σεπτέμβρη. Αποτελεί ως ΔΕΘ – Helexpo, ένα μόνιμο άξονα δράσεων, με οικονομικό αποτέλεσμα για τον τόπο και με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο. Κατορθώσαμε, με αυτό τον τρόπο, να την αναδείξουμε, και κατ’ επέκταση να αναδείξουμε και τη Θεσσαλονίκη, σε κόμβο επικοινωνίας, και οικονομικών δραστηριοτήτων, για ολόκληρη τη ΝοτιοΑνατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Πιστεύω ότι ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός αυτός, πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, γιατί αποτελούν κατά την άποψή μου, τη μεγάλη ευκαιρία της Οικονομίας μας, αλλά και όλων μας, ώστε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της Ανάπτυξης και της Ευημερίας.



Κλείνοντας, θα σας προέτρεπα όλους, και δεν εξαιρώ κανέναν, να μη παρασυρθούμε από το εορταστικό κλίμα της επετείου, και να θυμόμαστε ότι εχθρός του καλού είναι πάντοτε το Καλύτερο. Η 90η λοιπόν επετειακή έκθεση Θεσσαλονίκης, ας είναι η εκκίνηση της προσπάθειάς μας για το Καλύτερο.



Προηγούμενο άρθροΔήλωση της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά για τα γεγονότα στην Ξάνθη
Επόμενο άρθροΔήλωση της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά σχετικά με τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη