Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθυνε χαιρετισμό σήμερα Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, στην ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «BeHealth – Διαχείριση Κρίσεων και Επειγουσών Καταστάσεων στη Διασυνοριακή Περιοχή: Είμαστε Έτοιμοι;» την οποία διοργάνωσε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς.
Η ΥΜΑΘ κα Κόλλια-Τσαρουχά στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη της υπεύθυνης και επιστημονικής προσέγγισης του προσφυγικού:
Κάθε απόφαση και κάθε σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από το προσφυγικό ζήτημα, πρέπει να λαμβάνεται με γνώση, έρευνα και εξαιρετική υπευθυνότητα, κρατώντας λεπτές ισορροπίες. Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν δυστυχώς πολιτικές απόψεις που αντιμετώπιζαν τα θέματα της μετακίνησης ανθρώπων και πληθυσμών χωρίς τη δέουσα προσοχή. Μια εσφαλμένη “πολιτική ορθότητα” χαρακτήριζε αρνητικά κάθε άποψη που τολμούσε να αναφερθεί στα προβλήματα της προστασίας των ανθρώπων και των κοινωνιών, και την υποτιμούσε ως “συντηρητισμό” ενώ τις περισσότερες φορές ήταν ουσιαστική έκφραση αγωνίας και προβληματισμού. Και έτσι φτάσαμε σε μια κατάσταση όπως η σημερινή, που όλα τα ευχολόγια και οι ευφημισμοί ακυρώθηκαν βίαια από τις καταστάσεις, ενώ το ζήτημα έφτασε να θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι λοιπόν καιρός να συζητήσουμε και να ερευνήσουμε το θέμα χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς. Οφείλουμε να ορίσουμε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης και ισορροπίας που θα βοηθά ουσιαστικά τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, και ταυτόχρονα θα αποτρέπει την κοινωνική απορρύθμιση των χωρών εισόδου και προορισμού. Ο στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν άνθρωπο αβοήθητο, κανέναν άνθρωπο να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, καμιά ζωή να μη χαθεί άδικα ξανά, από ατύχημα ή από εσκεμμένη δολιοφθορά.
Κριτήριο μας είναι βέβαια πάντοτε η Ανθρωπιά και ο Σεβασμός του Δικαιωμάτων όλων των Ανθρώπων. Αλλά, επιτρέψτε μου να το πω, πολλές φορές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πως εφαρμόζουμε την καλή μας πρόθεση. Υπάρχει εξάλλου η Αγγλική Παροιμία που μας προειδοποιεί, ότι “Ο Δρόμος για την Κόλαση είναι φτιαγμένος από Καλές Προθέσεις”. Αν δεν έχουμε ουσιαστική γνώση των κοινωνικών δυνάμεων και τριβών που δημιουργούνται από τις μετακινήσεις ατόμων και πληθυσμών, και επιτρέψουμε τη δημιουργία μαζώξεων χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες, αλλά και τις αντιφάσεις των θρησκειών και των πολιτισμών, τότε κυριολεκτικά παίζουμε με εύφλεκτα υλικά που το πιο πιθανό είναι να εκραγούν στα χέρια μας. Δυστυχώς το έχουμε δει να συμβαίνει.
Για να φέρουμε σε πέρας την ανθρωπιστική αποστολή μας, δεν φτάνουν οι απόψεις και οι προκαταλήψεις του καθενός μας, αλλά απαιτείται επιστημονική έρευνα και προσεκτικός σχεδιασμός. Οι πρόχειρες λύσεις, που δεν σέβονται και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις αντιφάσεις, απλά θα δημιουργήσουμε περισσότερες πηγές συγκρούσεων και διχόνοιας και θα διευρύνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα. Για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικές οι έρευνες όπως η σημερινή, που προσεγγίζουν επιστημονικά το όλο θέμα της προετοιμασίας και της διαχείρισης της Κρίσης.
Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα της σημερινής παρουσίασης θα αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα για όλους μας, είτε εργαζόμαστε για τον πολιτικό σχεδιασμό, είτε τον εφαρμόζουμε στην πράξη. Μεταφέρω λοιπόν στους ερευνητές και τους διοργανωτές το βαθύτατο ενδιαφέρον και τους χαιρετισμούς του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, και τους απευθύνω και τα δικά μου συγχαρητήριά μου για το έργο τους. Τα πράγματα σήμερα είναι σίγουρα δύσκολα, αλλά πιστεύω ότι αν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την πρόκληση των καιρών, σεβόμενοι την προστασία και τον αυτοπροσδιορισμό των Ανθρώπων και των Κοινωνιών, οι κοινότητες και οι κοινωνίες μας θα βγούνε πιο ισχυρές και με μεγαλύτερη συνειδητοποίηση για το μέλλον.